Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Gabriela Scutea: În multe planuri, implicarea femeilor este cheia problemelor


10.01.2023 | Alina MATEI
Secţiuni: Drept penal, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Gabriela Scutea

Gabriela Scutea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă procuror Gabriela Scutea, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Gabriela Scutea: Pasiunea pentru meseria mea, devotamentul pentru Ministerul Public, un stil de lucru centrat pe soluționarea problemelor. Colaboratorii actuali, dar şi cei cu care am lucrat în viaţa mea „de bază”, la Braşov, ştiu că nu las lucrurile la jumătate.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Gabriela Scutea: Nu îmi permite rolul meu de acum, managerial, să mă opresc la perspectiva limitată.

Este vorba de mai mult de atât, vă spun din convingere, implicarea nelimitată este bazată pe tenacitatea colegelor jurist. Şi în multe planuri implicarea femeilor este cheia problemelor, dacă vrem să se realizeze o justiţie mai bună (mă gândesc la serviciile de probaţiune, la regulile de audiere de către o persoană de acelaşi sex).

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Gabriela Scutea: Cred că trecerea este invers, în majoritatea cazurilor: la rolul de profesionist (în evoluţie) se adaugă responsabilităţile de familie. Cunosc cupluri de jurişti – care înţeleg bine, reciproc, ce înseamnă programul pe care nu îl poţi controla, precum și cupluri cu profesii diferite, care își acordă încredere şi susţinere.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Gabriela Scutea: Categoric, da. Dovada vine de la faptul că deja două femei au ocupat funcţia de procuror general.

În plus, pentru unele colege maturitatea profesională se suprapune bine cu momentul în care familiile, copiii se gestionează mai uşor (studii, îngrijire), aşa încât atacarea unor obiective de carieră care presupun mutarea în Bucureşti nu este utopică.

Personal, în continuare, mai am un wish-list de studii, care pot să mă ajute în dezvoltarea unei cariere juridice: drept european, MBA.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor precum cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Gabriela Scutea: În România mai este loc mult pentru dezvoltarea profesională a femeilor; nu mă refer la sectorul judiciar, ci la alte sectoare ale vieţii publice, pentru că sistemul judiciar îşi bazează cvasi-total sistemul de promovare pe examene.

Există segmente în instituţiile publice în care prezenţa femeilor în management este considerată „de la sine înţeleasă” (protecţia socială, educaţie, sănătate), dar – în general – trebuie conştientizată posibilitatea de a propune o perspectivă, de a fi creative în faţa unor responsabilităţi diferite de cele ale funcţiilor de execuţie.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Gabriela Scutea: Nu aş numi neapărat „model”, dar mă preocupă să văd cum au gândit alte femei care au răspuns unor responsabilităţi deosebite.

Am avut o profesoară intransigentă în liceu, am citit mult despre Angela Merkel, am citit discursuri parlamentare ale ministrului de Interne – ulterior Prim-Ministru – Theresa May. Mi-am propus să citesc mai mult despre judecătorul Ruth Bader Ginsburg, de la Curtea Supremă a SUA.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Gabriela Scutea: Etapele stării de urgenţă şi apoi ale stării de alertă au pus o presiune mare pe Ministerul Public. A fost nevoie să găsim cum să continuăm unele fluxuri de activitate, fără sincope, pentru rezolvarea intereselor cetăţenilor.

A fost nevoie de mare mobilizare ca să aplicăm soluţii viabile atunci când toţi procurorii unui parchet erau fie bolnavi, fie carantinaţi, să păstrăm operaționale serviciile IT şi cele economice (responsabile pentru contracte, plăţi şi salarii). Lucrez într-o clădire în care sunt peste 500 de angajaţi, înţelegeţi provocările.

De fiecare dată când discutam cu procurorii şefi ai DIICOT şi DNA despre acţiuni operative de amploare, rămânea o preocupare pentru protejarea sănătăţii procurorilor şi poliţiştilor implicaţi.

Personal … am lucrat la domiciliu o singură zi şi principala grijă a fost pentru părinţii mei, să nu se expună riscurilor.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Gabriela Scutea: E simplu: nu există limite!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Gabriela Scutea: Vă mulţumesc pentru interes şi vă doresc mult succes în 2023.

Alina MateiDe asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti