Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

UNJR. Prezenta magistratilor la negocierile ref. legea salarizarii unitare a fost constant refuzata


15 septembrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comunicat UNJR:

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele aspecte:

Ca urmare a numeroaselor dezinformari aparute in mass-media in ultimele zile legate de ratiunile care au stat la baza declansarii protestului magistratilor de la inceputul acestei luni, informam opinia publica asupra faptului ca UNJR a solicitat factorilor decidenti, inclusiv Guvernului Romaniei si Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, inca din prima parte a acestui an, acceptarea magistratilor la negocierile privind legea unica de salarizare care ii priveste in mod direct. Aceste solicitari au fost ignorate in mod constant, initial negandu-se inclusiv faptul ca un astfel de proiect de lege ar exista in lucru.   De remarcat este imprejurarea ca magistratii reprezinta singura categorie care cade sub incidenta legii a caror prezenta la negocieri a fost constant refuzata.

Dorim sa subliniem faptul ca, in ciuda apelului lansat de UNJR in cursul lunii iulie, apel intitulat “Demnitate prin reforma in sistemul judiciar in beneficiul cetateanului”, domnul ministru Catalin Predoiu a dezinformat in mod constant atat conducerea Uniunii, cat si restul magistratilor cu privire la stadiul negocierilor, pentru a anunta in cursul zilei de vineri, 11.09.2009 ca dumnealui “nu are si nu a avut  mandat de negociere” in numele executivului in ceea ce priveste revendicarile magistratilor, ci doar unul de informare, in pofida pozitiei publice a primului ministru exprimata tocmai in sens contrar. In atari conditii, se poate pune chiar  intrebarea legitima daca acesta a procedat la o informare corecta a Premierului si  Guvernului Romaniei si daca Domnia Sa mai poate fi considerat un partener viabil de discutii.

Reamintim opiniei publice ca solicitarile magistratilor vizeaza, in afara reglementarii echitabile a problemei drepturilor salariale prin stabilirea unor coeficienti cuprinsi intre 8 si 12, coeficienti care ar include si sporurile salariale legal recunoscute si care ar conduce la stabilirea unor indemnizatii echivalente celor prevazute pentru reprezentatii celorlalte doua puteri ale statului, si urmatoarele aspecte, de egala importanta:

1. Trecerea bugetului instantelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand cu 1 ianuarie 2009.

2. Alocarea, pe viitor, a unui procent de cel putin 1% din PIB, absolut necesar pentru asigurarea unei finantari corespunzatoare a sistemului judiciar.

3. Trecerea de urgenta a taxelor de timbru si  a veniturilor provenind din timbrul judiciar, de la bugetele unitatilor administrativ teritoriale, catre bugetele instantelor, destinatia lor concreta neputand fi alta decat asigurarea serviciului in realizarea caruia au fost reglementate.

Subliniem ca niciuna din aceste solicitari nu a fost in mod real discutata de actorii decidenti si nici nu s-a admis prin vreo declaratie publica  imprejurarea ca va fi luata in considerare.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania subliniaza faptul ca marginalizarea problemei finantarii justitiei la cea a salarizarii magistratilor reprezinta o ocolire voita si constienta a problemelor reale cu care se confrunta sistemul si isi exprima in continuare sprijinul  pentru continuarea actiunilor de protest, astfel cum ele au fost demarate si insusite de catre Adunarile Generale ale Magistratilor.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania

Judecator Dana Garbovan”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro