Andrei Zafiu: Am decis să renunț la cariera mea de inginer și să devin fotograf
9 martie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, Andrei Zafiu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum ai ajuns la profesia de artist fotograf?
Andrei Zafiu: Mulțumesc și eu pentru oportunitate. Îmi face o deosebită plăcere să împărtășesc parcursul meu profesional cu cititorii JURIDICE.ro. În același timp, mă bucur să vă fiu și partener.
Am ajuns fotograf printr-o înlănțuire de întâmplări. Narațiunea poveștii mele profesionale s-a schimbat cu rapiditate când, în luna decembrie a anului 2017, am decis să renunț la cariera mea de inginer și să devin antreprenor. Îmi plăcea foarte mult să urmăresc discursuri ale oamenilor care mă inspirau în acest sens și să citesc cărți în jurul acestui subiect. Așadar, m-am gândit să aduc în același loc cele două pasiuni – fotografia și antreprenoriatul. Așa că le-am combinat. Făceam fotografii și, în același timp, descopeream lumea antreprenorială de la evenimentele de business la care mergeam. Mi-am propus să fiu suma celor 5 persoane cu care îmi petrec timpul, convins fiind de faptul că e aproape imposibil să nu-mi însușesc anumite calități. În 2023, întâmplarea face să fiu pe aceeași direcție.
Alina Matei: Te-ai oprit la oameni, și nu la peisaje. De ce?
Andrei Zafiu: Curiozitatea, cred. Sunt curios să cunosc oameni, să cunosc cine sunt persoanele din spatele profesiei, ce pasiuni au, care sunt nevoile lor, astfel încât fotografiile pe care le fac să-i reprezinte. Este și un element central al activității mele, care îmi dă energie. În fiecare zi lucrez cu oameni diferiți, iar focusul meu este să-i fac să se simtă confortabil în fața camerei foto și să înțeleg ce anume își doresc de la fotografii, uneori fără ca ei să-mi poată explica prin cuvinte.
Alina Matei: Ce cuvânt folosești tu: poză sau fotografie?
Andrei Zafiu: Nu văd denumirea ca fiind un lucru atât de important, întrucât important este să ne înțelegem și ca împreună să obținem cele mai bune rezultate, indiferent de cuvintele folosite. Întrebarea ta îmi amintește de un trend pe care îl văd acum, prin folosirea cuvântului provocare, atunci când cineva are o problemă, dar oare schimbarea cuvântului, schimbă situația? Sincer, eu nu cred.
Alina Matei: Intrarea în fotografie se produce grație aparatului tău, însă imaginea care iese se datorează atmosferei calde pe care tu și studioul tău reușiți să o transmiteți oamenilor. Cum dai încredere celor care vin în studio?
Andrei Zafiu: Tind să spun că majoritatea persoanelor pe care le fotografiez au această impresie că nu știu să pozeze și că nu sunt fotogenice. De fiecare dată îi asigur că este normal să nu te simți confortabil în această postură, dacă nu faci din asta o profesie și că majoritatea celor care pășesc în studio au aceleași gânduri sau temeri.
Încep prin a fi puțin mai pragmatic. Am făcut portrete câtorva sute de persoane și asta îmi dă, în primă fază, încredere și alături de aceasta, știu că, dacă îmi dau tot interesul și sunt acolo pentru a ajuta acea persoana să fie cât mai relaxată, acest lucru se va și realiza. Pasiunea mea pot spune ca este molipsitoare și persoana din fața camerei „mă ajută”.
Am dorința sinceră să pot obține cele mai bune materiale din acel context și asta se vede, iar persoanele din fața camerei mă ajută să obțin acest lucru. Ca în orice alt domeniu, și în fotografie devii mai bun prin exercițiu și dacă avem puțină răbdare, putem obține rezultate foarte bune.
Nu pun presiune pe cei pe care îi fotografiez, ne permitem să greșim.
Alina Matei: Să pozezi nu e un lucru tocmai ușor, cu excepția celor pe care camera/aparatul îi iubește. Pentru prima categorie de oameni, cum să proiecteze avansul fotografiei pe care și-o doresc astfel ca aceasta să iasă perfect?
Andrei Zafiu: Perfect pentru fiecare dintre noi înseamnă ceva diferit. Ce fac este faptul că cer constant, în timpul ședinței foto, feedback prin studierea fiecărui cadru realizat, astfel încât putem merge spre direcția perfecțiunii, dacă îi putem spune așa. Ce mai fac în această direcție este să trimit clientului toate pozele de la ședința foto, astfel încât să aleagă fotografiile care simte că îl reprezintă, cele care sunt perfecte în ochii lui, nu în ochii mei.
Alina Matei: Ai lucrat foarte mult cu oameni din domeniul juridic. Cum ți s-au părut?
Andrei Zafiu: Am observat că există o asemănare între cei din domeniul juridic și cei din domeniul medical, prin faptul că ambele variante de profesioniștii transmit o mare încredere. Ceea ce îi definește este personalitatea puternică. De cele mai multe ori, îmi cer să-i fotografiez pe un background negru sau întunecat.
Alina Matei: Juriștii sunt foarte atenți la imaginea lor – JURIDICE oferind vouchere pentru ședințe profesionale cu tine. Una e o poză făcută de un profesionist, și alta de un amator cu telefon ultimul model. 🙂 Cât adevăr este în afirmația pe care o auzim tot mai des ”o imagine face cât o mie de cuvinte”?
Andrei Zafiu: Fie că vrem, fie că nu, atât companiile, cât și profesioniștii au un brand construit. Imaginile reprezintă o parte din acesta. De cele mai multe ori fotografiile transmit o primă impresie. Însă, aceasta vine în completarea persoanei în cauză și, desigur, nu poate înlocui competența și profesionalismul. Deci, da, fotografia poate avea un impact major și este importantă.
Alina Matei: Uneori oamenii vor să iasă fotografia cu ei diferită de original. 🙂 Cu ce perspective îi aduci cu picioarele pe pământ?
Andrei Zafiu: Treaba mea este să-i pun în cea mai bună lumină și să scot cele mai bune cadre, rareori se întâmplă ca ei să-și dorească să fie diferiți. Este alegerea fiecărei persoane să fie în imagini așa cum își dorește. Dacă își doresc un edit mai „pronunțat”, îi pot ajuta și cu asta. Dacă nu se simte confortabil așa cum este și își dorește ceva mai mult, sunt acolo pentru a ajuta, important este ca acele fotografii să fie folosite și clientul să fie mulțumit.
Alina Matei: Ca să faci fotografii reușite, e nevoie de studiu? Pentru că la prima vedere pare că dacă ai un aparat foarte bun, face el toată treaba. Dacă eu nu aș fi fost la tine la studio, poate la fel aș fi crezut (ignoranții printre noi 🙂). Ce lumini, ce unghi, ce poziție – toate acestea necesită studiu.
Andrei Zafiu: Îmi place sa fac lucruri complexe cu cât mai puține echipamente, însă această performanță se face cu echipamente profesionale și complexe. Mai mult decât atât, fotografiile urmează să fie utilizate în anumite publicații sau printuri, unde cerințele sunt mari și ele trebuie îndeplinite.
Alina Matei: Știm cum arătau fotografiile odinioară, le vedem pe cele care sunt acum. Cum crezi că vor arăta în viitor?
Andrei Zafiu: Viitorul arată bine. Am evoluat mult, dacă acum câțiva ani fotografiile profesionale erau la îndemână doar companiilor mari și publicațiilor de renume, acum fotografiile sunt accesibile, numărul fotografilor profesioniști a crescut, iar aceștia își îmbunătățesc constant munca.
Nu putem neglija și prezența AI, care va aduce un plus valoare în munca noastră. Momentan nu este foarte clar cum va evolua, dar sunt deschis să primesc un astfel de ajutor când vine vorba de domeniul în care activez, artelor vizuale.
Alina Matei: Fotografia are un loc aparte în inimile tuturor oamenilor. De ce crezi că o fotografie creează extreme: fie bucurie maximă, fie tristețe groaznică?
Andrei Zafiu: Pe lângă faptul că fotografia surprinde un moment în timp, atunci când te uiți la ea, te poate transpune într-o anumită stare. Până la urmă, asta reprezintă arta, te captează și te face să ai anumite trăiri.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Andrei Zafiu: Mă bucur că pot face parte din această comunitate de specialiști și, cred eu, dacă fiecare își face treaba cât poate de bine, să facem din această lume o societate mai bună. Așa cum am spus, sunt aici pentru a aduce un plus de valoare și pentru a completa activitatea profesioniștilor.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!
Andrei Zafiu: A fost plăcerea mea, Alina, mulțumesc!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro