Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ioana Sadovec: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a-și construi propria strategie de muncă


15.12.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ioana Sadovec

Ioana Sadovec

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ioana Sadovec, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ioana Sadovec: Eu vă mulțumesc pentru invitație. Sunt onorată să fac parte din acest proiect minunat dedicat femeilor din lumea juridică.

Grija față de oameni și dorința de face lucrurile bine îmi definesc activitatea. Avocatura m-a învățat că, în realitate, dreptul nu este despre dosare sau spețe, ci despre oameni.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ioana Sadovec: Eu nu am întâlnit obstacole ori limitări în exercitarea profesiei și cred că ele nu mai există, indiferent de profesia juridică aleasă. Sunt nenumărate femei în funcții de conducere, femei care scriu istorie în domeniul juridic, motiv pentru care consider că implicarea acestora este nelimitată.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ioana Sadovec: Deși este dificil să pui ambele ”roluri” într-un singur sac, femeile reușesc să facă asta folosindu-se de înțelepciune, răbdare și sacrificiu. Nu cred că există o ”rețetă” care să conducă către echilibru, dar cred că este important ca femeile să tindă către acesta.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ioana Sadovec: Da! Mediul juridic oferă femeilor, indiferent de domeniul juridic în care acestea au ales să activeze, oportunitatea de a-și construi propria strategie de muncă, folosindu-se de propriile cunoștințe, valori și principii.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ioana Sadovec: Femeile din lumea juridică știu să cântărească fiecare alegere, sunt perspicace și conștientizează că atât vorbele cât și faptele sunt însoțite de consecințe. De asemenea, femeile juriste se îngrijesc de generațiile viitoare, prețuiesc perioada în care se află și o îmbunătățesc continuu, construind astfel un spațiu mai avantajos prin fiecare alegere, indiferent dacă vorbim despre alegeri profesionale ori personale.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ioana Sadovec: Da! Sunt atât de multe femei care mă inspiră, nu aș avea cum să aleg una singură, însă, gândindu-mă, cred că blândețea este calitatea comună a acestora.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ioana Sadovec: Din punct de vedere profesional, a fost o provocare, din care am învățat însă foarte multe lucruri, care sunt folositoare și acum. Din punct de vedere personal, a fost dificil, întrucât obișnuiesc să-mi petrec timpul cu familia și prietenii, însă a fost și o perioadă bună pentru introspecție.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ioana Sadovec: Să nu își compromită grația în drumul către reușită, să rămână dominate de zâmbet și modestie!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ioana Sadovec: Eu îți mulțumesc, Alina! Discuțiile cu tine sunt o mângâiere.

Alina MateiDe asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti