Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Ședința comună a Comisiilor juridice ale Senatului României și Parlamentului Republicii Moldova. UPDATE: Desfășurarea lucrărilor și rezoluția comună adoptată


23.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept constitutional, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 20 ianuarie 2023, la Hotelul Ramada din municipiul Pitești, județul Argeș, potrivit unui comunicat al Senatului României, „Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, condusă de senatorul Cristian-Augustin Niculescu Țâgârlaș, și Comisia juridică, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, condusă de deputata Olesea Stamate, au avut ședințele comune, continuându-se colaborarea dintre acestea începută cu întrevedererile din lunile februarie și mai 2022, la Chișinău, Republica Moldova, respectiv la Iași.
La întrevederi au fost prezenți, din partea română, Președinta a.i. a Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, vicepreședintele Senatului, senatorul Robert Marius Cazanciuc, vicepreședintele Comisiei, senatorul Virgil-Marius Bob, secretarul Comisiei, senatoarea Laura-Mihaela Moagher, senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar PNL, senatoarea Patricia Simina Arina Moș, senatoarea Simona-Elena Spătaru, senatorul Marius-Gheorghe Toanchină, senatorul Ionel-Dănuț Cristescu, senatorul Sorin-Cristian Mateescu, membri ai Comisiei, secretarul de stat în cadrul Ministerului Justiției, George Cătălin Șerban și Prefectul județului Argeș, Radu Perianu.
Din partea Republicii Moldova, au fost prezenți vicepreședinții Comisiei — Veronica Roșca și Vasile Bolea, secretarul Comisiei — Igor Chiriac, deputata Ana Calinici, deputatul Artemie Cătănoi, Adrian Lebedinschi (membri ai Comisiei), Ambasadorul Republicii Moldova la București Victor Chirilă.
Prima ședință a celor două Comisii juridice a vizat reformele în domeniul justiției: Legile justiției — implementarea în plan legislativ a recomandărilor organismelor europene, instrumente legislative privind instruirea magistraților. Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii a țintit justiția — un serviciu public eficient și predictibil pentru mediul de afaceri. În cadrul ședinței au fost abordate şi teme legate de dezvoltarea unei legislații în acord cu recomandările și bunele practici europene, precum și crearea unor grupuri de lucru și mecanisme — inițiative comune în domeniul juridic. 
La finalul primei reuniuni, a fost adoptată și semnată rezoluția comună a Comisiilor juridice din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova. Rezoluția comună exprimă angajamentul clar și fără echivoc asumat de România pentru a sprijini Republica Moldova în integrarea europeană.
Parlamentarii din cele două Comisii juridice au apreciat ca fiind necesară consolidarea colaborării parlamentare pentru susținerea obiectivelor și intereselor comune, în sensul extinderii cooperării bilaterale.
Agenda zilei a cuprins și o dezbatere, la care au fost invitați și profesioniști din mediul juridic, în cadrul căreia pe masa de lucru s-au aflat două subiecte importante și de actualitate: educația juridică în școală și compatibilizarea profesiilor juridice din România și Republica Moldova. 
În cadrul acestei dezbateri, au participat avocați ai Baroului Argeș, membri ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, notari și consilieri juridici, care au intervenit asupra celor două subiecte și au contribuit la găsirea unor soluții comune și favorabile tuturor părților implicate.  
Pe toată durata dezbaterilor, s-a subliniat importanța schimbului de experiență în vederea identificării unor acțiuni concrete, menite să asigure rezultate în beneficiul ambelor țări.

Textul rezoluției comune adoptate:

Rezoluție comună
a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României
și a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova

Luând în considerare angajamentul clar și fără echivoc asumat de România pentru a sprijini Republica Moldova în integrarea europeană, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României și Comisia juridică, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova, reunite la Pitești, județul Argeș, în ședință comună desfășurată în perioada 19 – 22 ianuarie 2023, au adoptat următoarea Rezoluție comună:
1. Sprijinim Parlamentul Republicii Moldova în dezvoltarea unei legislații în acord cu recomandările și bunele practici europene și apreciem demersurile remarcabile întreprinse de Republica Moldova.
2. Salutăm progresele înregistrate de Executivul și Legislativul din Republica Moldova pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană.
3. Ne dorim conștientizarea importanței educației juridice în școli ca o responsabilitate socială și armonizarea legislației în domeniul profesiilor juridice prin încurajarea schimbului de bune practici.
4. Exprimăm deschiderea pentru conlucrarea bilaterală, axată pe obiective comune care să îndeplinească așteptările cetățenilor Republicii Moldova.
5. Ne asumăm organizarea unei întâlniri în fiecare sesiune parlamentară, alternativ în cele două țări.

Adoptată la Pitești, la 20 ianuarie 2023.

 Președintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova
Olesea STAMATE

 Președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României
Cristian Augustin NICULESCU ȚÂGÂRLAȘ

Președinta a.i. a Senatului României, Alina Gorghiu, a menționat în discursul său la ședința comună, citat de site-ul „Interesul public”, faptul că „relațiile dintre cele două țări sunt mai strânse ca niciodată, inclusiv la nivel parlamentar. Integrarea europeană, menținerea reformelor, asigurarea rezilienței energetice sunt obiective prioritare pentru Republica Moldova. România sprijină cu tot ceea ce poate în acest sens, miza comună, imediată, fiind menținerea stabilității Republicii Moldova. România sprijină ferm și traseul european al Republicii Moldova. Un succes, important: primirea de statut de candidat din partea UE, o responsabilitate istorică și o șansă unică care nu trebuie irosită. Democrația Republicii Moldova poate fi mai puternică doar în Europa.
Azi, mai facem un pas înainte în relațiile dintre cele două state. Felicit toți parlamentarii implicați, pe cei doi președinți de comisii juridice, dna Olesea Stamate și dl Cristian Niculescu-Țăgârlaș, pentru că duc mai departe, azi la Pitești, tradiția ședințelor comune și pentru că au stabilit două teme foarte importante: educația juridică în școală și compatibilizarea profesiilor juridice din România și Republica Moldova.
Trebuie să construim împreună pentru viitor. În acest sens, educația juridică a tinerilor este esențială. Pentru a ține direcția corectă, pentru a forma cetățeni dedicați statului de drept, domniei legii, care au o mentalitate democratică și europeană. În România, recent s-a modificat legea pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat în sensul compatibilizării profesiei de avocat cu activitățile didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial (sunt unul dintre inițiatori) și legea educației naționale, în sensul introducerii cursurilor de educație antreprenorială, financiară și juridică.
În noiembrie 2022, Ministerul Justiției a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație şi Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România. Cu scopul de a promova educația juridică la toate nivelurile de învățământ: primar, secundar, liceal și universitar. Un proiect ambițios la care sunt chemați să participe reprezentanții tuturor profesiilor juridice: magistrați, avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, consilieri juridici, reprezentanți ai societății civile, cu studii în domeniul juridic… dar am remarcat lipsa Parlamentului din acest protocol… și cred că putem remedia acest lucru!
Avem mulți parlamentari cu pregătire în domeniul științelor juridice și cred că Parlamentul trebuie să fie parte într-un protocol de acest fel.

Potrivit „Radio Chișinău”, în cadrul discuțiilor de vineri, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice a Parlamentului de peste Prut, a apreciat susținerea României în diverse domenii și în special pentru obținerea pentru Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, subliniind că experiența României este valoroasă în următoarele etape: „Totodată, avem o misiune importantă. Este cea de racordare a legislației Republicii Moldova la standardele și acquis-ul comunitar, pentru a putea începe procesul de negociere. Suntem conștienți de faptul că avem multe de învățat din experiența României. Vă rugăm să împărtășiți cu noi experiențele și lecțiile învățate de România în acest proces dificil.

La rândul său, președintele Comisiei juridice a Senatului României, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, a precizat că procesul de elaborare a Legilor în domeniul Justiției a fost unul dificil pentru România, fiind implicate toate structurile relevante și fiind constituită în acest scop o Comisie specială care și-a dovedit eficiența.

Vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, a subliniat că statul de drept presupune încrederea în cei care aplică legea, iar România poate fi un exemplu de bune practici pentru multe țări, întrucât legile au fost raportate la standardele europene, amintind, totodată, importanța independenței Justiției: „Nu cred că există în România vreun magistrat astăzi care să spună că cineva a intervenit, într-o formă sau alta, în actul de justiție. Asta e deja în istorie. Dar acest lucru nu înseamnă că magistrații nu trebuie să înțeleagă că independența aceasta nu înseamnă să faci ce vrei. Sigur că sunt discuții pe anumite instituții, texte pe care le putem împărtăși și suntem gata să vă spunem de ce am introdus în legi anumite dispoziții, dacă vi se par interesante. Cu siguranță e bine și să învățați din greșelile noastre.
În şedinţa comună, Robert Cazanciuc a propus ca alegerea parlamentarilor în cele două ţări să nu fie incompatibilă: „Parlamentar pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi am propus o temă de reflecţie pentru momentul unei revizuiri constituţionale în România sau Republica Moldova — alegerea ca deputat sau senator în România să nu fie incompatibilă cu alegerea ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi, evident, viceversa! Un dialog constructiv româno-român derulat chiar în Ţara Românească, între senatori de la Bucureşti şi fraţii omologi de peste Prut„, a scris senatorul, vineri, pe Facebook.

Invitat să ia cuvântul, executor judecătoresc Alexandru Ailincăi, președintele interimar al U.N.E.J., a afirmat disponibilitatea executorilor judecătorești de a colabora cu puterea legislativă și instituțiile statului și a scos în evidență colaborarea excelentă dintre executorii judecătorești din România și cei din Republica Moldova. În acest sens, a amintit protocolul de colaborare semnat între cele două profesii în anul 2017 (n.n. în cadrul Forumului România-Republica Moldova în domeniul justiției) și ultima activitate desfășurată în comun, respectiv schimbul de experiență dintre membrii Colegiului Disciplinar al UNEJ Moldova și cei ai Comisiei Superioare de Disciplină din cadrul UNEJ România, care a avut loc în data de 11 ianuarie 2023, în București, la sediul UNEJ.

* Lucrările de vineri ale ședințelor comună și, respectiv, plenară a celor două comisii juridice pot fi vizionate aici (VIDEO) și, respectiv aici (VIDEO) – începând cu min. 23 (foto de la reuniune, Senatul României).

***

19 ianuarie 2023: În perioada 19 – 22 ianuarie 2023, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României organizează o ședință comună cu comisia omoloagă din Parlamentul Republicii Moldova, potrivit unui comunicat.

Programul prevede întâlniri cu membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, conduse de Olesea Stamate,  precum și o ședință la care sunt invitați profesioniști din mediul juridic.

Reuniunea comisiilor care va avea loc la Pitești, județul Argeș, se înscrie în demersul de colaborare instituțională între România și Republica Moldova, a parlamentarilor români de pe ambele maluri ale Prutului, consacrând voința de a apropia cele două foruri legislative din perspectiva dublă a afirmării rădăcinilor identitare comune și a sprijinului acordat de România integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti