Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Parlamentul European vrea sa extinda ajutoarele pentru producatorii de lactate
18.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat PE:

„Sprijinul financiar deja existent pentru producatorii de lactate va fi extins pana cel putin in februarie 2010, au decis deputatii europeni. Acestia au avertizat insa ca initiativele intreprinse de Comisia Europeana pana acum au fost insuficiente.

Deputatii au aprobat cu 447 voturi pentru, 70 impotriva si 16 abtineri o propunere legislativa prin care se extinde ajutorul pentru achizitionarea de unt si lapte praf degresat pana in februarie 2010, ajutoare care au fost prevazute initial a se incheia la 31 august. Acest sprijin se va extinde si asupra branzeturilor. In rezolutia Parlamentului European referitoare la criza din sectorul produselor lactate, deputatii europeni au solicitat mai multe actiuni menite sa rezolve problemele pe termen mediu si lung din sectorul lactatelor. In acest sens, Parlamentul a solicitat Comisiei in repetate randuri sa intreprinda mai mult pentru rezolvarea acestei crize.

Potrivit europarlamentarilor, Comisia va trebui sa introduca masuri imediate de stimulare a cererii de produse lactate, precum finantarea programului „lapte in scoli.”  In plus, ei solicita crearea unui fond european pentru produsele lactate in valoare de 600 de milioane de euro prin care sa se acorde ajutor organizatiilor si cooperativelor de producatori si sa fie sprijinite investitiile in domeniul agricol.

„Masurile adoptate pana in prezent nu sunt suficiente pentru a ajuta fermierii”, a declarat Paolo De Castro (S&D, IT), deputatul responsabil pentru raportul legislativ si presedintele Comisiei pentru Agricultura. „In rezolutia adoptata azi, noi solicitam mai multe initiative (…) si speram ca propunerile noastre sa fie luate in considerare”, a mai adaugat deputatul.

Preturi mai juste pentru consumatori

Comisia ar trebui sa imbunatateasca transparenta preturilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente. De fapt, in multe state membre raman in mod vizibil mari, in ciuda unei scaderi dramatice a preturilor de producator.

In final, Parlamentul invita Comisia sa examineze felul in care pot fi mentinute pe termen lung, dupa eliminarea restituirilor la export, creditele corespunzatoare in cadrul sectorului produselor lactate si sa autorizeze asigurarea creditului la export in domeniul agriculturii, dupa modelul practicat in SUA.

” Criza se amelioreaza „, spune Comisia Europeana

Comisarul pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, a anuntat noi masuri de sprijin pentru sectorul lactatelor. Acestea includ posibilitatea ca statele membre sa ofere temporar ajutoare de stat pana la 15.000 de euro/fermier si sa achizitioneze cote de productie de la fermieri pentru rezervele nationale. Aceste cote aditionale nu vor fi luate in considerare atunci cand se va calcula nivelul national de productie. Astfel nu va exista pentru statele membre riscul sa suporte prelevari agricole pentru depasirea pragului national.

„Criza se amelioreaza”, a declarat dna Fischer Boel, raspunzand la intrebarile din plen ale deputatilor. Ea a explicat ca preturile la unt, lapte si branzeturi sunt in crestere. „Nu ne aflam unde am dori, dar ne indreptam in directia buna.”

Sprijinul financiar deja existent pentru producatorii de lactate va fi extins pana cel putin in februarie 2010, au decis deputatii europeni. Acestia au avertizat insa ca initiativele intreprinse de Comisia Europeana pana acum au fost insuficiente.

Deputatii au aprobat cu 447 voturi pentru, 70 impotriva si 16 abtineri o propunere legislativa prin care se extinde ajutorul pentru achizitionarea de unt si lapte praf degresat pana in februarie 2010, ajutoare care au fost prevazute initial a se incheia la 31 august. Acest sprijin se va extinde si asupra branzeturilor. In rezolutia Parlamentului European referitoare la criza din sectorul produselor lactate, deputatii europeni au solicitat mai multe actiuni menite sa rezolve problemele pe termen mediu si lung din sectorul lactatelor. In acest sens, Parlamentul a solicitat Comisiei in repetate randuri sa intreprinda mai mult pentru rezolvarea acestei crize.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti