Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ștefania-Elena Vasile: Femeile juriste sunt flexibile


06.01.2023 | Alina MATEI
Secţiuni: Life, Selected, UNIVERSITARIA, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ștefania-Elena Vasile

Ștefania-Elena Vasile

Alina Matei: Mulțumesc, stimată domnișoară studentă Ștefania-Elena Vasile, Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ștefania-Elena Vasile: Eu vă mulțumesc pentru această oportunitate și sunt onorată să fac parte din acest proiect minunat.

Pot spune că mă definește dorința de cunoaștere, dorința de a evolua, îmi place să mă implic și să dau dovadă de responsabilitate. Ca studentă îmi doresc să mă afirm și să acumulez experiență pe parcursul acestor ani și pentru a ști care este calea profesională pe care trebuie să o urmez.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ștefania-Elena Vasile: Consider că este nelimitată. Trăim într-o societate care evoluează, care elimină discriminarea. În ultimul timp, se pune accent pe egalitatea între femei și bărbați, o condiție esențială, aș putea spune, în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, formarea profesională, remunerarea. Și, în acest context, putem observa o creștere numerică a femeilor în mediul juridic.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ștefania-Elena Vasile: Femeile juriste sunt flexibile și se pot adapta ușor în viața profesională, cât și în aceea familială. Într-adevăr, suntem persoane diferite și fiecare dintre noi parcurge anumite etape pentru a trece de la un rol la altul.

În momentul de față, aș putea să vorbesc despre trecerea de la copil al părinților la cea de studentă. Am căutat un echilibru pentru a petrece timp alături de părinți, dar și timp pentru a învăța, a practica ceea ce am acumulat prin studiu.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ștefania-Elena Vasile: Înainte de a începe Facultatea de Drept, persoanele din jurul meu îmi spuneau că după ce termin studiile pot să devin avocat, judecător, procuror, notar și aici se opreau. Odată ce am început să descopăr puțin câte puțin din ce înseamnă cu adevărat sfera dreptului, am descoperit o varietatea de profesii, în diferite domenii. Mediul juridic este diversificat, un avantaj aș putea spune, pentru că putem să ne găsim ușor calea și domeniul în care putem evolua și performa.

Astfel, mediul juridic ne oferă oportunitatea de a fi ceea ce vrem, să ne punem în evidență calitățile noastre, pasiunea și să fim cele mai bune în ceea ce facem.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ștefania-Elena Vasile: Mă bucur mult că trăim în acest secol în care se pune accent pe egalitatea de șanse între femei și bărbați, cât și pe statutul nostru ca femei. O realitate îmbucurătoare este că în România au loc evenimente care ajută femeile pentru a avea mai mare încredere în ele în societate în care trăim.

Fiecare dintre noi facem alegeri, avem acest drept și, totodată, suntem responsabili pentru efectul pe care îl pot produce acestea. Noi, femeie juriste, putem să îi ajutăm pe cei din jurul nostru să conștientizeze și să își asume rezultatul alegerilor făcute. Oamenii trebuie să înțeleagă ce este bine și ce este rău, iar dacă alegerea pe care o vor face, poate să afecteze viața persoanelor din jurul lor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ștefania-Elena Vasile: Primul meu model feminin care m-a inspirat a fost și va rămâne mama. Întotdeauna ambițioasă, mereu pregătită cu un sfat prin care îmi ridică moralul și îmi dă încredere în mine că voi reuși, iar asta m-a ajutat foarte mult pe parcursul vieții și, mai ales, acum, în perioada facultății.

Al doilea model feminin a fost profesoara mea de dans, doamna Fabiola Doicilă, care m-a învățat că trebuie să muncesc din pasiune. Bucuria pe care o avea când lucra, iubirea pe care o transmitea când vorbea despre ceea ce face, dorința de a aprofunda și de a aduce mereu ceva inovator pentru spectacolele pe care le realiza, toate acestea le-am remarcat de-a lungul anilor și îmi doresc să ajung să vorbesc cu aceeași pasiune despre profesia mea.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ștefania-Elena Vasile: A fost o perioadă dificilă. Eram în liceu când a început pandemia. Totul a fost foarte ciudat, până atunci profesorii ne subliniau faptul că timpul petrecut pe telefon reprezintă o pierdere de timp și că ne distrugem sănătatea singuri, iar odată cu trecerea la mediul online petreceam în medie 14 ore pe zi în fața „ecranelor” datorită lecțiilor și temelor care au crescut brusc ca volum. La începutul clasei a XII-a, totul era imprevizibil, nu știam dacă orele se vor desfășura în format fizic sau online, existau multe nelămuriri în ceea ce privea examenul de bacalaureat, dacă programa va rămâne la fel, dacă vom mai susține competențele lingvistice, , precum și competențele digitale.

Fiecare dintre noi trăia cu teama că ne putem îmbolnăvi sau că vom transmite coronavirusul persoanelor dragi.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ștefania-Elena Vasile: Tuturor doamnelor din lumea juridică le doresc mult succes, să fie cele mai bune și să depună pasiune în ceea ce fac!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ștefania-Elena Vasile: Și eu vă mulțumesc pentru invitație!

Alina MateiDe asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro