Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Curtea de Apel Oradea – Adunarea Generala a judecatorilor din 18 septembrie 2009
18.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Curtea de Apel Oradea:

„Avand in vedere motivele pentru care, in data de 31 august 2009, in unanimitate, membrii Adunarii Generale a Judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea au decis, la fel ca si colegii lor din tara, sa adopte forma de protest a restrangerii activitatii din cauza modului in care puterea legislativa si cea executiva au inteles sa trateze justitia,

Tinand cont ca reprezentantii celorlalte puteri nu si-au manifestat pana in prezent nici o pozitie fata de solicitarea de asumare publica a vointei de rezolvare a crizei fara precedent din justitia romana,

Intrucat revendicarile magistratilor au fost ignorate in ciuda numeroaselor intalniri  cu parlamentari si ministrul justitiei,

Ca urmare a amenintarilor impotriva magistratilor ce au reprezentat corpul judiciar la aceste intalniri,

Din cauza discutiilor ingrijoratoare privind inamovibilitatea judecatorilor si a raspunderii materiale directe a magistratilor,

D E C I D E

Continuarea protestului, in aceeasi forma, decisa la 31 august 2009, doar doua modificari fiind adoptate, respectiv:

– restrangerea activitatii de judecata,  intervenind o modificare in sensul acceptarii solutionarii si a cauzelor penale cu arestati;

– restrangerea programului cu publicul la sectoarele administrative, votandu-se admiterea accesului publicului la aceste sectoare doua ore zilnic, intre 9,00 – 11,00.

Raman in vigoare deciziile din 31 august 2009 privind solutionarea dosarelor ce impun verificarea legalitatii si temeiniciei masurilor preventive, respectiv a ordonantelor presedintiale pentru suspendarea provizorie a executarii silite, precum si cauzele prin care se iau masuri urgente de protectie ale minorilor.

Pentru solutionarea actualei crize din justitie, judecatorii Curtii de Apel Oradea solicita:

1. Elaborarea Pactului National pentru Justitie  intre reprezentantii celor trei puteri, care sa aiba ca scop conturarea strategiei de consolidare a sistemului judiciar din Romania.

In scopul continuarii discutiilor initiate in acest sens, adunarea generala acorda mandat expres de reprezentare in favoarea doamnei Laura Andrei – vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, domnului Horatiu Dumbrava – judecator la Curtea de Apel Targu-Mures, Adrian Neacsu – presedintele Tribunalului Vrancea si Florin Nita – vicepresedintele Judecatoriei Braila.

2. Respectarea puterii judiciare de catre orice autoritate si institutie, precum si de catre orice persoana, fata de rolul sau, de aparare a drepturilor fundamentale ale omului si de protectie a statului de drept si consolidarea democratiei in Romania, precum si fata de pozitia de deplina egalitate a puterii judiciare in raport cu celelalte puteri ale statului.

3. Finantarea corespunzatoare a sistemului judiciar si adoptarea unei politici rationale de resurse umane, urmand a fi purtate negocieri concrete cu reprezentantii puterii executive, in baza propunerilor avansate de adunarea generala in sedinta din 31 august 2009.

Judecatorii oradeni reafirma necesitatea sprijinului si  intelegerii opiniei publice cu privire la situatia ivita si subliniaza necesitatea adoptarii acestor masuri, tocmai in vederea functionarii justitiei in conditii de independenta, profesionalism si eficienta.

R O M A N I A

CURTEA DE APEL ORADEA”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti