Judecătorii îi sacrifică pe grefieri?
19 septembrie 2009 | JURIDICE.ro
Federatia PROJUST a personalului din Justitie a adresat o scrisoare deschisa judecatorilor solicitand mentinerea solidaritatii. Iata textul integral:
„Către,
Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor
Asociaţia Magistraţilor din Romania
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România
Preşedinţii Curţilor de Apel, ai Tribunalelor şi Judecătoriilor
Doamnelor/domnilor Preşedinţi,
Doamnelor/domnilor Judecători,
Facem apel la dumneavoastră să sprijiniţi protestul personalului auxiliar de specialitate şi conex, aşa cum şi aceste categorii profesionale au susţinut protestele iniţiate de magistraţi, urmare adoptării hotărârilor Adunărilor Generale ale Judecătorilor.
Totodată, vă aducem la cunoştinţă că măsura privind suspendarea programului cu publicul la arhive şi registraturi a fost decizia personalului auxiliar de specialitate, care şi-a asumat toate riscurile şi a înţeles perfect rolul şi importanţa sa în cadrul sistemului.
Faţă de faptul că nu am fost consultaţi în legătură cu modul în care urmează a fi continuat protestul magistraţilor şi faţă de propunerile inserate în scrisoarea semnată de reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi RNAG, cu referire la propunerea privind deschiderea arhivelor şi registraturilor tuturor instanţelor timp de o ora/doua zilnic, apreciem că ne este îngrădit un drept constituţional şi suntem împiedicaţi să ne realizăm anumite solicitări legitime.
Ca o consecinţă a propunerii formulate prin scrisoarea emisă de RNAG către adunările generale ale judecătorilor, unele dintre acestea au decis ca, începând de luni, compartimentele ce au program de lucru cu publicul să înceteze orice formă de protest şi să reia programul de lucru normal, iar această decizie ne aduce prejudicii, impunând, practic, o conduită membrilor de sindicat.
Din nefericire, au existat si ameninţări cu aplicarea unor sancţiuni la adresa personalului auxiliar de specialitate, motivate de neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. În unele cazuri preşedinţii de instanţe au dispus prin ordin de serviciu reluarea activităţii în regim normal.
Există şi situaţii în care se încearcă forţarea declanşării grevei de către Federaţia Naţională Sindicală Projust, federaţie reprezentativă la nivel de ramură, conform sentinţei civile nr. 6/31.10.2008 pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Astfel, există şi câţiva judecători ce doresc să se ascundă în spatele acestei greve a personalului auxiliar de specialitate şi conex, apreciind că în acest mod vor fi exoneraţi de orice răspundere, dar revendicările le vor fi satisfăcute fără asumarea nici unui risc.
O astfel de atitudine nu este constructivă, nu va aduce beneficii niciunei categorii profesionale. În contextul actual, când protestul magistraţilor a fost criticat public, încercând a i se pune eticheta de „ilegal”, invocarea de către magistraţi a caracterului ilegal al protestelor personalului auxiliar de specialitate şi conex şi ameninţarea cu sancţionarea disciplinară a acestora nu ar face altceva decât să arunce o lumină proastă şi asupra protestelor magistraţilor.
Privitor la protestele personalului auxiliar din cadrul instanţelor judecătoreşti, trebuie aduse următoarele precizări:
Prin adresa nr.30/24.04.2009 Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a fost sesizat cu privire la premisele declanşării unui conflict de interese între Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, curţile de apel din România, pe de o parte, şi Federaţia Naţională Sindicală Projust, pe de altă parte.
Prin adresa nr.31/29.04.2009, înregistrată la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale sub nr.1989/29.04.2009, s-a sesizat declanşarea conflictului de interese.
Acest conflict nu a fost închis încă, până în prezent niciuna dintre revendicări nefiind soluţionată, cu toate că prin numeroase comunicate de presă Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti anunţase ca dată sigură de rezolvare favorabilă a problemelor 1 iulie 2009. În cadrul acest conflict de interese a avut loc o pichetare autorizată a sediului Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, cât şi o grevă de avertisment cu încetarea lucrului timp de 2 ore.
Nici până în prezent (luna septembrie 2009) nu au fost găsite soluţii pentru rezolvarea revendicărilor noastre legitime, ajungându-se la forme de protest în majoritatea instanţelor din ţară. Iar decizia de încetare a acestui conflict şi a protestelor aferente vă rugăm să fie lăsată la latitudinea personalului auxiliar.
Pentru a vă edifica asupra situaţiei personalului auxiliar de specialitate, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
– nu avem o autoritate recunoscută care să ne reprezinte şi apere interesele, dvs. sunteţi fiecare o putere a statului şi aveţi şi autoritatea, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii;
– munca personalului auxiliar de specialitate, ca şi cea a magistraţilor, este nenormată, ceea ce determină efectuarea unui număr impresionant de ore suplimentare neplătite şi care, coroborat cu volumul de activitate, împiedică recuperarea acestora conform prevederilor din Codul Muncii;
– schemele de personal auxiliar de specialitate şi conex sunt subdimensionate iar posturile vacante sunt blocate;
– salariile personalului auxiliar de specialitate şi conex sunt necorespunzătoare în raport de volumul de activitate, complexitatea muncii şi importanţa socială, fiind lăsaţi la urma sistemului de justiţie, sub alte categorii profesionale ce nu au legătură directă cu activitatea de judecată (IT, probaţiune etc);
– statutul acestei categorii de personal este incert, iar situaţia acestora s-a depreciat considerabil şi îngrijorător în ultimii ani;
– în ultimii ani au fost preluate de la judecători o serie de atribuţii, iar Consiliul Superior al Magistraturii pregăteşte un nou transfer de atribuţii, fără consultare şi fără a se ţine seama de multitudinea şi complexitatea atribuţiilor efectuate în prezent de personalul auxiliar de specialitate şi fără a se face şi o recompensare financiară sau de altă natură;
– incompatibilităţile prevăzute în statut sunt similare cu ale dumneavoastră;
– în cursul anului 2009, personalul auxiliar de specialitate şi conex a suferit mai multe reduceri salariale (nu se mai primesc, deşi neabrogate, stimulentul de 2% lunar, salariul de merit, orele suplimentare), fără a exista o dispoziţie legală în acest sens, ceea ce duce la concluzia că veniturile ne-au fost diminuate considerabil.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 567/2004 : „În înfăptuirea actului de justiţie, munca personalului auxiliar de specialitate constituie un sprijin pentru magistraţi, competenţa şi îndeplinirea corectă a sarcinilor ce revin acestei categorii de personal jucând un rol important în buna desfăşurare a întregii activităţi a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea”, sens în care vă rugăm să ne sprijiniţi pentru a da eficienţă acestui text legal.
Vă asigurăm că mai sunt şi alte probleme cu care ne confruntăm, iar sprijinul pe care îl solicităm de la dumneavoastră constă în a nu ne împiedica să ne exercităm anumite drepturi şi de a beneficia de libertăţile conferite de Constituţie şi alte dispoziţii legale total ignorate sau încălcate. De fapt, cerem exact ce aţi cerut şi domniile voastre.
În speranţa unei colaborări şi susţineri reciproce,
PREŞEDINTE,
ŞTEFANIA TELEMAN
Grefier şef Curtea de Apel Bucureşti
PREŞEDINTE EXECUTIV
EUGEN PURCARU
PREŞEDINTE EXECUTIV
RĂDUCU PETCU”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro