Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Distrugere. Constatarea prescripției. Acordarea cheltuielilor cu onorariul avocațial suportate de persoana vătămată


25.01.2023 | Dan-Sebastian CHERTES
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dan-Sebastian Chertes

Dan-Sebastian Chertes

„Judecătorul fondului a procedat, în conformitate cu disp. art. 276 alin. 1 din C.pr.pen., la acordarea cheltuielilor judiciare făcute de partea civilă, obligând inculpatul să îi achite suma de 8.000 lei.

Este real că, în apel, se va dispune încetarea procesului penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale şi că latura civilă a avut ca obiect plata unei despăgubiri în valoare de doar 1.500 lei, însă, din moment ce partea civilă a participat la procesul penal şi în calitate de persoană vătămată, manifestând o poziţie procesuală conformă calităţii de persoană vătămată în toate fazele procesuale parcurse până la acest moment, nu se justifică cenzurarea cuantumului onorariului avocaţial. În condiţiile în care soluţia de încetare a procesului penal care se va pronunţa nu putea fi previzibilă persoanei vătămate şi nici nu este în vreun fel imputabilă acesteia, inculpatul trebuie să suporte cheltuielile judiciare efectuate de partea civilă în integralitate, deoarece un onorariu avocaţial în cuantum de 5.500 lei, aferent fazei de urmărire penală, respectiv unul de 2.500 lei, aferent procedurii de cameră preliminară şi fazei de judecată în primă instanţă, este proporţional cu activitatea desfăşurată de apărătorul ales al persoanei vătămate, care s-a constituit parte civilă în procesul penal şi complexitatea cauzei.

Curtea aminteşte din această perspectivă, că, potrivit jurisprudenţei Curţii EDO, respectarea dreptului la un proces echitabil garantat de art. 6 din Convenţie implică rambursarea cheltuielilor judiciare în măsura în care se constată realitatea, necesitatea şi caracterul lor rezonabil (cauzele „Nielsen si Johnsen contra Norvegiei”, „Străin contra României”, „Almeida, Garret şi alţii contra Portugaliei”), toate aceste criterii fiind îndeplinite în ceea ce priveşte cuantumul onorariului avocaţial achitat de persoana vătămată care s-a constituit parte civilă în procesul penal”. (Extras din decizia penală nr. 1705/29.12.2022 a Curții de Apel Cluj, accesibilă aici).

Av. Dan-Sebastian Chertes

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro