Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

UE instituie o misiune civilă în Armenia


24.01.2023 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial, seria L nr. 22 din 24 ianuarie 2023 a fost publicată Decizia (PESC) 2023/162 a Consiliului din 23 ianuarie 2023 privind o misiune a Uniunii Europene în Armenia (EUMA).

Uniunea instituie o misiune civilă a Uniunii Europene în Armenia (EUMA) în cadrul PSAC.

EUMA face parte din contribuția Uniunii, în calitate de actor imparțial și credibil, la crearea unui mediu sigur și stabil în zonele afectate de conflict din Armenia, în cadrul căruia îmbunătățirea securității umane și normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan pe teren vor permite realizarea de noi progrese în direcția unui potențial acord de pace.

Obiectivul strategic al EUMA este de a contribui la reducerea numărului de incidente din zonele afectate de conflict și din zonele de frontieră din Armenia, de a reduce nivelul riscurilor pentru populația care locuiește în aceste zone și de a contribui astfel la normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan pe teren.

În acest scop, misiunea contribuie la instaurarea unui climat de încredere între Armenia și Azerbaidjan în moduri care să îi susțină credibilitatea ca actor imparțial, prin:

(a) observarea prin efectuarea de patrulări de rutină și raportarea cu privire la situația de la fața locului și la orice incidente legate de conflict, pentru a asigura cunoașterea detaliată a situației de securitate;

(b) contribuția la securitatea umană în zonele afectate de conflict, printre altele prin colectarea de informații prin patrularea ad-hoc și raportarea cu privire la situațiile în care, datorită consecințelor directe sau indirecte ale conflictului, viața și drepturile fundamentale ale omului sunt puse în pericol;

(c) pe baza activităților sale în temeiul literelor (a) și (b) și prin prezența sa permanentă și vizibilă pe teren, contribuția la consolidarea încrederii între populațiile din Armenia și Azerbaidjan și, acolo unde este posibil, între autoritățile din aceste țări, în sprijinul păcii și stabilității în regiune.

Dreptul internațional umanitar, drepturile omului și principiul egalității de gen, protecția civililor și agendele din cadrul Rezoluției Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (RCSONU) 1325 (2000) privind femeile, pacea și securitatea, RCSONU 2250 (2015) privind tineretul, pacea și securitatea și RCSONU 1612 (2005) privind agendele privind copiii și conflictele armate sunt pe deplin și proactiv integrate în planificarea strategică și operațională, în activitățile și în raportarea misiunii.

Pentru misiune se activează celula de supraveghere.

Valoarea de referință financiară destinată acoperirii cheltuielilor aferente misiunii pentru patru luni de la intrarea în vigoare a prezentei decizii este de 8.103.590,82 EUR. Valoarea de referință financiară pentru orice perioadă ulterioară este hotărâtă de Consiliu.

Intrare în vigoare: 23 ianuarie 2023

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro