Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Propunere de modificare a Codului de procedura penala ref. motiv de casare
14.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul CSM a discutat joi, 10 septembrie 2009, adresa MJLC privind introducerea, dupa punctul 17 al art. 385 indice 9 din Codul de procedura penala, a unui nou punct cu urmatorul cuprins: “cand hotararea este contrara legii sau cand prin hotarare s-a facut o gresita aplicare a legii”.

Textul vizeaza un mai vechi motiv de recurs cu casare, dispozitia fiind abrogata ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala precum si pentru modificarea altor legi.

Ulterior, Curtea Constitutionala (prin Decizia nr. 783/12 mai 2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 404/15 iunie 2009) a constatat ca abrogarea acestei dispozitii incalca prevederile constitutionale ale art. 21 privind liberul acces la justitie precum si ale art. 20 referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului raportat la prevederile art. 6 referitoare la dreptul la un proces echitabil si ale art. 13 privind dreptul la un proces efectiv din Conventia Europeana a Drepturilor Omuliui, retine CSM in nota sa de aviz favorabil.

CSM a apreciat ca se justifica completarea dispozitiilor art. 385 indice 9 din Codul de procedura penala, avizul fiind in sens pozitiv.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti