Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații

La Turnu-Severin au fost prinsi cativa falsificatori de carduri

16 septembrie 2009 | Mihaela TOPA, juridice.ro

Un grup de falsificatori de carduri a fost desfiintat de catre politistii de frontiera mehedinteni, impreuna cu D.G.I.P.I. sub indrumarea procurorului D.I.I.C.O.T.

Din cele relatate de catre Inspectoratul General al Politiei Romane aflam ca grupul de falsificatori actiona „pe teritorul Italiei si Romaniei, fiind format din mai multi cetateni romani si avea ca principala preocupare furtul de date electronice de pe cardurile de cumparaturi ale unor cetateni italieni, cu ajutorul unor dispozitive (skimmere) de copiat carduri, copierea si transferarea datelor colectate fraudulos cu ajutorul unor programe de calculator pe alti suporti electronici (blankuri) si sustragerea, cu ajutorul unor carduri bancare clonate, a unor sume mari de bani din A.T.M.-urile unor banci comerciale situate pe raza judetelor Timis si Mehedinti;

– In data de 29.08.2009, ora 12.00, politistii de frontiera mehedinteni impreuna cu ofiteri din cadrul BCCO Timisoara i-au depistat pe raza municipiului Timisoara pe cinci dintre membrii grupului infractional, in timp ce extrageau sume mari de bani din mai multe bancomate apartinand unor banci comerciale, folosind carduri clonate;

– La perchezitia autoturismelor utilizate de cei cinci membri ai grupului, au fost gasite si ridicate: suma de 54.800 lei, 54 carduri clonate neinscriptionate, pe care erau aplicate etichete cu grupuri de 4 si 5 cifre, 20 de etichete pe care erau inscrise olograf grupuri de cifre ce reprezinta coduri pin si 20 de grame de droguri de risc (canabis);

– In urma descinderilor efectuate la domiciliile membrilor grupului infractional, politistii de frontiera, politistii si jandarmii au descoperit aparatura informatica, suporti de stocare a datelor, documente false, inscrisuri, acte de proprietate asupra unor bunuri imobile si autoturisme de lux.

La data de 15.09.2009, politistii de frontiera din cadrul Compartimentului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere al Sectorului Politiei de Frontiera Drobeta Turnu Severin si Biroului Cercetari Penale al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, impreuna cu ofiteri D.G.I.P.I, in cooperare cu efective de la I.P.J. Mehedinti si I.J.J. Mehedinti, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinti au organizat o actiune pe linia combaterii falsificarii instrumentelor de plata electronice si punerea in circulatie a acestora, pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin.

Actiunea a avut ca finalitate, destructurarea gruparii infractionale, indisponibilizarea de mijloace electronice de clonare a cardurilor si a unor sume mari de bani precum si prinderea in flagrant, in orasul Timisoara a cinci cetateni severineni in timp ce efectuau operatiuni ilegale, de ridicare a unor mari sume de bani, cu ajutorul unor carti de credit clonate, din A.T.M-ul unei societati bancare.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Investigatiile

Activitatea de monitorizare a gruparii infractionale a inceput in data de 06.01.2009, cand politistii de frontiera mehedinteni au obtinut date si informatii cu privire la faptul ca G. Jan, in varsta de 39 ani, R. Viorel, in varsta de 23 ani, M. Ionut, in varsta de 24 ani, T. Petre, in varsta de 28 ani si F. Eugen, in varsta de 24 ani, toti din municipiul Turnu Severin, se ocupa de falsificarea (clonarea) cartilor de credit in scopul sustragerii unor sume mari de bani din bancomatele unor societati bancare .

Desi niciunul din membrii grupului nu avea un loc de munca, politistii de frontiera au observat ca acestia dispuneau permanent de sume mari de bani, peste posibilitatile lor financiare.

De asemenea, cei cinci au mai atras in desfasurarea activitatilor lor infractionale si alte persoane apropiate, membri de familie, pe care ii coordonau in sustragerea sumelor de bani din bancomate.

Modul de operare

Din cercetarile efectuate de catre politistii de frontiera mehedinteni, a rezultat ca G. Jan este coordonatorul unui grup infractional organizat, care avea ca mod de operare furtul de date electronice cu ajutorul unor dispozitive de copiat datele de pe carduri, copierea si transferarea datelor electronice cu ajutorul unor programe de calculator pe alti suporti electronici clonati (blankuri) pe teritoriul Italiei, in regiunea Livorno.

In urma investigatiilor efectuate asupra actiunilor infractionale desfasurate de cei cinci severineni, politistii de frontiera au stabilit ca membrii grupului infractional aveau sarcini bine stabilite pentru ca activitatile infractionale sa se deruleze fara sincope.

Astfel, daca G. Jan era coordonatorul grupului si se ocupa de cazarea membrilor grupului in Italia si gasirea locurilor pretabile de instalare a dispozitivilor de citire a cardurilor (sau microcipurilor), M. Ionut intra si ramanea pe timpul noptii in supermarketuri sau benzinarii si plasa dispozitivul ( microcipurile) in interiorul cititorului de carduri iesind fara a fura nimic si fara a lasa nicio urma.

Cand magazinul se deschidea, cei cinci asteptau intr-o masina din parcare, la mica distanta de locul de unde erau montate microcipurile. Cu ajutorul unui laptop conectat prin bluetooth la microcipul implantat, membrii grupului infractional primeau toate informatiile despre cardurile cumparatorilor. Toate informatiile erau aduse in Romania fiind transferate de R. Viorel (specialistul IT) si ceilalti membri ai grupului infractional pe carduri “virgine” cu ajutorul carorara faceau extrageri de numerar la ATM-uri apartinand unor banci comerciale pe raza judetelor Mehedinti si Timis.

Pentru a nu fi reperati de oamenii legii, T. Petre – soferul grupului infractional, schimba permanent traseele de deplasare, verificand in acest fel daca sunt urmariti si efectua permanent recunoasteri in locurile unde se aflau dispuse bancomatele. Grupul infractional avea si un gazduitor, in municipiul Timisoara, in persoana lui F.Eugen, care avea si sarcina de a stabili locurile cele mai pretabile de unde se puteau scoate bani in mod ilegal si fara a fi reperati. Totodata, inainte de a-si derula activitatile infractionale, pentru a avea mai mult curaj, membrii grupului consumau droguri de risc (canabis).

Bancomatele de la care urmau sa sustraga in mod fraudulos sume de bani erau alese cu atentie de catre membrii grupului.

Acestea erau dispuse in locuri cat mai putin expuse aglomeratiei pietonale si unde nu exista personal pentru paza si supravegherea acestora.

Membrii grupului supravegheau de asemenea si perioadele de timp cand erau alimentate bancomatele cu sume de bani, pentru a avea certitudinea ca pot extrage cat mai mult numerar. Dupa ce verificau atent locul ca sa nu fie observati, membrii grupului incepeau actiunea de devalizare a bancomatelor, actiune care dura intre 30 si 40 de minute.

Filajul

Schimbul de informatii permanent dintre politistii de frontiera din cadrul Biroului de Cercetari Penale, Compartimentului de Combatere a Infractionalitatii Tranfrontaliere al S.P.F. Turnu Severin si ai BCCO Timisoara, sub directa coordonare a procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinti, a dus la realizarea unui plan de actiune comun, pentru documentarea activitatii infractionale a acestora .

Astfel, la sfarsitul lunii august, politistii de frontiera severineni si lucratori specializati din cadrul BCCO Timisoara i-au supravegheat indeaproape pe C. Jan, R.Viorel, M.Ionut , T.Petre si F. Eugen in timp ce-si derulau actiunile infractionale pe raza municipiului Timisoara .

In data de 29.08.2009, acestia au extras ilegal cu ajutorul a 50 de carduri clonate din bancomatele unor societati comerciale bancare suma de 54800 lei .

Perchezitia

In data de 15.09.2009, in baza unui plan de actiune comun, politistii de frontiera mehedinteni, politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti si jandarmii din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mehedinti au efectuat un numar de 15 perchezitii la domiciliile apartinand tuturor membrilor grupului.

In urma descinderilor, au fost ridicate suporti de stocare a datelor, aparatura informatica, documente false, inscrisuri, acte de proprietate asupra unor bunuri imobile si autoturisme de lux, care au legatura cu activitatea infractionala a membrilor grupului, toate acestea urmand a fi expertizate.

Pedeapsa

Fata de G. Jan, T.Petre si F.Eugen, procurorul din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinti, a dispus in ziua de 15.09.2009, masura retinerii pe o perioada de 24 ore pentru constituirea unui grup infractional organizat, savarsirea infractiunilor de detinere de instrumente de plata electronice falsificate si punerea in circulatie a acestora, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos fara consimtamantul titularului si accesul fara drept la un sistem informatic prin incalcarea masurilor de securitate, urmand a fi prezentati instantei competente apartinand Tribunalului Mehedinti, cu propunere de arestare preventiva.

Fata de coordonatorii si toti membrii grupului infractional se continua cercetarile pentru documentarea si probarea intregii activitati infractionale, in vederea tragerii la raspundere penala.”

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership