Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
6 comentarii

Independenta si responsabilitate
18.09.2009 | JURIDICE.ro, Cristi Danilet

JURIDICE - In Law We Trust

In periplul meu pe la Parlament din saptamana 7-13 sept 2009, in care am avut intalniri cu politicieni din toate grupurile parlamentare de la Senat si de la Camera Deputatilor pentru a le explica motivele protestului magistratilor si a propune modalitatile de rezolvare a crizei din justitie, m-am confruntat cu urmatoarea situatie: toti pareau a intelege protestul nostru, dar ne replicau ca trebuie sa raspundem si noi – daca ei, ca alesi ai poporului raspund in fata alegatorului odata la 4 ani (dupa mine insa un parlamentar trebuie sa raspunda zi de zi in fata alegatorului, si asta chiar este posibil prin instrumentele democratiei participative puse la dispozitia votantului), ar trebui si ca magistratii sa raspunda in fata cuiva.

Replica mea a fost ca statul de drept presupune separatia puterilor in stat, iar ca aceasta la randul ei reclama independenta justitiei, ceea ce presupune reguli de autoreglare a sistemului prin caile de atac si autogestionare a carierei magistratilor prin consiliul judiciar independent (la noi, CSM). Bun, ca astea nu functioneaza intotdeauna, in sensul ca exista hotarari discutabile date in ultima instanta sau ca exista magistrati cu probleme de competenta sau integritate in sistem, e adevarat. Dar acum eram la nivelul unei discutii de principiu despre importanta si necesitatea independentei justitiei.

Din pacate, prea putin am fost intelesi; am fost priviti ca si cum am dori conservarea unor facilitati sau privilegii proprii, si nu ca si cum am dori sa inlaturam parghiile de control, fie si adminsitrativ, a justitiei. Interesant este ca in aceasta dezbatere au intrat si oamenii obisnuiti. Cu aceeasi dorinta de raspundere a magistratilor.

Dintru inceput ma declar de acord cu raspunderea magistratilor pentru rea credinta sau erori grave: rolul inalt pe care il are necesita o atentie sporita in orice act indeplinit si, ca urmare, aplicarea de sanctiuni in caz de greseli. De altfel, si exista un sistem de raspundere a noastra, despre care am mai vorbit candva. Dar nu e de ajuns pentru ca justitiabilul sa obtina un act de judecata de calitate – pentru ca asta e ceea ce cauta justitiabilul, sa aiba siguranta unui act profesionist din partea magistratului. Mai e necesar ca magistratului sa ii fie asigurate conditiile optime necesare desfasurarii actului de judecata: legi coerente si consistente, un numar rezonabil de dosare, sediu adecvat, bani pentru plata functionarii instantei si circulatia documentelor, lipsa presiunilor din partea autoritatilor, siguranta statutului profesional. Or, acestea sunt in atributiile celorlalte doua puteri – legislativul si executivul.

E ca si cum ai avea pretentia de la un medic chirurg sa opereze bine, dar nu ii dai ata chirurgicala, nu ii asiguri dotarea salii de operatie, si nu il inlocuiesti cand a depasit norma de operatii pe zi. Oricat de bine pregatit ar fi medicul, oricat de multa vointa ar avea, oricat ar aduce el instrumentar de acasa, tot va avea un minim de operatii care se vor incheia prost pentru pacienti.

jud. Cristi Danilet
Vicepresedinte Judecatoria Oradea


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Independenta si responsabilitate”

 1. Imi place intrebarea „Dumneavoastra ce parere aveti?”
  Nu am nici o parere, pentru ca articolul nu spune nimic.
  Danilet se plinge ca pictorul care nu face lucrari de calitate pentru ca nu are vopsele de calitate … asa se plinge judecatorul ca nu are legi de calitate …
  Orice pictor ti-ar spune ca nu vopseaua face opera de arta, ci talentul artistului.
  Daca nu e talent … poti sa ii dai materialele cele mai bune … tot pictura naiva ramine. In pictura merge naivitatea … dar in magistratura „operele de arta” sunt dezastruoase.

  • Andrei Savescu spune:

   Mi se pare ca articolul spune ceva. Dimpotriva, mi se pare ca acest comentariu este un atac la persoana, in cel mai bun caz o provocare. Daca nu e asa, atunci care este ideea, opinia despre problema abordata.

   Cu titlu general, cred ca este locul aici sa mentionez ca rostul comentariilor nu este de a exprima opinii despre autorul textului publicat, ci despre problema abordata.

   • eanu spune:

    ok. si opinia Dvs care e ? Pro articol – se vede.
    prin excesul de comparatii (comparaison n’est pas raison) autorul articolului a determinat o replica simpatica.
    Opinia este despre text, nu despre autor.
    Insa mai bine-ar fi daca autorul ne-ar spune ce-i aia rapunderea magistratilor, pentru ca publicul nu vede nimic de cand cu „autoguvernarea” prin CSM, sistemul nu se curata de CENZURAT, ba si le pune in frunte.

  • cetateanu spune:

   brancusi spunea ca 99 % e munca 1% este talent…

 2. ciprianj spune:

  In legatura cu exemplul dvs din final, da e adevarat, tot va avea un minim de operatii care se vor incheia prost pentru pacienti, dar asta nu ii da niciun drept sa nu mai opereze!!!
  Si nu cred ca ati auzit vreodata de un chirurg care refuza sa opereze pentru ca nu are materiale sau pentru ca are prea multi pacienti!!!
  Si va doresc la toti acesti magistrati care sunteti in GREVA, sa va ajunga cineva drag pe masa de operatie, iar chirurgul sa refuze sa-l opereze pentru ca nu are destula ata, sau copiii vostrii sa le fie refuzat dreptul la invatatura pe motiv ca profesorii nu au destule manuale.

  Si ma asteptam ca magistratii sa fie cei mai intelepti dintre cetateni, dar demonstrati ca sunteti CENZURAT!!!
  CENZURAT!!!

 3. cetateanu spune:

  vorbiti de acte de justitie de calitate? vorbiti de faptul ca justitiabilii nu inteleg protestul. pai nu intelege pentru simplu fapt ca indivizi ca cel care v-a atacat la postul local tv mai sint si acum in libertate. de asta nu inteleg!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.