Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. efectele diferite produse de deţinerea unei funcţii didactice pe perioadă determinată sau nedeterminată


10.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Dreptul muncii, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 25 din 9 ianuarie 2023 a fost publicată Decizia nr. 509/2022 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 291 alin. (5) tezele întâi și a treia din Legea educației naționale nr. 1/2011.

Excepţia de neconstituționalitate a fost ridicată de Bianca Ţifrea într-o cauză având ca obiect anularea unui act administrativ.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se invocă un pretins tratament discriminatoriu aplicat persoanelor care ocupă o funcţie didactică, obţinută prin concurs pe o perioadă determinată, faţă de cele care ocupă aceeaşi funcţie în exact aceleaşi condiţii, dar pe perioadă nedeterminată. În opinia autoarei, nu se impune un tratament diferenţiat în cazul persoanei care a exercitat funcţia pe perioadă determinată faţă de cea care exercită funcţia pe perioadă nedeterminată, având în vedere chiar modalitatea de ocupare a funcţiei, în sensul că, pentru oricare dintre cele două ar opta solicitantul, concursul se organizează identic în ambele situaţii. De asemenea, indiferent că ocuparea unui post s-a făcut pe perioadă determinată sau nedeterminată, atribuţiile sunt aceleaşi, fiind cele înscrise în fişa postului. Indiferent că este vorba despre fişa postului unui angajat pe perioadă determinată sau nedeterminată, atribuţiile nu pot să difere. Ca urmare, prin norma vizată de excepţie se încalcă principiul constituţional al egalităţii în drepturi, care se traduce prin „reglementarea şi aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate în situaţii juridice similare”.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 291 alin. (5) tezele întâi şi a treia din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu următorul cuprins: „Prin personal didactic titular se înţelege personalul didactic care ocupă o funcţie didactică într-o universitate, obţinută prin concurs, pe o perioadă nedeterminată, precum şi personalul didactic menţinut conform prevederilor art. 289 alin. (6), în condiţiile legii. Personal didactic titular este şi personalul didactic care beneficiază de rezervare de post, în condiţiile legii. Cadrele didactice şi de cercetare angajate pe perioadă determinată au statut de cadru didactic şi de cercetare asociat.”

Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că autoarea acesteia este nemulţumită, în esenţă, de faptul că, în calitate de cadru didactic angajat pe perioadă determinată, nu ar avea aceleaşi drepturi conferite cadrelor didactice titulare, din perspectiva obţinerii unor recunoaşteri/titluri, precum cel de medic specialist, conferit în temeiul altui act normativ incident în cauză. Astfel, din analiza criticilor autoarei excepţiei, cu raportare la cadrul procesual şi situaţia de fapt în cauză, rezultă că nemulţumirea sa vizează, în realitate, prevederile art. 151 din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 601 din 31 august 2009, care se referă la cadrele didactice universitare titulare.

Cât priveşte, în sine, textul criticat din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, acesta nu face decât să stabilească ce se înţelege prin personal didactic titular, respectiv cadru didactic şi de cercetare asociat. Or, constatarea neconstituţionalităţii normelor care definesc aceste categorii de cadre didactice nu ar fi de natură să determine o „restabilire a stării de legalitate” în cauză, în sensul dorit de autoarea excepţiei, adică al aplicării aceluiaşi regim de confirmare ca specialişti în specialitatea medicală vizată. Dimpotrivă, ca efect al admiterii excepţiei s-ar crea incertitudine juridică în privinţa statutului cadrelor didactice, astfel cum este reglementat de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Efectele juridice pe care legiuitorul le stabileşte, prin alte acte normative, în privinţa dobândirii/deţinerii unor calificări pentru persoane care au ocupat funcţii didactice sunt aspecte distincte şi trebuie tratate distinct de statutul cadrului didactic. În raport cu respectivele acte normative ar putea fi analizată o eventuală discriminare determinată de efecte diferite produse de deţinerea unei funcţii didactice pe perioadă determinată sau nedeterminată, iar nu în raport cu un text de principiu, dintr-o reglementare-cadru, care defineşte concepte cu care acea lege operează.

Definirea, în sine, a conceptelor de cadru didactic titular, respectiv cadru didactic şi de cercetare asociat nu încalcă principiul egalităţii în drepturi. Acesta se aplică tuturor persoanelor aflate în ipoteza normei, în raport cu criteriile stabilite în mod obiectiv de legiuitor, fără nicio discriminare pe criterii arbitrare. Cât priveşte prevederile art. 53 din Constituţie, acestea nu îşi găsesc incidenţa în cauză, întrucât nu este în discuţie restrângerea exerciţiului vreunui drept sau al vreunei libertăţi fundamentale.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro