Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură penală
Procedură penală
DezbateriCărţiProfesionişti

Propunere de modificare a Codului de procedura penala ref. motiv de casare


14 septembrie 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Plenul CSM a discutat joi, 10 septembrie 2009, adresa MJLC privind introducerea, dupa punctul 17 al art. 385 indice 9 din Codul de procedura penala, a unui nou punct cu urmatorul cuprins: “cand hotararea este contrara legii sau cand prin hotarare s-a facut o gresita aplicare a legii”.

Textul vizeaza un mai vechi motiv de recurs cu casare, dispozitia fiind abrogata ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala precum si pentru modificarea altor legi.

Ulterior, Curtea Constitutionala (prin Decizia nr. 783/12 mai 2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 404/15 iunie 2009) a constatat ca abrogarea acestei dispozitii incalca prevederile constitutionale ale art. 21 privind liberul acces la justitie precum si ale art. 20 referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului raportat la prevederile art. 6 referitoare la dreptul la un proces echitabil si ale art. 13 privind dreptul la un proces efectiv din Conventia Europeana a Drepturilor Omuliui, retine CSM in nota sa de aviz favorabil.

CSM a apreciat ca se justifica completarea dispozitiilor art. 385 indice 9 din Codul de procedura penala, avizul fiind in sens pozitiv.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii