Secţiuni » JURIDICE NEXT » Creepy cases
Creepy cases

Tribunalul Iași. Căminul groazei


10.01.2023 | Andrei PINTILIE
Secţiuni: Creepy Cases, Drept penal, JURIDICE NEXT, Jurisprudență Tribunale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei-Ioan Pintilie

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, la începutul anului universitar, 5 studenți au fost cazați în camera unui cămin studențesc din Iași. În data de 08.11.2015, persoana vătămată, care fusese plecat la sfârșit de săptămână la domiciliu a revenit la cămin. Acesta și-a pus în ordine lucrurile aduse de acasă și a conversat cu un coleg, dar și cu inculpatul care revenise în cămin în jurul orelor 20.30. Spre seară, victima a mers în vizită la niște colegi într-o cameră vecină, iar aceștia au consumat băuturi alcoolice. În jurul orelor 22.00, victima a revenit în camera sa. După circa 20 minute, inculpatul a intrat și el în camera unde fusese partea vătămată, s-a așezat pe un scaun și s-a uitat prin cameră, dând impresia că se uita după bunuri. În jurul orelor 23.00, un prieten de-ai victimei l-a sunat, acesta confirmându-i că se află în camera sa și a ajuns găsindu-i pe inculpat și pe victimă în pragul ușii. Au intrat toți trei în cameră, cei doi prieteni așezându-se pe pat, iar inculpatul pe un scaun. Martorul a observat că inculpatul s-a schimbat de haine și a ieșit din cameră. A rămas cu persoana vătămată și au consumat împreună alcool. În mod surprinzător, victima i-a spus că avea o presimțire rea, întrucât în zilele precedente a avut un accident casnic, iar în weekend „era să fie accidentat de un tir”. După aproape o oră inculpatul a revenit în camera sa, în timp ce martorul pleca. În ceea ce privește a doua victimă, aceasta se afla în camera prietenului său, de unde a revenit în jurul orei 01.00, singur. În intervalul orar 05.00 – 06.00 prima victimă a fost trezită din somn de o lovitură de cuțit aplicată în zona gâtului. Nu înțelegea ce se întâmplă și s-a uitat prin cameră, observând a doua victimă zăcând pe pat. Inculpatul și-a înjunghiat în mod repetat colegii, a sustras mai multe bunuri de la una din victime, apoi a turnat spirt pe paturile lor, le-a dat foc și a plecat.

În drept, faptele inculpatului care profitând de împrejurarea celor doi colegi, le-a aplicat acestora multiple lovituri de cuțit, în mai multe rânduri, dând dovadă de cruzime, cu consecința decesului unuia dintre ei întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de omor calificat, tentativă la omor calificat, tâlhărie calificată și distrugere. În ceea ce privește încadrarea juridică a infracțiunii de omor calificat, așa cum s-a reținut corect și în actul de inculpare, instanța va reține că jurisprudența a definit „cruzimile” ca fiind acea acțiune violentă comisă într-un mod neomenos, nemilos, cu ferocitate, care inspiră oroare, groază, atât victimei, cât și persoanelor în a căror prezență se săvârșește.

Pedeapsa aplicată: Pedeapsa finală a detențiunii pe viață, interzicerea exercitării unor drepturi, plata de daune materiale în valoare de 10.416 lei și echivalentul în lei a 500.000 de euro daune morale.

Sentința penală nr. 1654/2017 disponibilă aici.

Student Andrei-Ioan Pintilie
Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro