Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Cat de puternic trebuie sa fie un mediator?
21.09.2009 | mihaela.topa, juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania:

„Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania, considera un mare pas inainte faptul ca, Presedintele Romaniei declara in mod public necesitatea abordarii conflictelor intre puterile statului, precum si intre stat si societate prin metoda medierii conform alin. 2 al articolului 80 din Constitutia Romaniei.

Cu toate acestea UNMR, ia act cu preocupare de declaratiile presedintelui Romaniei conform carora, in virtutea prerogativelor constitutionale, acesta ar trebui sa beneficieze de atributii sporite in ceea ce priveste medierea lipsind de esenta principiile medierii, care nu permit mediatorului sa dea solutii sau sa ia decizii, principii ce ar trebui sa fie valabile si pentru presedintele Romaniei. Medierea, chiar si cea prevazuta de art. 80 alin. 2 din Constitutia Romaniei, nu presupune putere de decizie din partea mediatorului (presedintelui Statului), acesta avand doar rolul de a exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Conform legislatiei in vigoare, legea nr. 192/2006, medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, fara putere de decizie, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Aceeasi orientare este adoptata si de catre literatura de specialitate internationala, mediatorul neavand putere de decizie. Functia de mediere a presedintelui Romaniei, are un caracter special, prevazut de catre Constitutia Romaniei insa, cu toate acestea, nu confera presedintelui putere de decizie cu privire la conflictele pe care incerca sa le medieze, medierea ramanand o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor.

In acest context, avand in vedere obligatia pe care autoritatile statului o au cu privire la promovarea mijloacelor alternative de solutionare a conflictelor in conformitate cu recomandarile Consiliului Europei (in special a medierii prevazuta de legea privind medierea si organizarea profesiei de mediator), consideram ca este necesara o analiza detaliata cu privire la oportunitatea modificarii Constitutiei cu privire la functia de mediere a presedintelui Romaniei si mai ales la intelegerea termenului de mediere conform literaturii de specialitate din Europa si din intreaga lume.

UNMR, apreciaza in mod deosebit implicarea institutiei prezidentiale in promovarea metodelor alternative de solutionare a conflictelor si considera ca acest prim pas facut arata necesitatea implementarii acestor metode indiferent de tipul, cauzele si partile implicate in conflict si are convingerea ca medierea va fi aplicata de catre Presedintele Romaniei, asa cum este definita de intreaga literatura de specialitate si nu ca o instanta suprema de decizie.

In acest context, avand in vedere obligatia pe care autoritatile statului o au cu privire la promovarea mijloacelor alternative de solutionare a conflictelor in conformitate cu Recomandarile Consiliului Europei (in special a medierii prevazuta de legea privind medierea si organizarea profesiei de mediator), consideram ca este necesara o analiza detaliata cu privire la oportunitatea modificarii Constitutiei, cu privire la functia de mediere a presedintelui Romaniei.

Zeno Sustac, Co-Presedinte UNMR
Claudiu Ignat, Co-Presedinte UNMR”

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.