Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti

FAMER solicita presedintelui Traian Basescu medierea conflictului cu puterea executiva
14.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Mediere
JURIDICE - In Law We Trust

Forumul Asociatiilor pentru Magistratura Europeana in Romania a transmis duminica, 13 septembrie 2009, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu. Textul integral al scrisorii deschise:

„Scrisoare deschisa adresata Domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu

Poate ca a sosit vremea ca, dincolo de orice considerente personale, sa analizam serios problemele sistemului judiciar, fara a le mai expedia sub notiunea generica de justitie care absoarbe pana la distructie reputatia intregului corp de magistrati, in functie de interese abil ascunse, ori cazuri intens mediatizate.

Poate ca ar fi bine sa distingem intre lege si magistrati, intre administratie si magistrati, intre sistemul judiciar si magistratii care il alcatuiesc, spre a stabili unde si in ce fel s-a produs hiatusul care a dus la decredidibilizarea de sistem si compromiterea constanta ori contestarea sociala a actului de justitie.

Ar mai fi de stabilit daca dorim cu adevarat un stat de drept, asa cum este formal proclamat de Constitutie, ori daca ne inregimentam sub diverse comandamente ori interese, spre a trai in confortul dezonoarei si al dispretului fata de sine, cu fluturarea publica a stindardului independentei  judiciare, sintagma aflata ea insasi in curs de compromitere, fara ca public sa se stie ce inseamna cu adevarat.

In afara acestor analize nu s-ar putea explica cum se invoca dreptul cetateanului de acces la justitie, lipsit in prealabil de efectivitate si durata rezonabila a ciclului judiciar, si care ar fi normalizarea clamata, daca supraaglomerarea cauzelor pe magistrat, legislatia fluctuanta si contradictorie, termenele lungi procedurale – pentru a nu ne referi decat la elementarul judiciar- raman aceleasi, spre a ne vulnerabiliza perpetuu.

Dar mai ales, cum este normal ca puterea judecatoreasca sa fie condamnata public tocmai de cei care s-au obligat international a o intari si a-i asigura credibilitatea, sporind confuzia publica cu privire la separarea puterilor in stat?!

De ce nici macar dumneavoastra, daca aveti cunostinta de cazuri de coruptie, nu le-ati reclamat ca atare, pentru a circumscrie si inlatura compromiterea intregului sistem judiciar?!

Cum este posibil sa invocati o dispozitie constitutionala care se refera la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, fara a preciza si mijlocul pus la dispozitie de Constitutie pentru realizarea acestui scop, care consta doar in mediere?!

Or, in conditiile in care somati CSM-ul sa ia masurile de incetare a protestelor magistratilor, dumneavoastra ati devenit parte in acest conflict (cum altadata ati devenit judecatorul executiv al procurorului care instrumenta un caz exclus a fi analizat altfel decat dupa incheierea cadrului  judiciar) si ati abandonat misiunea constitutionala pe care in mod constant o invocati, tragand deja public concluzii asupra unei situatii de criza, in afara mandatului constitutional pe care de altfel, nici nu credem ca aveti de gand sa il exercitati. Daca ar fi fost altfel, pana in acest moment v-ati fi materializat prerogativele constitutionale in aceasta privinta.

In realitate, independenta puterii judecatoresti este deja politic condamnata la a ramane doar un principiu consacrat formal, luat in seama doar ca un argument al unor constructii teoretice cu folosinta de context, fara ca vreodata sa se urmareasca realizarea lui.

Statul de drept? O himera.

Corpul de magistrati? Un grup de functionari care nu isi recunosc aceasta conditie deoarece constitutional sunt denumiti judecatori si procurori, fara ca cineva sa analizeze onest incarcatura si responsabilitatea problemelor pe care le hotarasc zilnic, cu efecte extraordinare pentru viata, libertatea si averea celorlalti semeni.

Puterea judecatoreasca? Un slogan pus la stalpul infamiei pentru ca lucrurile trebuie contestate si compromise inainte de a fi analizate, spre a nu se putea stabili niciodata expresia sa valorica in statul de drept.

Separatia puterilor in stat? O linie continua care se extinde, spre a inghiti puterea legislativa incapabila a-si exercita functiunea legislativa si puterea judecatoreasca, condamnata la subfinantare si nepermisa supraaglomerare, spre a o vulnerabiliza continuu.

Cetateanul? O emblema, un nume care devine sonor in anumite perioade ciclice ale existentei sociale organizate si ale carui probleme reale si quasinerezolvate sunt abil fluturate spre a-l intoarce impotriva magistratilor care doresc sa dea efectivitate si substanta dreptului sau de acces la un tribunal.

In rest… interese, scandal, acuzatii ori contestatii publice, magistrati agresati, putere judecatoreasca dezonorata si principii constitutionale pervertite intr-o miscare halucinanta de regres democratic si constitutional.

Va solicitam Domnule Presedinte, ca, in acest ansamblu social greu si apasator, sa va exercitati puterea constitutionala, in limitele in care va mai permite impartialiatatea,  in a media conflictul cu puterea executiva pentru a face credibila existenta democratiei si a statului de drept care au fondat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ea insasi asezata pe aceste valori democratice internationale, ca de altfel si pe documentele internationale in materia independentei puterii judecatoresti la care Romania este parte si pe care, pana in prezent, nu le-a aplicat niciodata.

Incotro va merge statul democratic? Un lucru este cert. Dincolo de magistrati nu poate exista nimic. Ori poate exista, insa nu ne-am dat seama inca.

Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Instantelor Judecatoresti si Asociatia Procurorilor din Romaniei constituite in Forumul Asociatiilor pentru o Magistratura Europeana in Romania

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti