Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Adriana Stoicescu: Modele în magistratură îmi sunt unii dintre colegii azi pensionați, dar și colegii de la Înalta Curte


25.01.2023 | Alina MATEI
Secţiuni: Life, Selected, Sistemul judiciar, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Adriana Stoicescu

Adriana Stoicescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată judecător Adriana Stoicescu, Președinta Secției penale a Tribunalului Timiș, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Adriana Stoicescu: Obsesia pentru adevăr și dreptate. Preocuparea pentru corectitudine. Grija pentru oameni.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Adriana Stoicescu: Implicarea femeilor în profesiile juridice este nelimitată.

În instanțe este cel mai vizibil, numărul femeilor judecător fiind mai mare decât al bărbaților, dar cred că și în parchete e la fel…

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Adriana Stoicescu: Nu e nevoie de filtre. Toate am învățat să lăsăm la ușa sălii de judecată problemele de acasă, pentru că oamenii din sală nu au nicio vină că tu ai ars prea tare friptura sau te-ai certat cu soacra.

E o chestiune de bun simț și profesionalism, până la urmă.

În sala de judecată reprezinți o autoritate, o putere în stat și rolul ăsta poate fi copleșitor, e drept.

La fel, când ieși din sală, îți dai jos roba. Nu îți iei acasă „morga„ de magistrat… dar iei cu tine, în mod cert, toate problemele oamenilor. Asta nu știe lumea.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Adriana Stoicescu: Orice mediu, dacă este cel potrivit fiecăruia, îți oferă această oportunitate.

Trebuie doar să fii convinsă că ți se potrivește ceea ce vrei să faci, că te regăsești.

Magistratura nu e un job de la 8 la 16, e o vocație și dacă nu simți că iubești profesia asta, că nu te ”roade” dorința de a face bine și de a restabili dreptatea, atunci mai bine apucă-te de altceva.

Nu cred că sunt mulți cei care știu că, la Judecata de Apoi, judecătorii sunt judecați cu aceeași măsură ca preoții, pentru că ceea ce facem noi este un atribut al Divinității: judecăm semenii.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca aceea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Adriana Stoicescu: Rolul juristelor este acela de educa oamenii, de a milita pentru supremația legii.

Cunoașterea legii, a mecanismelor de aplicare, interpretarea normelor, toate țin de educația juridică, o preocupare ce ar trebui să devină constantă pentru femeile juriste.

Marele nostru avantaj este empatia, capacitatea de a relaționa bazată pe încredere astfel încât oamenii pot veni spre noi având convingerea că suntem acolo pentru ei.

Am avut privilegiul de a merge prin școli și a cunoaște copii minunați, cărora sper că am reușit să le insuflu curiozitatea pentru domeniul în care lucrez și, poate, alegerea unei viitoare profesii.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Adriana Stoicescu: Pe când eram avocat eram mare fan Ally Mc Beal, știu că o să zâmbească unii condescendent…

Modele în magistratură îmi sunt unii dintre colegii azi pensionați, dar și cei de la Înalta Curte, pentru care am un respect imens, știind ce înseamnă să atingi o astfel de performanță profesională.

Alina Matei: Am trăit/trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Adriana Stoicescu: Nu vreau să îmi amintesc de acea perioadă, o psihoză generalizată, în care am fost cobaii și subiectul unor experimente sociale, nu e nicio îndoială.

Fiind pe secția penală, am venit la lucru aproape în program normal, dar restricțiile, portul permanent al măștii, presiunea vaccinării, toate mi-au creat o stare greu de descris.

Am trecut de două ori prin boală, a fost o experiență neplăcută dar, am avut gripe mai urâte, trebuie să recunosc….

Una peste alta, cred că e nevoie de o analiză serioasă a tot ce s-a întâmplat, pentru că astfel de experiențe nu trebuie retrăite, iar cei care au exploatat frica oamenilor, doar pentru a se îmbogăți sau a servi alte interse, trebuie să plătească.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Adriana Stoicescu: Să fie curajoase, să își păstreze farmecul și bucuria de a trăi, să nu uite că sunt invincibile!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!  

De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro