Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Semne bune anul are: eliminarea cerinței privind obligativitatea PUZ-ului pentru obiectivele specifice producerii energiei electrice din surse regenerabile


14.01.2023 | Andreea NEAGU, Theodor TĂNASE
Secţiuni: Articole, Business, Construcții, Energie, Note de studiu, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Neagu

Andreea Neagu

Theodor Tănase

Theodor Tănase

Nu este niciun secret faptul că în condițiile necesității atingerii obiectivelor fixate de către Uniunea Europeană în sensul reducerii rapide a dependenței de combustibilii fosili ruși, respectiv al tranziției accelerate către o energie curată, România a adoptat, la rândul său, o serie de măsuri menite să faciliteze procesul de dezvoltare a obiectivelor specifice procedurii energiei din surse regenerabile.

Un prim pas în această direcție a fost reprezentat de modificările aduse de legiuitorul român în vara anului 2022 Legii fondului funciar nr. 18/1991. Aceste modificări presupun, printre altele: (i) exceptarea obiectivelor de investiție specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile de la interdicția de amplasare a unor astfel de construcții pe terenuri agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate de până la 50 ha și (ii) scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole menționate în cadrul anteriorului punct (i) urma a se realiza prin decizie a directorului direcției pentru agricultură județene cu avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru suprafețe mai mari de 1 ha.

Deși scopul unei astfel de modificări era în mod evident acela de a simplifica procesul birocratic necesar prin eliminarea unui pas obligatoriu în cadrul procedurii de dezvoltare a capacităților de producție de energie electrică din surse regenerabile, i.e. obținerea PUZ-ului, întrucât aceasta nu a fost oglindită și în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, obținerea PUZ-ului a constituit în continuare o etapă necesară în vederea emiterii autorizației de construire.

Însă, începutul anului 2023 vine cu vești bune în ceea ce privește dezvoltarea capacităților de producție de energie electrică din surse regenerabile. Din data de 13 ianuarie 2023 a intrat în vigoare Legea 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Pe scurt, dispoziția aduce o corelare mult așteptată în domeniul investițiilor în energia provenită din surse regenerabile, întrucât Legea 21/2023 aliniază dispozițiile art. art. 92 din Legea 18/1991 privind fondul funciar cu dispozițiile art. 111 din Legea 50/1991.

Astfel, concluzia care se poate trage din conexarea celor două dispoziții legale este că pentru investiții ce au ca obiect producerea de energie electrică din surse regenerabile pe terenuri agricole situate în extravilan, nu mai este necesară elaborarea, avizarea și a aprobarea, în prealabil , a unei documentații de amenajare a teritoriului și/sau a unei documentații de urbanism în vederea în vederea (a) introducerii acestora în intravilanul unităților administrativ-teritoriale și (b) obținerii autorizației de construire.

Beneficiază de aceste dispoziții legale obiectivele de investiții ce urmează a fi construite pe terenuri agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, păşune, vii şi livezi, precum şi pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan, în suprafață de maximum de 50 ha.

Cu toate acestea, nu putem să nu observăm că nu toate dispozițiile din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului au fost corelate în sensul eliminării fără dubiu a obligativității elaborării, avizării și a aprobării, în prealabil , a unei documentații de amenajare a teritoriului și/sau a unei documentații de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire.

Sperăm însă că această omisiune a legiuitorului nu va impieta asupra scopului urmărit chiar de acesta prin modificările legislative adoptate și că dezvoltatorii de capacități de producție de energie electrică vor putea avansa procesul de dezvoltare într-un ritm mult mai alert decât cel de până acum.

Andreea Neagu, Partner Domokos Partners
Theodor Tănase, Junior Associate Domokos Partners

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro