Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații

Sedinta Plenului CSM din 10 septembrie 2009. Discutiile aprinse

12 septembrie 2009 | JURIDICE.ro

Dupa plecarea Presedintelului Romaniei, Traian Basescu, care a avut o interventie pe care v-am prezentat-o pe larg, Plenul CSM a luat in discutie joi, 10 septembrie 2009, scrisoarea Ministrului Justitiei, Catalin Predoiu adresata CSM precum si  scrisoarea formulata de AMR, UNJR, RNAJG constituire in Forumul Asociatiilor pentru o Magistratura Europeana in Romania.

Discutiile s-au purtat in prezenta a catorva zeci de judecatori si procurori.

Virgil Andreies: Fiecare aveti la mapa scrisoarea domnului ministru.

Catalin Predoiu: Cred ca raspunsul Guvernului este rezonabil si poate constitui o baza de discutii. Cred ca toata lumea se uita la CSM si CSM nu va abdica de la principii daca le va cere magistratilor sa-si reia activitatea. Nu cred ca daca acest protest continua in aceasta forma va aduce ceva in plus. Nu cred ca intreruperea activitatii de judecata poate sa aduca ameliorare, interventii politice. Nu vad utilitatea lui. Problemele sunt de peste 10 ani, pozitiile au fost exprimate. E cazul sa ne intelegem reciproc. Suntem decisi sa rezistam pe aceste pozitii. Ceea ce eu intentionez este sa dam un semnal, informandu-i asupra celor expuse. Exista perceptia ca banii sunt undeva. Nu este asa.

Virgil Andreies: Va precizati scrisoarea, domnule ministru. Ceea ce ati cerut in scrisoare este diferit oarecum.

Catalin Predoiu: Ceea ce ne preocupa nu e o atitudine politieneasca, ci una pragmatica. Nu cred ca aceasta forma de protest mai poate sa adauge ceva.

Virgil Andreies: Doresc sa stabilesc cadrul in care discutam. Ati spus ca protestul este nelegal si nestatutar. Nu e de competenta dumneavoastra sa stabiliti acest lucru. Ati cerut o atitudine ferma din partea CSM. Nu-i putem impusca pe judecatori pentru ca protesteaza.

Catalin Predoiu: Trebuie sa spunem ce facem, continuam greva sau nu e bine ce facem.

Alexandrina Radulescu: La punctul 41 avem cererea celor 4 asociatii profesionale ale magistratilor si mi se pare ca ar trebui sa discutam impreuna aceste puncte. Ministerul Justitiei trateaza doar fenomenul, noi trebuie sa tratam si cauza.

Dan Lupascu: Mai sunt si alte materiale.

Florica Bejinaru: Suntem confruntati cu aceste proteste. Trebuie sa privim cauzele. Nu numai legea de salarizare este cauza. Este necesara o inventariere a cauzelor. Am sintetizat propunerile Adunarilor Generale ale judecatorilor. S-au materializat intr-o scrisoare deschisa trimisa de CSM puterilor. Nu am vazut niciun punct de vedere cu privire la doleantele magistratilor. Stim foarte bine ca anumite probleme pot fi rezolvate azi sau nu. Nu avem un raspuns concret cu privire la acea scrisoare. Haideti sa ne aplecam asupra cauzelor. Haideti sa vedem ce putem face pentru a rezolva cauzele. Mai jos de atat nu putem cobori.

Bogdan Licu: Nu s-a pus in discutie tragerea la raspundere a procurorilor. Sunt probleme pe termen scurt si probleme pe termen lung. Printre problemele pe termen scurt se numara legea salarizarii. Cum necum, in 5 zile vom avea o lege a salarizarii. S-au facut niste progrese. Intr-un fel apar simularile facute de judecatori, intr-un fel apar simularile facute de procurori si in alt fel cele facute de managerii de instante. Cred ca ar trebui facute progrese.

Lidia Barbulescu: Cred ca membrii CSM ar trebui sa-si spuna punctul de vedere la sfarsit, dupa prezentarea punctelor de vedere ale asociatiilor profesionale.

Mona Pivniceru:  Asociatiile profesionale ale magistratilor s-au constituit intr-un for national (AMR, UNJR, RNAJG, Asociatia Procurorilor). In ultimul timp, am constatat degradarea continua si constanta a statutului magistratului. A devenit un inculpat media (abaterea disciplinara este imprescriptibila asemenea faptei unui criminal de razboi). E ilogic ca in acest secol noi sa ne reintoarcem la vremuri de mult apuse. Chestiunea salarizarii magistratilor a constituit obiect de referinta. Ea s-a supraadaugat unei decredibilizari publice. E inadmisibil ca in spatiul public Procurorul General sa fie chemat la ordine, sa dea socoteala cu partile din dosar de fata. Toata lumea spune: magistratii inapoi la munca. Ce ii oferim justitiabilului? Cum invocam dreptul cetateanului cand facem imposibila exercitarea puterii judecatoresti? Imi pare rau ca nu am adus o lista de sedinta de la Inalta Curte (peste 200 de dosare pe sedinta). Sa fim sinceri. Ce-i oferim cetateanului? Se discuta de nelegalitatea protestului. Constitutia stabileste ca puterea judecatoreasca se exercita prin magistrati. Toti cei care poarta roba exercita puterea judecatoreasca. Exista o Recomandare a Consiliului de Ministri care obliga judecatorii sa-si apere singuri conditia de putere in stat. Trebuie sa cerem voie de la Executiv si de la Parlament? Juramantul sacru ne obliga acest protest. Judecatorii trebuie sa aiba pe masa lor strict dosarele pe care trebuie a le judeca. Legea de salarizare e un punct al acestei chestiuni. E un inceput al prigoanei judecatorilor in Romania. Aceasta lege nici nu a intrat in vigoare. Avem obligatia de a apara cetateanul impotriva oricarei deviatiuni. Judecatorii trebuie sa isi prezerve statutul si independenta. Toate sunt revendicari de bun simt. Justitia functioneaza pentru cetateni.

Cristi Danilet: Am fost mandatat de colegii mei de organizatie. De o saptamana sunt aici, am fost la Parlament si la Comisiile parlamentare. Din pacate, am constatat ca nu se cunosc care sunt problemele (subfinantarea, trecerea taxelor de timbru la bugetul instantelor). E nedemn pentru noi sa facem audienta ca sa ne bage in seama parlamentarii. De 10 zile nu avem Justitie in Romania si nimeni nu reactioneaza. Uitati-va la colegi. Nu protesteaza pentru ca ar avea salarii mici ci pentru ca nu doresc sa fie tratati la nivelul organelor administratiei locale. Li s-a promis un anumit statut cand au intrat in magistratura. Caram dosarele cu mana. Avem legi care se contrazic. Ni s-a reprosat la Parlament ca “trebuie sa raspundem”. Demersul nostru a ajuns la urechile Europei. Medel a formulat un raspuns.

Alma Ciornei (judecator Tribunalul Bucuresti): Nenorocirea este ca in sistem nu o sa mai vina nimeni. Oamenii in instanta nu ne-au reprosat ca suntem in protest ci ca nu au fost anuntati de procese pentru ca nu mai sunt bani de citatii.

Constantin Sima: Asociatia Procurorilor sustine demersul magistratilor. E momentul ca presiunile care exista asupra magistratilor sa inceteze. Ne exprimam speranta ca Executivul va gasi un moment de reflectie si sa gaseasca o cale de a rezolva problema.

Catalin Predoiu: Nu sunt divergente cu privire la problemele existente ci cu privire la metoda, la cum sa fac. E nerealist sa prezint Guvernului toate problemele acumulate in 20 de ani. De 3 zile ne intalnim cu institutiile financiare care ne-au dat bani sa stea in picioare tara si sa nu se intample ca in Bulgaria. Nu pot sa promit ceea ce nu pot sa fac. Formulati acele amendamente, vor ajunge pe masa Guvernului si vor fi discutate cu expertii. Aici putem discuta orice. Protestul si-a atins efectul – sa stie Europa. Marea greseala este ca nu s-a stat la negocieri. Mare lucru nu se va obtine continuand protestul. E impotriva opinia publica.

Ana Maria Puiu: Noi stam in realitate, domnule ministru.

Catalin Predoiu: Sa fim pragmatici.

Ana Maria Puiu: Va referiti doar la grila cand noi ani de zile am facut numeroase demersuri.

Virgil Andreies: Care sunt urgentele?

Mona Pivniceru: Legea de salarizare sa nu diminueze veniturile. Pentru asta am umblat cu uratul pe la Parlament. Intelegem ca sunt chestiuni care nu se pot rezolva maine. Dar de ex. OUG privind imprescriptibilitatea abaterilor. Asta nu e cu bani. De asemenea, trecerea bugetului la instante, a taxelor. Trebuie sa existe un calendar. Am inteles ca va avea loc o intalnire cu ministrul Justitiei.

Catalin Predoiu: Am propus din 6 iulie 2008.

Cristi Danilet: Sa nu mai fim aburiti.

Dan Lupascu: Eu sincer credeam ca am spus totul in prima parte a intalnirii.

(Voci din sala: s-a oprit sunetul – nota A.M.)

Dan Lupascu: Banuiesc ca membrii CSM nu au stiut de acest lucru. Aceste chestiuni au legatura cu ceea ce vreau sa spun.

Virgil Andreies: Cine a intreupt?

Dan Lupascu: Nu are importanta cine a oprit. Am primit acum un material de la MJ. Ochii mi-au cazut pe o chestiune, acel conflict de natura constitutionala. Ni se tot flutura victoria MJ. Cititi, va rog, cu atentie decizia Curtii Constitutionale. Aspectele de fond le califica ca fiind eventual prevederi de nelegalitate. Suntem tratati de pe o pozitie de superioritate. Haideti sa negociem. Ce sa negociem? Independenta judecatorilor? Cu privire la proiectul de lege pe care il discutam. Nu exista o solicitare oficiala de aviz. Nu are contact acest proiect cu puterea judecatoreasca? Ne aflam in urmatoarea pozitie. Suntem absolut de acord cu ce spun colegii. Ce s-a spus pe hartie sunt si ideile noastre. Se apropie sfarsitul anului si nu se vorbeste de trecerea bugetului la instante. Problema cea mai serioasa este ca trebuie schimbata mentatalitatea. In prima parte a sedintei am auzit „trimiteti Inspectia Judiciara”, „greva”. Noi suntem un organ colegial. E absolut necesar sa speculam acest moment si sa aratam cu degetul spre cei rai? Trebuie continuate demersurile institutionale. Din aprilie s-au facut demersuri. La Guvern am participat si eu. Nu se poate o solutie de azi pe maine. Stiti ce se vehicula? “Cat o sa tina si protestul, o sa se sature.” Cele mai multe puncte tin de Executiv. Sa fie un dialog constitutional. Nu ar trebui sa incurajam decat respectarea legii iar judecatorii stiu ce inseamna respectarea legii.

Catalin Predoiu: Furati de la noi. Calea unei confruntari nu va duce decat la o confruntare generalizata. Sunt 11 puncte asupra carora am cazut de acord, unul singur a ramas.

Gratiana Isac: Sunt de acord cu ce a spus domnul presedinte Lupascu. Am auzit de prea multe ori intrarea in legalitate a judecatorilor. Trebuie facuta o radiografie. La ce ne intoarcem? La un volum de munca sufocant, lipsa baniilor pentru expertize, la sedii neadecvate, la un tratament la care sunt supusi de celelalte puteri, cu aroganta, la un deficit cronic de magistrati. Ceea ce mi-as dori, domnule ministru, este sa va identificati cu sistemul, sa incercati sa intelegeti ca justitia trebuie tratata ca un domeniu de interes national. Daca se va aloca o suma de bani, colegii nu vor mai avea motive de protest.

Lidia Barbulescu: S-a solicitat CSM sa ia masuri si sa scoata la pensie pe cei care doresc  sa se pensioneze. Cum va scadea volumul de munca daca se vor pensiona colegii? Nu poti sa ceri unui organ  consultativ asa ceva.

Liviu Dascalescu: Cred ca ii reprezint pe magistratii pensionabili, pe cei care urmeaza sa moara. Anul trecut am fost invoit 3 zile. Am fost la 2 inmormantari (un coleg se pensionase de 2 zile, altul de 2 luni). Domnule ministru, am fost convins ca sunteti tehnic, dar sunteti al dracului de politic. Am facut destul de multe prostii, poate datorita firii mele. Una dintre ele este cand m-am certat cu domnul presedinte Lupascu vizavi de initiativa legislativa a CSM. Am avut o vara fierbinte. La TV se vorbeste de pensii nesimtite, salarii nesimtite. Sa ne spuneti ce propuneti si sa nu cereti asociatiilor profesionale sa inceteze protestele. Prezenta magistratilor astazi aici e binevenita.

Ana Labus: Sa rezolvam problemele in ordinea fireasca.

Costel Dragut: Si eu reprezint categoria pensionabililor. Sunt judecator de 31 de ani, am raspunderea afirmatiilor mele. Situatia in care se afla justitia e data de atitudinea de sfidare, de a judeca dupa o legislatie fluctuanta. Toate acestea pun in pericol actul de justitie. Revendicarile sunt pe deplin intemeiate. Ce vor ei? Ce vrem si noi? Recunoasterea Justitiei ca o putere in stat, o finantare corecta, corespunzatoare a Justitiei, bugetul sa treaca la Justitie (de ce se cramponeaza MJ impotriva legii, daca e o povara?), taxele sa treaca la bugetele instantelor, o salarizare corespunzatoare.

Dan Chiujdea: CSM nu poate da azi un semnal, e atributul exclusiv al judecatorilor si procurorilor. Sa nu renuntam la negocieri. Mesajul nostru nu poate fi decat de solidaritate cu colegii nostri. Noi nu cerem decat ce s-a promis in programul de guvernare. Pe site-ul Guvernului se afla programul de guvernare. Grila care e acum dezavantajeaza in totalitate judecatorii si procurorii.

Dan Lupascu: Nu e bine sa ni se dea ce scrie in programul de guvernare. Scrie ca taxele sa treaca la bugetele locale.

Cristian Deliorga: E prima data in 28 de ani cand constat o solidaritate totala. CSM va fi solidar cu revendicarile judecatorilor si procurorilor. Lucrurile sunt foarte grave si nu mai pot continua. Mai sunt 2 zile cand se pot aduce amendamente. Independenta inseamna bugete adecvate, sedii corespunzatoare.

Alexandrina Radulescu: Pe scurt, se cere sa actionam asupra protestului. Conform principiului simetriei actul juridic, ei au hotarat, ei decid si cand se stinge. Din punctul meu de vedere trebuie sa vedem care e pozitia. Putem ajunge, domnule ministru, sa va influentam pe dumneavoastra sa intre intr-o forma de respectare a Justitiei. Bugetul Justitiei e foarte mic.

Laura Codruta Kovesi: Discutam despre chestiuni care s-au mai spus. Mi-am revizuit toate interventiile cu ocazia raportului pe ultimii trei ani. Demersul colegilor e acela de a fi auziti. Pana la acest moment a fost o lipsa de comunicare. Toti cei prezenti vrem acelasi lucru. Diferenta e modalitatea. Unii colegi sunt de acord, altii nu. Am asistat la certuri intre colegi care au hotarari si cei care nu au hotarari. Mi-ar placea sa avem solidaritate cand colegii au dat mandat de arestare si au fost facuti “carpe”. Am lucrat cu 4 ministri ai Justitiei si cand am discutat problema salarizarii a fost cel mai receptiv. Vom merge la intalniri. Fac apel la colegi inainte de a stabili vinovatii. Nu trebuie sa stabilim noi daca protestul e legal sau nu. Fiecare sa aprecieze daca ce face e legal.

Catalin Predoiu: Sunt multi oameni care va promit marea cu sarea in aceste zile. Sa-i intrebati daca au stat de vorba cu reprezentantii FMI. Vreau sa va dau un sfat, intrebati-i  de unde au marea si de unde au sarea.

Virgil Andreies: V-as propune sa va cereti scuze intrucat ati asimilat protestul cu o mineriada.

Catalin Predoiu: Eu am spus ca vremea mineriadelor a trecut.

Virgil Andreies: La acest moment, CSM nu poate fi decat solidar cu protestul magistratilor (aplauze frenetice – nota A.M.) Exista unele cereri mai vechi care trebuie sa fie pe masa Guvernului si, in raport de rezultatul discutiilor, CSM poate propune o anumita solutie, cred.

Catalin Predoiu: Exista disponibilitate.

Mona Pivniceru: Ne-am cerut intr-o intalnire cu Presedintele Romaniei si premierul pe chestiunea tuturor problemelor.

Virgil Andreies: Desemnati-va reprezentantii.

Dan Lupascu: In momentul de fata, ne batem intre noi. Judecatorii sustin ce au hotarat judecatorii in Adunarile Generale. Judecatorii de la curtile de apel nici nu vor sa auda sa aiba acelasi salariu cu un judecator de judecatorie.

>> Solutie

Pentru Juridice.ro, Alina Matei

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică