Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Metodologia de elaborare, validare, aprobare și gestionare a standardelor ocupaționale


16.12.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Monitorul Oficial al României, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1208 din 16 decembrie 2022 a fost publicată Metodologia de elaborare, validare, aprobare și gestionare a standardelor ocupaționale, din 15.11.2022.

Prezenta metodologie reglementează procesul de elaborare, validare, aprobare şi gestionare a unui standard ocupaţional (SO).

SO este un instrument naţional de referinţă care cuprinde şi elemente referitoare la activităţile şi condiţiile de învăţare stabilite într-un program de educaţie şi formare profesională, pe baza căruia o persoană dobândeşte cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru a îndeplini cu succes sarcinile unei ocupaţii cerute de piaţa muncii.

SO se întocmesc pentru ocupaţii prevăzute în Clasificarea ocupaţiilor din România (COR) de specialişti cu experienţă practică în domeniul ocupaţional al standardului, împreună cu specialişti în formare şi educaţie, în asigurarea calităţii, sau coordonatori direcţi ai acestora, manageri.

Standardul ocupaţional:
a) reprezintă descrierea activităţilor profesionale desfăşurate;
b) este documentul care precizează competenţele şi nivelul de calificare asociat rezultatelor activităţilor specifice unei ocupaţii;
c) este un instrument în procesul de educaţie şi formare profesională, care reflectă cunoştinţele, abilităţile, autonomia şi responsabilitatea persoanei de a îndeplini cu succes sarcinile cerute de o ocupaţie;
d) are o structură definită la nivel naţional.

Prin SO se stabileşte legătura dintre cerinţele pieţei muncii, exprimate prin deprinderile şi competenţele necesare practicării unei ocupaţii, şi elementele definitorii ale educaţiei şi formării profesionale, exprimate prin cunoştinţe, nivel de calificare, nivel educaţional, plan şi programă de educaţie şi formare profesională teoretică şi practică, condiţii de acces, în condiţii de asigurare a calităţii sistemului.

Intrare în vigoare: 16 decembrie 2022

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro