Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Rusia a încălcat CEDO prin refuzul oricărei forme de recunoaștere și protecție juridică a cuplurilor de același sex


23.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 17 ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Fedotova și alții v. Rusia.

Marea Cameră a stabilit, cu majoritate, că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referea la refuzul autorităților ruse de a asigura recunoașterea și protecția juridică a reclamanților în calitate de cupluri de același sex.

Jurisprudența Curții a arătat că articolul 8 din Convenție a fost deja interpretat ca impunând unui stat parte să asigure recunoașterea și protecția juridică a cuplurilor de același sex prin instituirea unui „cadru juridic specific”. Tendința clară și continuă observată în cadrul statelor părți în direcția recunoașterii și protecției juridice a cuplurilor de același sex a fost consolidată de pozițiile convergente ale unui număr de organisme internaționale. Mai multe organisme ale Consiliului Europei au subliniat necesitatea de a asigura recunoașterea și protecția juridică a cuplurilor de același sex în cadrul statelor membre.

Curtea a observat că, la momentul în care reclamanții au solicitat autorităților ruse recunoașterea juridică a relațiilor lor, legislația rusă nu prevedea această posibilitate. De asemenea, nici nu a avut loc vreo schimbare ulterior. Curtea a observat că statul pârât nu a informat cu privire la vreo intenție de modificare a dreptului său intern pentru a permite cuplurilor de același sex să se bucure de recunoaștere oficială și de un regim juridic care să ofere protecție. Curtea a respins deja argumentul Guvernului potrivit căruia majoritatea rușilor dezaprobă homosexualitatea, în contextul cauzelor privind libertatea de exprimare, de întrunire sau de asociere a minorităților sexuale. Curtea a susținut în repetate rânduri că, deși interesele individuale trebuie uneori să fie subordonate celor ale unui grup, democrația nu înseamnă pur și simplu că opiniile unei majorități trebuie să prevaleze întotdeauna: trebuie să se ajungă la un echilibru care să asigure un tratament echitabil al persoanelor aparținând minorităților și să evite orice abuz de poziție dominantă. Curtea a refuzat în mod constant să aprobe politici și decizii care încorporau o prejudecată predispusă din partea unei majorități heterosexuale împotriva unei minorități homosexuale.

Curtea a concluzionat că statul pârât și-a depășit marja de apreciere și nu și-a respectat obligația pozitivă de a asigura dreptul reclamanților la respectarea vieții private și de familie.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro