Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Tribunalul Satu Mare. Adunarea Generala a judecatorilor a fost convocata pentru data de 18 septembrie 2009
15.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Tribunalul Satu Mare:

Ieri, 14 septembrie 2009, a fost convocata, pentru data de 18 septembrie 2009, ora 12,00, Adunarea generala extraordinara a judecatorilor instantelor aflate in circumscriptia Tribunalului Satu Mare.
Potrivit unui comunicat al Tribunalului Satu Mare, ordinea de zi comuna a Adunarii generale a judecatorilor a fost urmatoarea:

„- Stabilirea pozitiei adunarii generale fata de solutionarea concreta a solicitarilor puterii judecatoresti prin continutul Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, asa cum va fi aceasta adoptata prin procedura asumarii raspunderii Guvernului in baza art 114 din Constitutia Romaniei.

Evaluarea de catre adunarea generala a fiecarei instante judecatoresti a modului de solutionare efectiva a tuturor celorlalte solicitari ale puterii judecatoresti, precum si evaluarea garantiilor certe prezentate de puterea legislativa si executiva in rezolvarea solicitarilor formulate.

In raport de evaluarea facuta modului de solutionare a tuturor solicitarilor puterii judecatoresti, exprimate prin hotararile anterioare ale adunarilor judecatoresti, din perspectiva rezultatelor concrete, ale garantiilor certe  prezentate si a discutiilor purtate de reprezentantii adunarilor generale si ai corpului profesional cu reprezentantii puterii legislative si executive, adunarile generale urmeaza sa adopte in mod unitar un punct de vedere cu privire la protestele aflate in curs.

Reamintim principalele revendicari ale puterii judecatoresti, asa cum au fost stabilite prin Rezolutia privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti din aprilie 2009 si hotararile adunarilor generale ulterioare:

1. Salarizarea tuturor judecatorilor, indiferent de gradul instantei, la nivelul celorlalte doua puteri in stat, respectiv stabilirea coeficientilor de salarizare pentru judecatorii definitivi, in contextul legii salarizarii unitare, incepand de la nivelul de salarizare al secretarului de stat si pana la coeficientul maxim.

2. Garantarea  nediminuarii pentru toti judecatorii a veniturilor nete, cu includerea tuturor drepturilor trecute in carnetele de munca, recunoscute prin lege si prin hotarari judecatoresti.

3. Demararea procedurilor administrative de preluare potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010, de catre ICCJ a atributiilor MJCL referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor, precum  si a patrimoniului de sistem gestionat in prezent de MJCL.

4. Stabilirea pentru bugetul justitiei, respectiv al curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor, al ICCJ si al Ministerului Public, cumulate, a unui prag minim de 1% din PIB.

5. Trecerea imediata a taxelor de timbru si a timbrului judiciar de la bugetele locale si Ministerul Justitiei la bugetele ICCJ si al instantelor judecatoresti, avand ca destinatie expresa finantarea functionarii acestora, prin modificarea prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului a prevederilor din Legea nr.76/2009, precum si a sumelor incasate la bugetul de stat cu titlu de impozit  pentru toate activitatile in legatura cu sistemul judiciar, a amenzilor si cheltuielilor judiciare;

6. Angajamentul ferm din partea Guvernului ca vor fi platite drepturile salariale obtinute prin hotarari judecatoresti;

7. Eliminarea obligatiei de participare a judecatorilor la orice activitate legata de  orice fel de scrutinuri electorale, incepand cu alegerile prezidentiale din noiembrie 2009.

8. Recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national si elaborarea pana la sfarsitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar precum si incheierea unui Pact asupra justitiei, de catre puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, care sa garanteze respectarea recomandarilor Comitetului Ministrilor cu privire la independenta Puterii judecatoresti (volumul de activitate pe judecator, finantarea sistemului judiciar, excluderea atributiilor nejuridice ale judecatorilor, luarea de masuri pentru imbunatatirea imaginii justitiei, asigurarea independentei economice a magistratilor).

Presedinte
RODICA MAXIM GROSOS

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.