Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Judecătoare sancționată disciplinar de CSM și revizuirea ulterioară a ÎCCJ


17.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 17 ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, în unanimitate, că nu a fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referea la o procedură disciplinară împotriva reclamantei, judecător și – la momentul respectiv – președintele unei curți de apel, care a avut ca rezultat o sancțiune disciplinară sub forma unei reduceri de salariu.

Curtea a considerat, contrar celor susținute de reclamantă, că Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a fost un „organism judiciar cu jurisdicție deplină” în sensul articolului 6. Curtea nu a sesizat niciun element care să poată stabili o părtinire din partea membrilor CSM sau să pună la îndoială independența acestora. De asemenea, aceasta nu a văzut niciun motiv pentru a pune la îndoială imparțialitatea obiectivă a acestora în cazul de față. Evaluarea efectuată de Secția în materie disciplinară nu a părut arbitrară sau vădit nerezonabilă, iar procedurile disciplinare nu au putut fi considerate „inechitabile” în sensul articolului 6 § 1. Prin urmare, Curtea a concluzionat că procedurile au îndeplinit cerințele articolului 6 § 1 din Convenție.

În ceea ce privește chestiunea „revizuirii ulterioare”, Înalta Curte de Casație și Justiție a arătat că avea competența de a se ocupa de aspectele de fapt pe care le considera relevante și de calificarea juridică a comportamentului reclamantei ca fiind o abatere disciplinară. Din dispozițiile legale în vigoare reiese că, dacă această instanță ar fi considerat întemeiate motivele de revizuire propuse de reclamantă, ar fi avut competența de a anula decizia CSM și de a-i retrimite cauza spre soluționare. Prin urmare, s-a constatat că domeniul de aplicare al controlului efectuat de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest caz a fost suficient.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro