Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Barourile vireaza lunar sumele datorate UNBR indiferent daca le-a incasat sau nu de la avocati


20 septembrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

UNBR a publicat pe site Hotararea nr. 612/01.07.2009 privind obligatia pentru barouri de a vira lunar la UNBR sumele datorate bugetului UNBR, indiferent daca au fost sau nu incasate de la avocati.

Cuantumul acestor sume il reprezinta echivalentul in lei, la cursul BNR din ziua platii, a 3 EUR pentru avocatii definitivi, respectiv, 2 EUR pentru avocatii stagiari.

Textul integral:

„UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

CONSILIUL UNIUNII

HOTĂRÂREA NR. 612

Art. 1 – Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, întrunit în şedinţă ordinară în localitatea Mamaia, jud. Constanţa la data de 01 iulie 2009;

– în conformitate cu prevederile art. 63 lit. a), c), k) şi m) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.113 din 6 martie 2001, cu modificările şi completările ulterioare (denumită în continuare Lege) şi art. 85 alin.(2) şi art. 3147 lit. a), teza I-a din Statutul profesiei de avocat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 13 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare,

– analizând referatul Departamentului Economico – Financiar şi Administrativ al U.N.B.R., înregistrat la nr. 1252 din 10 iunie 2009, introdus înanexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre;

– în baza dispoziţiilor art. 57 alin. (3) şi art. 61 lit. h) din Lege şi ale art. 85 alin.(2) şi art. 3147 lit. a), teza I-a din Statutul profesiei de avocat,

HOTĂRĂŞTE:

Art. 1 (1) În aplicarea dispoziţiilor art. 57 alin. (3) şi art. 61 lit. h) din Lege, barourile sunt obligate să vireze lunar la U.N.B.R. sumele datorate la formarea bugetului U.N.B.R., indiferent dacă au fost încasate sau nu de la avocaţi.

(2) Cuantumul acestor sume la formarea bugetului U.N.B.R. îl reprezintă echivalentul în lei, la cursul BNR de la data plăţii, a sumei de 3 euro pentru avocaţii definitivi şi de 2 euro pentru avocaţii stagiari, prevedere stabilită de Congresul Avocaţilor din iunie 2001.

(3) Calculul sumelor datorate lunar la U.N.B.R. se va face prin înmulţirea numărului avocaţilor definitivi din barou cu 3 euro şi respectiv a numărului avocaţilor stagiari cu 2 euro. Se va lua în calcul doar numărul avocaţilor cu drept de exercitare a profesiei, prin deducerea numărului avocaţilor suspendaţi din exerciţiul profesiei, dispoziţiile art. 222 din Statut aplicându-se în mod corespunzător.

Art. 2 – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 01 septembrie 2009.

Art. 3 – Prezenta hotărâre se comunică barourilor şi se publică pe website-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (www.unbr.ro).

P R E Ş E D I N T E ,

Av. dr. Gheorghe FLOREA

*

*       *

Anexa nr. 1 la Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 612/01 iulie 2009

REFERAT

Conform prevederilor art. 61 lit. h) din Legea nr. 51 I 1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, Congresul Avocaţilor «aprobă bugetul anual al U.N.B.R. şi execuţia bugetară anuală a acestuia şi stabileşte cota de contribuţie a barourilor la formarea bugetului U.N.B.R.».

Contribuţia actuală a barourilor la formarea bugetului U.N.B.R. este de 3 euro pentru avocaţii definitivi şi de 2 euro pentru avocaţii stagiari, prevedere stabilită de Congresul Avocaţilor din iunie 2001 şi aplicată începând cu 1 iulie 2001.

Cu toate că aceste contribuţii lunare reprezintă sume modice pentru avocaţi, barourile, din motive legate mai mult de neaplicarea prevederilor legale, întâmpină greutăţi în colectarea acestora, ceea ce face ca virarea lor către U.N.B.R. să fie făcută doar pentru o parte redusa dintre avocaţi si cu mari întârzieri.

Ca urmare, lună de lună, numărul avocaţilor care nu îşi achită contribuţiile creşte, ajungându-se ca Ia un moment dat, cel puţin la nivelul U.N.B.R., situaţia să nu mai poată fi ţinută sub control şi să fie puse serioase semne de întrebare în legătură cu achitarea în totalitate de către avocaţi a acestor contribuţii.

Pe de altă parte, actualul sistem defectuos a determinat câteva barouri să îşi permită, sub diferite pretexte, să nu mai vireze, o perioada lungă de timp aceste contribuţii către U.N.B.R., fie să nu le mai colecteze pur şi simplu.

Având în vedere că în art. 61 lit. h) din Lege se stipulează clar că barourilor le revine sarcina colectării şi virării către U.N.B.R. a acestor contribuţii, apreciem ca deosebit de util ca la CONGRESUL AVOCAŢILOR din iulie 2009 să se propună instituirea obligativităţii barourilor de a vira lună de lună, în totalitate, aceste sume, indiferent dacă au fost încasate sau nu de la

avocaţi.

Facem această propunere, plecând pe de o parte de la faptul că deja numărul barourilor care aplică acest procedeu este în creştere, iar pe de altă parte de la faptul că măsura este de natură să sporească exigenţa organelor de conducere ale barourilor faţă de proprii avocaţi.

Măsura în sine, pe lângă faptul că contribuie la respectarea întocmai a prevederilor legale, este de natură să dea posibilitatea U.N.B.R. da a-şi putea onora la timp toate obligaţiile băneşti, inclusiv faţă de terţi, concomitent cu simplificarea înregistrării acestor contribuţii, atât în contabilitatea barourilor şi mai ales în contabilitatea U.N.B.R., urmărind aplicarea întocmai a exigenţelor instituite de contabilitatea de angajament.

Departamentului Economico – Financiar şi Administrativ al U.N.B.R.

Contabil Şef,

Ec. Virgil Lăpădat”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro