Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Formularul „Cerere de înregistrare fiscală” şi instrucţiunile de completare


23.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Monitorul Oficial al României, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 58 din 20 ianuarie 2023 a fost publicat Ordinul nr. 2509/5672/C/2022 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Cerere de înregistrare fiscală” și a instrucțiunilor de completare a formularului „Cerere de înregistrare fiscală”.

Instrucțiuni de completare a formularului „Cerere de înregistrare fiscală”

Depunerea cererii
Cererea de înregistrare fiscală, denumită în continuare cerere, se completează şi se depune de către persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale supuse obligaţiei de înmatriculare/înregistrare, după caz, în registrul comerţului.
Cererea se completează şi se depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, cu ocazia înmatriculării/înregistrării, după caz, în registrul comerţului, înainte de începerea activităţii economice.

Completarea cererii
Casetele „Persoană juridică” şi „Persoană fizică” se completează cu X în funcţie de categoria profesionistului care solicită înmatricularea/înregistrarea, după caz, în registrul comerţului.

DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL
Rândul 1. Impozit pe profit
Se marchează cu „X” numai de către contribuabilii care, potrivit legii, au obligaţia să declare acest impozit.
Rândul 1.1 se completează cu data luării în evidenţă.
Rândurile 1.2.1 şi 1.2.2 – se marchează cu „X” perioada fiscală valabilă la data solicitării înregistrării obligaţiei fiscale în vectorul fiscal.
Atenţie! Data luării în evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.

Rândul 2. Impozit pe veniturile microîntreprinderilor
Se marchează cu „X” de către contribuabilii care sunt obligaţi la declararea şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii.

Rândul 2.1 se completează cu data luării în evidenţă.
Atenţie! Data luării în evidenţă se stabileşte conform prevederilor titlului III „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Rândul 3. Impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, precum şi contribuţii sociale

Rândul 3.1. Informaţii pentru stabilirea perioadei fiscale

Rândul 3.1.1 „Număr mediu de salariaţi estimat de până la 3 salariaţi exclusiv” şi rândul 3.1.2 „Venit total estimat de până la 100.000 euro” se marchează de către contribuabilii prevăzuţi la art. 147 alin. (10) din Codul fiscal, care se înfiinţează în cursul anului şi care estimează că, în cursul anului, vor avea un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv şi, după caz, urmează să realizeze un venit total de până la 100.000 euro.

Rândul 3.2. Perioada fiscală

Rândul 3.2.1 se marchează cu „X” de contribuabilii care au obligaţia de a declara lunar impozitul pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor, precum şi contribuţii sociale, potrivit legii.

Rândul 3.2.2 se marchează cu „X” de contribuabilii prevăzuţi la art. 147 alin. (4) din Codul fiscal.

Rândul 3.3. Impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se marchează cu „X” numai de contribuabilii care au obligaţia de declarare a impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor.

Rândul 3.3.1 se completează cu data luării în evidenţă.
Atenţie! Data luării în evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.

Rândul 3.4. Contribuţie de asigurări sociale (datorată de angajat) se marchează cu „X” de contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilaţi acestora, care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Rândul 3.4.1 se completează cu data luării în evidenţă.
Atenţie! Data luării în evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.

Rândul 3.5. Contribuţie de asigurări sociale de sănătate (datorată de angajat) se marchează cu „X” de contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilaţi acestora, care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Rândul 3.5.1 se completează cu data luării în evidenţă.
Atenţie! Data luării în evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.

Rândul 3.6. Contribuţie asiguratorie pentru muncă (datorată de angajator) se marchează cu „X” de contribuabilii care au calitatea de angajatori sau sunt asimilaţi acestora, care au obligaţia să declare această contribuţie, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Rândul 3.6.1 se completează cu data luării în evidenţă.
Atenţie! Data luării în evidenţă se stabileşte conform reglementărilor legale în materie.

Rândul 4. Taxa pe valoarea adăugată se marchează cu „X” de către persoanele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Rândul 4.1. Se estimează cifra de afaceri pe care contribuabilul preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic, constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România, conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi, dacă nu sunt accesorii activităţii principale, a operaţiunilor scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f) din Codul fiscal.
Prin excepţie, nu se cuprind în cifra de afaceri, dacă sunt accesorii activităţii principale, livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, şi livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă.

Rândul 4.2 se marchează cu „X” în cazul contribuabililor care optează pentru aplicarea regimului normal de TVA, estimând o cifră de afaceri egală sau mai mare cu plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal.

Rândul 4.3 se marchează cu „X” în cazul în care se optează pentru aplicarea regimului normal de TVA, deşi cifra de afaceri declarată este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal.

Rândul 4.4. Perioada fiscală
Se marchează cu „X” perioada fiscală care urmează a fi utilizată pentru taxa pe valoarea adăugată.
Persoana impozabilă care se înregistrează în cursul anului declară cu ocazia înregistrării cifra de afaceri pe care preconizează să o realizeze în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. Dacă cifra de afaceri estimată nu depăşeşte plafonul prevăzut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului calendaristic, persoana impozabilă va depune deconturi trimestriale în anul înregistrării. Dacă cifra de afaceri estimată depăşeşte plafonul prevăzut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului calendaristic, persoana impozabilă va utiliza luna calendaristică ca perioadă fiscală.
Atenţie! Înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă, potrivit reglementărilor legale în materie, începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

Intrare în vigoare: 20 ianuarie 2023

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro