Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Medierea crizei. Invitatie la realizarea Pactului pentru Justitie. UPDATE
17.09.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Cateva dintre cele mai active ONG in domeniul justitiei organizeaza o dezbatere in scopul rezolvarii crizei din Justitie. Organizatorii au adresat ieri invitatia unor reprezentanti ai Executivului si Parlamentului de a discuta cu reprezentantii asociatiilor magistratilor.

Medierea crizei

Invitatie la realizarea Pactului pentru Justitie

  • Constatand existenta unui diferend grav intre puterea judecatoreasca si cea executiva,
  • Pornind de la primordialitatea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat.
  • Intelegand urgenta refondarii statului de drept pe baze consensuale,

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Resurse Juridice si Transparency International Romania au format Alianta pentru Statul de Drept cu scopul de a sustine eforturile tuturor partilor implicate in directia unei rezolvari rationale, eficiente si in interesul publicului a conflictului grav intervenit in relatia dintre puterile statului.

In acest sens si cu scopul de a facilita gasirea unor solutii si de a oferi un cadru de mediere in vederea depasirii blocajului comunicational, cu speranta relansarii dialogului si a rezolvarii democratice a diferendului dintre puterile statului Alianta pentru Statul de Drept invita Primul Ministru, ministrul Justitiei, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare, reprezentatii ICCJ, ai CSM, ai Ministerului Public si ai organizatiilor magistratilor sa participe la o intalnire al carei obiectiv va fi stabilirea numitorului comun in vederea deblocarii actualei crize si initierea unui proces pentru realizarea Pactului pentru Justitie.

Intalnirea va avea loc la hotel Novotel, Calea Victoriei nr. 37b, sala Marseille, joi 17 septembrie, la ora 15.

Contact: Georgiana Iorgulescu tel. 0722 505 181, Victor Alistar: tel. 0721 093 424

Alianta pentru Statul pe Drept este o retea deschisa de organizatii fondata de Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Resurse Juridice si Transparency International Romania cu scopul de a realiza un consens asupra elementelor esentiale necesare unui sistem de justitie care sa garanteze standardele statului de drept, apararea ordinii publice si protectia drepturilor omului.”

UPDATE 17 septembrie 2009, ora 15:30. La intrarea in sala erau numeroase camere de luat vederi, pe hol. In interior, la masa rotunda erau locuri pregatite doar pentru cativa reprezentanti ai magistratilor. Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International, unul dintre organizatori, a incercat sa indeparteze din sala o parte dintre  judecatorii prezenti, insa Mona Pivniceru a insistat ca ei sa ramana.

La finalul intalnirii Mona Pivniceru a declarat: “Pactul pentru Justitie a fost agreat, o sa mai avem o intalnire martea viitoare. Este posibil ca acest Pact sa se creeze in doi timpi si sa deblocam situatia, in sensul de a pune intr-o prima etapa toate problemele din Justitie si maniera de rezolvare a lor, urmand ca finalizarea sa apartina celor abilitati legal sa o faca. Noi suntem antemergatorii. Concluziile intalnirii sunt ca in Justitie exista probleme reale care afecteaza in mod direct cetateanul, in aceasta modalitate nu se poate continua si, cu sprijinul societatii civile, s-a incercat o mediere intre puterea judecatoreasca si celelalte puteri, pentru a putea stabili niste mecanisme de rezolvare a situatiei astfel incat sa se intre intr-o normalitate, dar nu prin intoarcerea la serviciu in aceeasi parametri. Domnul Ponta a marsat pe ideea pe care am solicitat-o noi, in speta de infiintare a unei comisii parlamentare pentru aceste probleme. S-a discutat despre semnificatia conceptului de indepenta a puterii judecatoresti. Am pus pe masa acestei comisii de mediere documentele internationale care au definit substanta termenului de independenta a puterii judecatoresti. La acest moment, se poate discuta despre intruziunea puterii executive in actul de justitie.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate