Frica avocatilor fata de judecatori mentine starea proasta a justitiei
10 septembrie 2009 | JURIDICE.ro, Costel Gilca
Nici un sistem nu se poate reforma prin el insusi. Nici un sistem nu va avea suficiente impulsuri din interior pentru a se reforma. Orice sistem se echilibreaza prin factori exteriori. Orice parte din sistem incearca sa pastreze status-quo-ul acelui sistem pentru a-si mentine propria sa pozitie. Vorbim aici de organizatii inchise.
Care sunt factorii care impun reforma in justitie? Nu ii stiu pe toti si nici nu-i analizez aici, probabil ca sunt mai multi vectori de influenta cu diferite puteri. Unii vectori vin de sus, altii de jos.
De sus inseamna de la Uniunea Europeana (este interesant ca recomandarile Comisiei Europene in privinta justitiei nu sunt considerate ingerinte ale politicului in treburile justitiei).
De jos ar trebui sa fie justitiabilul. Acesta are insa intotdeauna o interfata, si anume avocatul. Avocatul nu are interes direct in procesul din fata judecatorului. Avocatul este un interpus intre nestiutorul de filozofie a dreptului si judecator. Avocatul nu preseaza niciodata judecatorul, poate doar foarte rar si foarte punctual. Avocatul se complace si el in aceasta stare de justitie. Ii convine. De multe ori slaba lui pregatire o mascheaza cu „prostia judecatorului„. Starea actuala de lucruri ii convine. Statul la termene interminabile ii justifica onorariul: „am stat pana la 14 la dosar, de parca ar fi vorbit 7 ore”. Nu spun ca nu este obositor, ci ca este obositor de multa pierdere de vreme.
Nu am vazut nici un avocat care sa protesteze cand judecatorul a intrat in aceasta perioada de nelegalitate, in sala si a citit acel anunt halucinant, fara sa indice nici un text legal pe care se bazeaza actiunea lor.
In aceste conditii, judecatorii nu sunt presati de nimic.
Isi vor lua salariile desi nu au muncit (ceea ce mi se pare jignitor la adresa tuturor romanilor care fac greva pe propriul stomac si buzunar), nimeni nu a protestat (daca la RATB e greva toata lumea injura, daca e o demonstratie sindicalista care blocheaza rondul la Universitate, imediat televiziunile prezinta zeci de soferi nervosi claxonand pentru a crea presiune asupra liderilor sindicali).
Revenind la titlu, in masura in care avocatul nu va avea frica de judecator, in masura in care avocatul va avea acea mandrie si seriozitate profesionala, atunci va impinge spre reformare un sistem care isi apara privilegiile. Din pacate, avocatilor le este frica de judecatori. Mentalitatea avocatului este: sa nu suparam judecatorul ca o sa mai avem si alte dosare si trebuie sa castigam bunavointa judecatorului.
Nu spun ca este rau, nu spun ca este bine, eu doar constat (s-ar putea sa ma insel) ca avocatii nu fac absolut nimic pentru a crea presiune pe un sistem in vederea reformarii acestuia.
In concluzie, frica avocatilor fata de judecatori mentine staus-quo-ul in justitie.
av. Costel Gilca
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro