Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM a avizat negativ propunerea legislativa ref. infiintarea tribunalelor de munca si asigurari sociale


21 septembrie 2009 | JURIDICE.ro, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Plenul CSM a decis joi, 17 septembrie 2009, avizarea negativa a propunerii legislative privind infiintarea, organizarea si functionarea instantelor pentru solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale. Textul integral al Punctului de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios:

PUNCT DE VEDERE referitor  la Propunerea legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea instantelor pentru solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale

Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor  a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare,  Propunerea legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea instantelor pentru solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale.

Din expunerea de motive a initiatorilor se retine ca aceasta propunere legislativa are in vedere infiintarea Tribunalelor de munca si asigurari sociale precum si a Curtilor sociale de apel, ca instante fara personalitate juridica., infiintarea unui corp al judecatorilor sociali – fostii asistenti judiciari – care sa fie preocupati numai de solutionarea cauzelor in domeniu si care sa aiba un statut identic cu cel al judecatorilor (denumiti in propunerea legislativa judecatori de cariera).

Se invoca in sprijinul acestei initiative faptul ca infiintarea instantelor pentru solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale este considerata o prioritate de Uniunea Europeana si ca, in alte state membre, Tribunalele Muncii au fost infiintate cu multi ani in urma.

De asemenea, se arata ca in prezent, solutionarea acestor tipuri de litigii poate dura chiar cativa ani iar judecatorii care judeca si celelalte tipuri de cauze – civile, penale si de contencios administrativ – judeca si litigiile de munca.

Se subliniaza faptul ca, prin hotararile pronuntate, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a statuat similitudinea dintre statutul asistentilor judiciari si cel al judecatorilor si ca in pachetele de masuri anti-criza propuse de confederatiile sindicale s-au regasit si masurile care vizeaza infiintarea tribunalelor muncii si definirea statutului asistentilor judiciari, ca personal asimilat magistratilor.

Analizand Propunerea legislativa transmisa Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea avizarii, apreciem ca se impun urmatoarele observatii generale:

Legea nr. 304/2004, in forma anterioara modificarii si completarii ei prin Legea nr. 247/2005, stabilea obligativitatea infiintarii a patru tipuri de tribunale specializate (pentru minori si familie, de munca si asigurari sociale, comerciale,  administrativ-fiscale) care urmau sa fie puse in functiune, in mod esalonat, pana cel mai tarziu la data de 1 ianuarie 2008.

Sub imperiul acestui cadru normativ au fost infiintate 4 tribunale specializate , care functioneaza si in prezent, respectiv: Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov, Tribunalul Comercial Cluj, Tribunalul Comercial Mures si Tribunalul Comercial Arges.

Aceste instante nu au personalitate juridica, au sediul de regula in municipiul resedinta de judet si preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care se infiinteaza, iar activitatea lor s-a desfasurat in conditiile unei specializari reale si efective a judecatorilor, ceea ce a condus la cresterea calitatii actului de justitie, prin operativitatea solutionarii cauzelor si calitatea hotararilor pronuntate.

Prin Legea nr. 247/2005, s-a renuntat la obligativitatea infiintarii instantelor specializate in favoarea  sectiilor si completelor specializate. Totusi, infiintarea de tribunale specializate nu a fost total exclusa, fiind mentinuta posibilitatea organizarii acestora.

In acest sens sunt prevederile art. 37 din Legea nr. 304/2004, care prevad urmatoarele:

„Art. 37 – (1) In domeniile prevazute de art. 36 alin. (3) se pot infiinta tribunale specializate.

(2) Tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, care pot functiona la nivelul judetelor si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul in municipiul resedinta de judet.

(3) Tribunalele specializate preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care se infiinteaza.”

Precizam ca tipurile de cauze prevazute de art. 36 alin. (3), la care se face trimitere, sunt cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale.

Prin urmare, in opinia noastra, in prezent exista temeiul legal pentru infiintarea tribunalelor de munca si asigurari sociale.

In ceea ce priveste infiintarea curtilor sociale de apel, din punct de vedere formal (fara a analiza oportunitatea si posibilitatea practica), avand in vedere ca organizarea si functionarea instantelor judecatoresti este reglementata prin lege organica, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ca acest act normativ nu prevede posibilitatea infiintarii curtilor de apel specializate, aceasta s-ar putea face numai prin modificarea si completarea legii de organizare si nu prin alte acte normative ale caror dispozitii sa se completeze cu cele din legea de organizare, asa cum se propune in acest caz.

Aplicand acelasi rationament, reglementarea statutului judecatorilor sociali ar fi posibila, formal, daca nu ar exista impedimentele de ordin constitutional pe care le vom prezenta in continuare, numai  prin modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata.

Trecand peste aspectele de forma si analizand continutul actului normativ, precizam ca, in opinia noastra, prevederile referitoare la judecatorii sociali – fostii asistenti judiciari – care fac parte din corpul magistratilor, sunt numiti in functie de presedintele Romaniei, in urma promovarii concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii si Consiliul Economic si Social, sunt inamovibili, au toate drepturile, obligatiile, interdictiile si incompatibilitatile magistratilor, sunt neconstitutionale.

Legea fundamentala prevede la art. 125 o singura categorie de judecatori si nu doua categorii distincte – judecatorii de cariera si judecatorii sociali – asa cum se prevede in propunerea legislativa transmisa spre avizare.

Mai mult decat atat, desi  se vorbeste despre asimilarea functiei de judecator social cu functia de judecator de cariera, judecatorilor sociali li se acorda inamovibilitate, prerogativa care, potrivit aceleiasi prevederi constitutionale, este recunoscuta numai judecatorilor si nu categoriilor asimilate.

In acest sens, precizam ca, de lege lata, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor nu este numit in functie de Presedintele Romaniei si nu se bucura de inamovibilitate.

In concluzie, prin aceasta propunere legislativa se urmareste infiintarea, pe langa judecatori si procurori, a unei categorii distincte de magistrati – judecatorii sociali – prevederile respective fiind in contradictie evidenta cu Constitutia Romaniei.

In opinia noastra aspectele de neconstitutionalitate constatate, aspecte peste care nu se poate trece, fac de prisos orice analiza detaliata, pe articole, a propunerii legislative transmise spre avizare.

Totusi, se impune precizarea ca afirmatia din cuprinsul expunerii de motive, in sensul ca, in prezent, litigiile de munca si asigurari sociale sunt judecate de aceiasi judecatori care solutioneaza si cauze civile, penale, de contencios administrativ, este eronata.

Avem in vedere faptul ca, potrivit art. 35 alin. (2) si art. 36 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul curtilor de apel si tribunalelor functioneaza sectii sau, dupa caz, complete specializate pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale si, prin urmare, aceste cauze sunt judecate de judecatori specializati in aceasta materie.

Tinand cont de argumentele prezentate, in special de aspectele de neconstitutionalitate sesizate, apreciem ca  Propunerea legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea instantelor pentru solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale trebuie avizata negativ.

Propunem analizarea prezentului  punct de vedere  in Comisia juridica.

Avizat,

Director
Judecator Constantin Nicolae

Intocmit,

Judecator Corina Podaru”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii