Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Romania – fara clauza de salvgardare
16.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Ministerul Afacerilor Externe:

„Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a participat, in perioada 14-15 septembrie 2009, la Bruxelles,  la reuniunea Consiliului Afaceri Generale Relatii Externe.

In cadrul sesiunii afaceri generale, ministrii de externe ai UE au luat nota de stadiul pregatirilor si au agreat agenda Consiliului European din 29-30 octombrie 2009, care va include: Tratatul de la Lisabona (in functie de rezultatul referendumului irlandez de la 2 octombrie), schimbarile climatice, situatia economica si financiara, strategiile macro-regionale, migratia ilegala si relatiile externe.

Presedintia suedeza a prezentat o nota privind securitatea energetica, ca baza a dezbaterilor referitoare la relatiile Uniunii cu state terte si la implementarea proiectelor prioritare in domeniul energiei, care urmeaza sa fie finantate prin Planul european de redresare economica. In interventia sa, ministrul roman de externe a pus accent pe importanta accelerarii progresului in implementarea proiectului Nabucco, dupa semnarea Acordului Interguvernamental, acesta fiind singurul proiect european care raspunde dublei necesitati de diversificare a rutelor si surselor de energie.

Ministrii de externe au luat in discutie si obiectivele Consiliului European informal care va avea loc la Bruxelles, la 17 septembrie si care va pregati participarea europeana la reuniunea G20 de la Pittsburgh. Liderii europeni vor aborda situatia economica si financiara, reforma institutiilor financiare si finantarea FMI, remunerarea in sectorul financiar bancar si finantarea schimbarilor climatice.

Tot in cadrul sesiunii afaceri generale, ministrii de externe au adoptat, fara dezbatere, concluzii privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria. Consiliul a validat recomandarea din raportul Comisiei Europene din vara de a nu activa clauza de salvgardare. De asemenea, documentul reflecta progresele pe care Romania le-a inregistrat in domeniul justitiei, pe linia indeplinirii obiectivelor stabilite in cadrul Mecanismului.

In ceea ce priveste agenda de relatii externe, ministrii au discutat situatia din Iran – relatiile UE-Iran, situatia post-electorala, drepturile omului si dosarul nuclear -, precum si evolutiile din Afganistan si Caucazul de Sud. Discutiile ministrilor au oferit un impuls necesar, in context post-electoral, pentru viitorul actiunii UE in Afganistan. A fost subliniat angajamentul ferm al Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinirea reconstructiei institutionale si consolidarea statului de drept si a bunei guvernari, precum si continuarea reformei in domeniul politiei si al justitiei.

Ministrii au evidentiat importanta consolidarii relatiilor Uniunii Europene cu statele din regiunea Caucazului de Sud, pe baza cadrului oferit de Parteneriatului Estic, Romania fiind un promotor activ al acestei initiative.

In marja Consiliului Afaceri Generale Relatii Externe, ministrul Cristian Diaconescu s-a intalnit cu oficialii europeni de origine romana care ocupa functii de conducere in cadrul institutiilor europene. Seful diplomatiei romane i-a felicitat pentru pozitiile detinute si a aratat ca reprezentarea sustinuta a Romaniei in forurile europene reprezinta un obiectiv principal al Ministerului Afacerilor Externe.”

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.