Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Mihaela Maxim: Implicarea femeilor este atât de puternică pe cât își doresc femeile jurist să fie


09.01.2023 | Alina MATEI
Secţiuni: Banking, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mihaela Maxim

Mihaela Maxim

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Mihaela Maxim, Șef Departament Consultanță de Business, Direcția Juridică, BCR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mihaela Maxim: Mulțumesc foarte mult pentru invitație, sunt onorată! În primul rând, felicitări pentru initiațiva acestei serii, pe care o urmăresc de la apariție!

Revenind la întrebarea Dvs., cred despre mine că sunt un profesionist exigent cu sine însuși, care aplică pentru el și pentru echipa sa standarde înalte. Încerc să învăț ceva în fiecare zi, cred foarte mult în capacitatea fiecăruia de a face lucrurile un pic mai bine în fiecare zi.

Urăsc birocrația și procesele greoaie, caut în permanentă modalități de a face lucrurile mai simple pentru colegii mei și organizația în care lucrez, în ultima vreme, inclusiv cu ajutorul tehnologiei. Caut să fac conceptele juridice inteligibile și abordabile pentru colegii mei din business. Valorizez foarte mult autonomia, autenticitatea, comunicarea onesta și transparența, expertiza și învățarea continuă.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mihaela Maxim: O întrebare interesantă. Cred că implicarea oricărui om, indiferent de sex, poate fi limitată atât de credințele lui personale, cât și de mediul personal si profesional in care activeaza. Eu personal nu am simtit in activitatea mea profesionala o limitare generata strict de faptul ca sunt femeie, consider că în general am beneficiat de aceleași oportunitati profesionale, inclusiv oportunități de dezvoltare li promovare ca și colegii mei bărbați.

Am observat, însă că, în general, atât în plan personal, cât și în plan profesional, femeile tind să fie mai aspre cu ele însele, aplică criterii mai stricte de evaluare decât colegii bărbați și tind să fie mai perfecționiste. Cred că fiecare femeie trebuie să găsească un echilibru în a aplica acest „perfecționism”. Atenția la detalii este cu adevărat importantă în profesia juridică și poate reprezenta un avantaj, pe de altă parte, atunci când e aplicată excesiv, te poate împiedica să ai o viziune mai largă sau o privire strategică asupra unei spete sau asupra unui proiect.

În concluzie, aș zice că implicarea femeilor este atât de puternică pe cât își doresc femeile jurist să fie și depinde doar de limitele pe care ni le stabilim singure.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mihaela Maxim: Filtrul pe care îl folosesc eu este cel al valorilor personale. De fiecare dată când sunt în fața unei decizii importante, îmi reamintesc sau îmi reevaluez valorile care îmi ghidează viața și evaluez alternativele prin filtrul valorilor respective. Este o chestiune de autocunoaștere și de asumare a responsabilității pentru deciziile făcute. Orice decizie care avantajează unul din „roluri” va avea un impact asupra celuilalt „rol”, important (cel puțin pentru mine) este să îmi reamintesc că am limite personale și să îmi asum responsabilitatea pentru consecințele alegerilor mele.

Într-o notă mai pragmatică, un sistem de susținere adecvat este de mare ajutor, cum ar fi un partener de viață înțelegător, bunici sau prieteni disponibili, colegi care să poată să preia o sarcină de serviciu într-un termen scurt, un program de muncă flexibil sau chiar redus în anumite perioade de viață ale copilului etc.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mihaela Maxim: În baza experienței mele de mai mult de 20 de ani ca avocat și consilier juridic, aș zice că da. Am întâlnit femei care au schimbat domeniul juridic (ca și mine, trecând din avocatură în partea de consiliere juridică internă, colege consilieri juridici care acum activează ca și judecători, etc), femei care au părăsit cu totul domeniul juridic pentru domenii foarte diferite (inclusiv domeniul IT / tehnologia sau afacerile, poziții de management în consiliile de administrație sau de supraveghere ale unor organizații mari), dar și femei care au intrat în profesia juridică la o vârstă semnificativ mai înaintată decât media.

Mediul juridic pare să ofere suficientă flexibilitate și suficiente oportunități, astfel încât femeile profesioniști ai dreptului să poată fi ce își doresc să fie. Important este să conștientizăm ce ne dorim să fim și să luptăm cu consecvența pentru realizarea visurilor noastre.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mihaela Maxim: Asumarea responsabilității pentru propriile decizii este foarte importantă pentru mine, însă, în momentele dificile, atât în plan personal, cât și profesional, poate fi greu să ne amintim că avem în continuare posibilitatea de a alege și că suntem responsabili de alegerile pe care le facem. Cu cât avansăm în procesul de introspecție și de cunoaștere personală, cu cât acest proces de asumare al responsabilității devine (oarecum) mai ușor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mihaela Maxim: Am întâlnit de-a lungul carierei mele multe femei puternice și inteligente și am învățat atât din succesele, cât și eșecurile lor, așa cum învăț continuu din succesele și eșecurile mele. Multe femei care și-au început propria afacere (propriile firme de avocatură) și care ne învață despre curaj și spirit antreprenorial, femei cu cunoștințe profesionale excepționale, exemplu de profesionalism și expertiză, femei implicate în viața cetății, exemplu de responsabilitate civică și, nu în ultimul rând, femei elegante, atât din punct de vedere al apariției cât, și din punct de vedere al stilului de comunicare. În profesia noastră, prin excelență, se găsesc multe exemple de femei cu adevărat deosebite, surse de inspirație pentru noi toți.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mihaela Maxim: Nu atât de greu cum pare să fi fost pentru alte persoane. La muncă, ne-am adaptat foarte repede la experiența teleworkingului colectiv. Cu câteva luni înainte de pandemie, toți colegii mei erau echipați cu laptop și puteau accesa sistemele informatice de acasă, ceea ce s-a dovedit o măsură foarte inspirată și care a ajutat mult la tranziția ușoară la lucrul de acasă generalizat.

De multe ori, munca de acasă mi se pare mai eficientă și mai productivă. Ești mai greu de întrerupt și te concentrezi mai ușor pe proiecte.

Mi-a lipsit însă interacțiunea de echipa de la birou, discuțiile zilnice (care s-au mutat însă în mediul virtual), pauza de masă cu colegii (care nu s-a mutat însă pe zoom) 🙂.

Mi-a fost însă destul de greu să mă adaptez la combinația muncă – grijă copil. A fost destul de dificil să împăcăm urgențele mele de la muncă cu nevoia lui de atenție și de joacă, conferințele mele cu lecțiile lui pe zoom, organizarea meselor (de care eu mă puteam dispensa, dar el nu).

Imediat ce s-a putut, am readus bunicii în peisajul zilnic, ceea ce ne-a făcut pe toți mai echilibrați.

Personal, mi se pare că sistemul actual, care îmbină munca de acasă cu prezența fizică la birou, are potențialul de a armoniza cel mai bine perioadele de muncă mai intensă cu cele de planificare și interacțiune socială în echipă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mihaela Maxim: Le doresc tuturor doamnelor, inclusiv celor din lumea juridică, să aibă încredere în ele și în capacitatea lor de a produce schimbări pozitive în mediul în care activează. Să continue să se dezvolte personal și profesional, pentru a fi (cât mai) pregătite pentru provocările constante ale lumii în care trăim.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mihaela Maxim: Și eu vă mulțumesc foarte mult pentru întrebările foarte interesante! Un an 2023 mai bun!

Alina MateiDe asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti