Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Victor Alistar despre cauza Crizei din Justitie
21.09.2009 | JURIDICE.ro, Juridice.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Victor Alistar (Transparency Internationa) a declarat duminica, 20 septembrie 2009, la Realitatea Tv ref. protestul magistratilor: “In cazul Constantei si al Curtii de Apel Craiova, decizia a fost ca, pentru cauzele urgente, deci nu doar cele care erau pana acum, cu arestati si in situatia incredintarii minorilor sau interesele minorului, deci o paleta putin mai larga. Asta nu inseamna ca e reluarea integrala a tuturor cauzelor aflate pe rol. Protestul continua, pentru ca, de fapt, criza nu a fost depasita.

Criza nu a fost provocata de magistrati, si aici trebuie sa fim foarte onesti. Nu ne este usor noua, cei care avem nevoie de justitie, sa spunem „Am o problema si nu mi-o pot rezolva. Nu e corect ce se intampla, eu nu pot sa fac acest protest. Nu am aceeasi influenta in societate, cu protestul meu”. Dar, intr-o analiza sanatoasa, trebuie sa ne uitam care a fost cauza.

Protestul este un efect, iar cauza a fost ca, desi societatea vroia, mai degraba in raport cu sistemul judiciar, si nemultumirile, in general, erau legate de faptul ca nu se raspunde pentru greseli, deci raspunderea magist ratului. In loc sa se intample acest lucru, puterea executiva a decis sa reduca veniturile in corpore, in conditiile in care ar fi fost surse de finantare, pentru ca tocmai acest lucru nu s-a spus pana acum. Or, in atare situatie a fost inteles ca fiind un conflict provocat, nu stim cui ii va folosi si ce miza are in spate acest conflict, cine va fi sau cum va fi salvarea, cert este ca fonduri existau.

Spre exemplu, exista, de la Banca Mondiala, un imprumut de aproximativ 100 de milioane de euro, neutilizati decat in foarte mica parte, sub 10%; exista in programul operational sectorial „Dezvoltarea capacitatii administrative” la dispozitie cam 450 de milioane de euro. Cu banii acestia, la instantele din Romania ar fi putut sa se mute dintr-un capitol in altul, prin justificare, fara sa faca suplimentare, lucru care nu s-a facut. Deci bani ar fi fost.

A mai fost o chestiune legata de independenta justitiei, pentru ca in momentul in care justitia a adoptat niste hotarari judec  atoresti, faimoasele hotarari in cazul sporurilor, aici judecatorii, unii dintre ei, au facut exces de puterea pe care o aveau.

Acum executivul a facut exces de puterea pe care o are in a le taia din venituri, cum legislativul a facut exces de puterea pe care a avut-o legiferand, fara sa se consulte cu sistemul, in ceea ce priveste Codul penal si Codul civil.

Deci aceste excese intre puteri au dus de fapt la conflict si cred ca mai este o greseala care trebuie reparata. Cand vorbim de o justitie independenta, ea nu este independenta de dragul ei, nu e independenta ca asa vrea ea. Justitia trebuie sa fie independenta ca o garantie pentru cei care intram in salile de judecata, ca o garantie pentru cetateni.

Cand un judecator, cum vedem noi in filmele americane sau cum vedem in sistemul, sa spunem, din Italia, Franta, Germania, cand am intrat in sala aia am garantia ca omul ala este independent, nu sta si se uita cu un ochi la buget, si cu un ochi la ce se schimba in legislatie.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate