Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Prevenirea votului multiplu la alegerile prezidentiale
21.09.2009 | JURIDICE.ro, Juridice.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat MAI:

„Pentru buna desfasurare a procesului electoral si pentru evitarea cazurilor de vot multiplu, Ministerul Administratiei si Internelor va propune personalizarea stampilelor cu mentiunea „VOTAT”.

Astfel, fiecare sectie de votare va avea stampile cu elemente proprii de identificare – anul procesului electoral si numarul sectiei de votare – fiind exclusa posibilitatea folosirii frauduloase a acestui instrument de vot de la o sectie la alta.

Totodata, cetatenii care in ziua votarii nu se afla in localitatea de domiciliu vor putea vota numai in sectiile de votare speciale (art.7 indice 1 din Legea 370/2004 asa cum a fost modificata si completata), in acest sens urmand a fi organizate aproximativ 3.300 de sectii de acest gen. Numarul exact al sectiilor de votare speciale si locul amplasarii acestora va fi stabilit prin Hotarare de Guvern. Aceste sectii se vor ocupa doar de cetatenii aflati in tranzit, ele putand fi mai usor monitorizate si verificate de competitorii electorali si institutiile statului.

Cu rolul de a aduce la cunostinta alegatorului sanctiunile la care se expune votand de mai multe ori, s-a introdus obligativitatea completarii unei declaratii pe proprie raspundere de catre toti cei care voteaza la sectiile suplimentare. Prin acest document persoana isi asuma, sub sanctiunea legii penale, faptul ca nu a votat si nici nu va mai vota in ziua respectiva (art.19 indice 5 alin.4 din Legea 370/2004 asa cum a fost modificata si completata). Aceasta declaratie, data sub sanctiunea legii penale pentru falsul in declaratii, este util si in eventualitatea inceperii urmaririi penale pentru vot multiplu, intrucat acesta cuprinde toate datele de identificare ale cetateanului.

De asemenea, Ministerul Administratiei si Internelor intentioneaza montarea unor camere web la intrarea in toate sectiile de votare speciale.

Camerele web vor fi conectate la computere si vor inregistra imaginea tuturor cetatenilor care vor intra in aceste sectii.

Imaginile astfel inregistrate vor fi stocate pe DVD-uri sau CD-uri si vor fi transmise Autoritatii Electorale Permanente pentru ca, in eventualitatea unor procese penale de vot multiplu, acestea sa poata constitui ca si probe suplimentare.

Nu in ultimul rand, se va organiza, potrivit prevederilor art.21 alin.5, art.22 alin.3 si art.23 alin 5 din Legea 370/2004 asa cum a fost modificata si completata, un sistem de transmitere a tuturor documentelor de la sectiile de votare la Autoritatea Electorala Permanenta. Este vorba de listele electorale permanente, tabelele cuprinzand cetatenii care voteaza la alte sectii decat cele la care sunt arondati potrivit domiciliului si declaratiile pe proprie raspundere.

La acest proces electoral nu mai vor exista liste suplimentare.

Autoritatea Electorala Permanenta va putea verifica aceste documente si dupa caz sa formuleze plangeri penale pentru vot multiplu.

Serviciul Comunicare

Directia Informare si Relatii Publice – Ministerul Administratiei si Internelor”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti