CEDO. Judecătoare sancționată disciplinar de CSM și revizuirea ulterioară a ÎCCJ
17.01.2023 | JURIDICE.ro

Marți, 17 ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, în unanimitate, că nu a fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Cauza se referea la o procedură disciplinară împotriva reclamantei, judecător și – la momentul respectiv – președintele unei curți de apel, care a avut ca rezultat o sancțiune disciplinară sub forma unei reduceri de salariu.
Curtea a considerat, contrar celor susținute de reclamantă, că Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a fost un „organism judiciar cu jurisdicție deplină” în sensul articolului 6. Curtea nu a sesizat niciun element care să poată stabili o părtinire din partea membrilor CSM sau să pună la îndoială independența acestora. De asemenea, aceasta nu a văzut niciun motiv pentru a pune la îndoială imparțialitatea obiectivă a acestora în cazul de față. Evaluarea efectuată de Secția în materie disciplinară nu a părut arbitrară sau vădit nerezonabilă, iar procedurile disciplinare nu au putut fi considerate „inechitabile” în sensul articolului 6 § 1. Prin urmare, Curtea a concluzionat că procedurile au îndeplinit cerințele articolului 6 § 1 din Convenție.
În ceea ce privește chestiunea „revizuirii ulterioare”, Înalta Curte de Casație și Justiție a arătat că avea competența de a se ocupa de aspectele de fapt pe care le considera relevante și de calificarea juridică a comportamentului reclamantei ca fiind o abatere disciplinară. Din dispozițiile legale în vigoare reiese că, dacă această instanță ar fi considerat întemeiate motivele de revizuire propuse de reclamantă, ar fi avut competența de a anula decizia CSM și de a-i retrimite cauza spre soluționare. Prin urmare, s-a constatat că domeniul de aplicare al controlului efectuat de Înalta Curte de Casație și Justiție în acest caz a fost suficient.