Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

AMR si UNJR catre toti judecatorii
18.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Scrisoare comuna AMR-UNJR:

„CATRE

Presedintii Curtilor de Apel, ai Tribunalelor si ai Judecatoriilor,

In atentia judecatorilor constituiti in Adunarile Generale ale Judecatorilor

Stimata doamna/stimate domnule Presedinte,

Stimati colegi judecatori,

Reactia corpului profesional fata de degradarea fara precedent, pe parcursul acestui an, a statutului profesional si economic al judecatorilor, a fost ferma, solidara si omogena la nivelul tuturor instantelor judecatoresti din Romania, incepand cu Inalta Curte de Casatie si Justitie. Protestul puterii judecatoresti  a aratat clasei politice si societatii in ansamblu ca independenta justitiei nu este o chestiune negociabila intre decidentii publici, ci este un imperativ al statului de drept.

Potrivit centralizarilor facute de RETEAUA NATIONALA A ADUNARILOR GENERALE ALE JUDECATORILOR (RNAG), organism informal creat pentru a facilita comunicarile intre instante, la acest moment toate instantele judecatoresti din tara se afla in exercitarea formelor de protest declansate anterior, potrivit celor stabilite prin Hotararile Adunarilor Generale ale Judecatorilor ce au avut loc in perioada 28.08-3.09.2009.

Majoritatea adunarilor generale au stabilit desfasurarea formelor de protest pana la solutionarea tuturor solicitarilor formulate.

La data de 14 septembrie 2009, RNAG, Asociatia Magistratilor din Romania si Uniunea Nationala a Judecatorilor au solicitat Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor constituirea unor comisii parlamentare speciale pentru elaborarea unei Conventii a puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca privind separatia si echilibrul acestora in stat (Pact National pentru Justitie), Conventie care sa reuneasca cele trei puteri sub semnul colaborarii si echilibrului constitutional, precum si pentru identificarea unor solutii imediate, pe termen mediu si pe termen lung de rezolvare a gravei crize prin care trece statul de drept, in primul rand de natura legislativa, dar si prefigurarea unor solutii de natura administrativ tehnica pe care ar trebui sa le adopte celelalte doua puteri pentru asigurarea independentei puterii judecatoresti si a echilibrului interinstitutional intre puterile statului.

Pana la acest moment nu am primit un raspuns oficial cu privire la aceste solicitari.

Evaluand modul de indeplinire a solicitarilor formulate de judecatori, constatam urmatoarele:

1. Salarizarea tuturor judecatorilor, indiferent de gradul instantei, la nivelul celorlalte doua puteri in stat, respectiv stabilirea coeficientilor de salarizare pentru judecatorii definitivi, in contextul legii salarizarii unitare, incepand de la nivelul de salarizare al secretarului de stat si pana la coeficientul maxim – OBIECTIV NEREALIZAT.

2. Garantarea  nediminuarii pentru toti judecatorii a veniturilor nete, cu includerea tuturor drepturilor trecute in carnetele de munca, recunoscute prin lege si prin hotarari judecatoresti – OBIECTIV NEREALIZAT (Legea unica de salarizare nu asigura pastrarea veniturilor brute realizate la nivelul lunii mai 2009,  cu luarea in considerare a sporurilor obtinute prin recursuri in interesul legii – nu se mai acorda sporul de conditii grele de 15%, sporul de doctorat de 15%, sporul de mediu rural de 10%, etc.).

3. Demararea procedurilor administrative de preluare potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010, de catre ICCJ a atributiilor MJCL referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor, precum  si a patrimoniului de sistem gestionat in prezent de MJCL – OBIECTIV NEREALIZAT.

4. Stabilirea pentru bugetul justitiei, respectiv al curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor, al ICCJ si al Ministerului Public, cumulate, a unui prag minim de 1% din PIB. – OBIECTIV NEREALIZAT.

5. Trecerea imediata a taxelor de timbru si a timbrului judiciar de la bugetele locale si Ministerul Justitiei la bugetele ICCJ si al instantelor judecatoresti, avand ca destinatie expresa finantarea functionarii acestora, prin modificarea prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului a prevederilor din Legea nr.76/2009, precum si a sumelor incasate la bugetul de stat cu titlu de impozit  pentru toate activitatile in legatura cu sistemul judiciar, a amenzilor si cheltuielilor judiciare – OBIECTIV NEREALIZAT.

6. Angajamentul ferm din partea Guvernului ca vor fi platite drepturile salariale obtinute prin hotarari judecatoresti – OBIECTIV NEREALIZAT.

7. Eliminarea obligatiei de participare a judecatorilor la orice activitate legata de  orice fel de scrutinuri electorale, incepand cu alegerile prezidentiale din noiembrie 2009 – OBIECTIV NEREALIZAT.

8. Recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national si elaborarea pana la sfarsitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar precum si incheierea unui Pact asupra justitiei, de catre puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, care sa garanteze respectarea recomandarilor Comitetului Ministrilor cu privire la independenta Puterii judecatoresti (volumul de activitate pe judecator, finantarea sistemului judiciar, excluderea atributiilor nejuridice ale judecatorilor, luarea de masuri pentru imbunatatirea imaginii justitiei, asigurarea independentei economice a magistratilor) – OBIECTIV NEREALIZAT.

Concluzionand, constatam faptul ca reprezentantii celorlalte puteri in stat nu au manifestat deschidere pentru solutionarea solicitarilor noastre, nefiind demarate negocieri pe majoritatea acestora.

In consecinta, continuarea protestului pana la solutionarea tuturor solicitarilor adoptate in adunarile generale constituie unica solutie pentru a determina puterea executiva si puterea legislativa sa respecte principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Avand in vedere preocuparea permanenta de a asigura cetatenilor romani accesul la o justitie independenta si impartiala, va propunem sa optati pentru continuarea ferma a protestului, pana la luarea in considerare de catre puterea executiva (Guvern) si legislativa (Parlament) a solicitarilor legitime ale puterii judecatoresti, menite sa consolideze statul de drept in Romania si cresterea capacitatii sistemului judiciar de a-si realiza menirea constitutionala de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Va propunem ca prin masurile ce le vom hotari sa demonstram ca judecatorii nu se afla in conflict cu societatea, astfel cum decidentii politici au incercat sa acrediteze public, si sa luati in discutie continuarea protestului in urmatoarea modalitate, pana la data de 5 octombrie 2009, cand urmeaza sa aiba loc o noua evaluare a stadiului de solutionare a solicitarilor:

1. solutionarea tuturor cauzelor declarate de lege urgente.

2. amanarea tuturor celorlalte cauze.

3. deschiderea arhivelor si registraturilor tuturor instantelor timp de o ora/doua zilnic.

4. neimplicarea judecatorilor in birourile electorale de circumscriptie.

5. stabilirea datei de 6 octombrie ca data la care activitatea in instanta sa fie intrerupta total, in cazul in care pana la data de 5 octombrie nu obtinem bugetul instantelor si trecerea taxelor de timbru in bugetul ICCJ.

Va propunem de asemenea sa luati in discutie si sa hotarati asupra:

1. emiterii unui comunicat de presa prin care sa anuntati continuarea ferma a protestului cel putin pana la 5 octombrie 2009 si sa solicitati imperativ, ca exponent al puterii judecatoresti, Guvernului respectiv Parlamentului, sa manifeste disponibilitate de dialog si sa ofere garantii certe, pana la data desfasurarii urmatoarelor Adunari Generale a Judecatorilor, cu privire la rezolvarea tuturor revendicarilor puterii judecatoresti in actiunea acesteia de intarire a statului de drept si de intarire a independentei justitiei, ca valoare fundamentala a democratiei.

2. transmiterii catre parlamentarii locali, deputati si senatori, a textului petitiei online intitulata „Apel la solidarizarea puterii legislative”, insotit de solicitarea dvs. de a se alatura, prin masuri concrete de sprijinire a revendicarilor instantelor, actiunii puterii judecatoresti de promovare a independentei justitiei, aparand astfel statul de drept si democratia constitutionala fundamentata pe suprematia Constitutiei, echilibrul, separatia si colaborarea puterilor in stat.

Va rugam sa supuneti aprobarii adunarilor generale ale judecatorilor aceasta propunere de continuare a protestului, iar in vederea pastrarii caracterului omogen al acestor adunari generale sa ne comunicati hotararile adoptate, astfel incat sa le putem centraliza si comunica celorlalte instante, in vederea construirii unei agende comune de discutii.

Va multumim,

Asociatia Magistratilor din Romania

Presedinte

Judecator Mona Pivniceru

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Presedinte

Judecator Dana Girbovan”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti