Curtea de Apel Cluj. Distrugere. Constatarea prescripției. Acordarea cheltuielilor cu onorariul avocațial suportate de persoana vătămată
25.01.2023 | Dan-Sebastian CHERTES

„Judecătorul fondului a procedat, în conformitate cu disp. art. 276 alin. 1 din C.pr.pen., la acordarea cheltuielilor judiciare făcute de partea civilă, obligând inculpatul să îi achite suma de 8.000 lei.
Este real că, în apel, se va dispune încetarea procesului penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale şi că latura civilă a avut ca obiect plata unei despăgubiri în valoare de doar 1.500 lei, însă, din moment ce partea civilă a participat la procesul penal şi în calitate de persoană vătămată, manifestând o poziţie procesuală conformă calităţii de persoană vătămată în toate fazele procesuale parcurse până la acest moment, nu se justifică cenzurarea cuantumului onorariului avocaţial. În condiţiile în care soluţia de încetare a procesului penal care se va pronunţa nu putea fi previzibilă persoanei vătămate şi nici nu este în vreun fel imputabilă acesteia, inculpatul trebuie să suporte cheltuielile judiciare efectuate de partea civilă în integralitate, deoarece un onorariu avocaţial în cuantum de 5.500 lei, aferent fazei de urmărire penală, respectiv unul de 2.500 lei, aferent procedurii de cameră preliminară şi fazei de judecată în primă instanţă, este proporţional cu activitatea desfăşurată de apărătorul ales al persoanei vătămate, care s-a constituit parte civilă în procesul penal şi complexitatea cauzei.
Curtea aminteşte din această perspectivă, că, potrivit jurisprudenţei Curţii EDO, respectarea dreptului la un proces echitabil garantat de art. 6 din Convenţie implică rambursarea cheltuielilor judiciare în măsura în care se constată realitatea, necesitatea şi caracterul lor rezonabil (cauzele „Nielsen si Johnsen contra Norvegiei”, „Străin contra României”, „Almeida, Garret şi alţii contra Portugaliei”), toate aceste criterii fiind îndeplinite în ceea ce priveşte cuantumul onorariului avocaţial achitat de persoana vătămată care s-a constituit parte civilă în procesul penal”. (Extras din decizia penală nr. 1705/29.12.2022 a Curții de Apel Cluj, accesibilă aici).