Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Etichetarea unei cărți de basme ca fiind dăunătoare pentru copii doar din cauza conținutului LGBTI încalcă CEDO


24.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 23 ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Macatė v. Lithuania.

Cauza Macatė împotriva Lituaniei (cererea nr. 61435/19) se referea la o carte de basme pentru copii care conținea povești despre căsătoria între persoane de același sex. Distribuția cărții fusese suspendată la scurt timp după publicarea acesteia în 2013. Aceasta fusese reluată un an mai târziu, după ce cartea fusese etichetată ca fiind posibil dăunătoare pentru copiii cu vârsta sub 14 ani. Acesta a fost primul caz în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a evaluat restricțiile impuse asupra literaturii despre relații între persoane de același sex scrise special pentru copii.

În hotărârea pronunțată de Marea Cameră, Curtea a considerat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea a constatat că măsurile luate împotriva cărții reclamantei au urmărit să limiteze accesul copiilor la informații care descriu relațiile între persoane de același sex ca fiind în esență echivalente cu relațiile între persoane de sex diferit.

În special, aceasta nu a putut vedea cum, potrivit instanțelor naționale și guvernului, anumite pasaje – o prințesă și fiica unui cizmar dormind una în brațele celeilalte după nuntă – ar fi fost explicit din punct de vedere sexual. De asemenea, nu a fost convinsă nici de argumentul guvernului potrivit căruia cartea ar fi promovat familiile de același sex în detrimentul altora. Dimpotrivă, basmele au pledat pentru respectul și acceptarea tuturor membrilor societății într-un aspect fundamental al vieții lor, și anume o relație serioasă.

Prin urmare, a concluzionat că restricționarea accesului copiilor la astfel de informații nu a urmărit niciun scop pe care să îl poată accepta ca fiind legitim.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro