Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Alexandra Gabriela Bibiri: Implicarea femeilor în profesiile juridice se află pe o scară ascendentă


20.12.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alexandra Gabriela Bibiri

Alexandra Gabriela Bibiri

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă practician în insolvență Alexandra Gabriela Bibiri, practician colaborator SIERRA QUADRANT SPRL FILIALA BUCUREȘTI pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Alexandra Gabriela Bibiri: În ceea ce mă privește ca profesionist, respectiv ca practician în insolvență, pot spune că mă definește un spirit al echității pe care l-am simțit croindu-și drum în ființa mea încă din copilărie. Am sesizat de-a lungul timpului faptul că întotdeauna am fost curioasă să aflu “datele problemei” din partea ambelor părți pentru a-mi da seama într-un mod obiectiv de faptele care au dus la apariția respectivului “impas” între cele două părți. Cu alte cuvinte, analiza perspectivelor diferite mi s-a părut întotdeauna un lucru palpitant.

De-a lungul anilor de studiu mi-am dat seama că profesia de practician îmi permite să analizez într-un mod imparțial toate “datele problemei” în vederea luării unei decizii care să reprezinte o soluție optimă raportat la situația dedusă analizei.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Alexandra Gabriela Bibiri: Consider că implicarea femeilor în profesii juridice se află, în prezent, pe o scară ascendentă. Femeile fiind astăzi libere să aleagă cum și cât anume să se implice în profesia juridică aleasă. Problemele apartenenței de gen fiind pe cale de dispariție, cel puțin în acest domeniu. Sunt de părere că femeile sunt în sfârșit conștiente de impactul pe care îl pot avea în acest domeniu.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Alexandra Gabriela Bibiri: Nu consider că există o “rețetă” general valabilă care să poată fi aplicată tuturor femeilor, însă cred cu tărie că fiecare femeie acționează conform propriilor dorințe și priorități. Cu siguranță fiecare dintre noi va reuși să pună în balanță aceste “roluri” astfel încât să putem asigura prezența în toate momentele importante din cadrul acestor “roluri”.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Alexandra Gabriela Bibiri: Sunt de părere că mediul juridic permite femeilor să se dezvolte și să crească așa cum își doresc. Visul pentru care au militat grupările feministe, mai exact pentru care acestea și-au dedicat o parte din viață și cu siguranță și o parte din suflet, fiind palpabil în domeniul juridic de astăzi, neexistând decât propriile piedici în calea succesului femeilor din domeniul juridic.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Alexandra Gabriela Bibiri: Cred că în prezent femeile au rolul, sau mai degrabă înclinația și abilitățile necesare, transmiterii într-un mod mult mai ușor de procesat și integrat a acestui simț al „datoriei/responsabilității”, motivat de natura femeii, mai exact de esența acesteia.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Alexandra Gabriela Bibiri: Bineînțeles că principalul model feminin a fost, și este în continuare, mama mea. Mama reprezentând pentru mine sursa a tot ceea ce semnifică cuvântul “feminitate” dar, în același timp, și un puternic simț al datoriei. Acum că mi-ați adresat această temă de gândire realizez că de la fiecare femeie cu care am interacționat de-a lungul timpului am reușit să observ câte o calitate sau un obicei care m-a ajutat să cresc pe plan personal sau profesional.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Alexandra Gabriela Bibiri: Perioada pandemiei a reprezentat pentru mine, profesional vorbind, o perioadă plină de impedimente având în vedere limitarea libertății de deplasare a oamenilor precum și suspendarea dosarelor aflate pe rolul instanțelor. Din punct de vedere personal a reprezentat o perioadă în care sentimentul de nesiguranță și-a făcut loc în viața mea, dar care ulterior m-a făcut să apreciez mai mult lucrurile pe care le consideram banale.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Alexandra Gabriela Bibiri: Doresc să transmit tuturor colegelor mult succes și mult curaj în vederea îndeplinirii tuturor țelurilor personale cât și a celor profesionale!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Alexandra Gabriela Bibiri: Și eu vă mulțumesc pentru această oportunitate!

Alina MateiDe asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti