Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

RNAG cere dialog, solutii concrete si deblocarea conflictului prin Pactul National pentru Justitie, depolitizat si in folosul cetateanului
22.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat RNAG:

„Adunarile generale ale judecatorilor:

DIALOG , SOLUTII CONCRETE SI DEBLOCAREA CONFLICTULUI PRIN PACTUL NAȚIONAL PENTRU JUSTITIE, DEPOLITIZAT SI IN FOLOSUL CETATEANULUI

Fata de intensificarea speculatiilor si insinuarilor publice respingem cu hotarare orice incercare de politizare si personalizare, prin atacuri la persoana, a demersului instantelor judecatoresti, orice tendinta de a-i da acestuia conotatii politice, folosirea protestului de catre forte politice fiind cu totul neavenita, in fapt protestul unanim al magistratilor fiind legat exclusiv de statutul acestora ca profesie si ca putere constituita in stat.

Reamintim ca solicitarile ferme ale puterii judecatoresti catre Parlamentul si Guvernul Romaniei privesc necesitatea asigurarii independentei efective a sistemului judiciar, principiu sacru al statului de drept, inscris si in Constitutia Romaniei. Independenta justitiei, potrivit tuturor standardelor europene, se refera si la independenta administrativ-financiara, care presupune in mod obligatoriu scoaterea sa de sub controlul financiar exercitat de un organ eminamente politic, cum este Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, precum si instituirea garantiilor legislative pentru asigurarea unei bugetari adecvate a actului de justitie oferit de statul roman cetateanului, indiferent de contextul politic si alte circumstante.

Singura modalitate eficienta de protectie a puterii judecatoresti si a beneficiarului acesteia, cetateanul roman, fata de subfinantarea cronica a instantelor judecatoresti derulata de ani de zile, dar acutizata in ultimul an, cand blocajul functional in justitie s-a manifestat acut, o reprezinta, pe langa administrarea bugetului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel incat politicul sa nu detina parghii de influenta si control asupra instantelor, prevederea unui procent fix minim din PIB, similar altor domenii economico profesionale si asigurarea unor surse permanente de finantare, prin readucerea la bugetele instantelor judecatoresti si parchetelor a sumelor provenite din taxele judiciare de timbru si timbru judiciar percepute de justitie.

Vineri, 18.09.2009 si luni, 21.09.2009 la toate instantele judecatoresti din tara au avut loc adunari generale ale judecatorilor care, practic in unanimitate, au decis continuarea protestelor incepute anterior. Decizia unanima a celor peste 4.000 de judecatori din Romania, s-a intemeiat pe refuzul inexplicabil manifestat in ultimele 3 saptamani de Guvernul Romaniei de a accepta un dialog in legatura cu gravele probleme structurale ale justitiei din Romania, semnalate public in mod repetat de adunarile generale ale judecatorilor.

Prin adunarile generale care au avut loc, judecatorii si-au reafirmat dorinta de rezolvare rapida a blocajului actual prin apelul rational la  dialog real si constructiv, urmat de solutii concrete, dand astfel mandat expres de reprezentare unor judecatori pentru discutiile in legatura cu elaborarea unui Pact National pentru Justitie, care sa identifice solutiile practice pentru garantarea efectiva a independentei justitiei in Romania si sa aseze in limite constitutionale manifestarile si interactiunile dintre cele 3 puteri fundamentale in stat. Adunarile generale ale judecatorilor au adresat in continuare invitatia catre Guvernul Romaniei, prin d-nul prim ministru Emil Boc, si catre Parlamentul Romaniei de a accepta dialogul si a contribui astfel la oprirea escaladarii unui conflict fara precedent si periculos pentru stabilitatea statului de drept.

Ca parti directe ale conflictului dintre puterile publice, instantele judecatoresti reafirma inca o data, alaturi de mesajele publice ale asociatiile profesionale ale magistratilor, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, ca singura cale reala de depasire a blocajului institutional major din prezent o reprezinta dialogul si inceperea efectiva a discutiilor pentru realizarea unui acord national transpartinic, asumat de intrega clasa politica, de reprezentantii la varf ai tuturor autoritatilor publice, care sa depaseasca orizontul ciclurilor electorale, cu privire la rolul, importanta si statutul puterii judecatoresti in Romania.

Judecator Adrian Neacsu – Tribunalul Vrancea

Judecator Alex Serban – Curtea de Apel Brasov

Judecator Ana Maria Puiu – Judecatoria sector 1 Bucuresti

Judecator Florin Nita – Judecatoria Braila

Judecator Horatiu Dumbrava – Curtea de Apel Mures

Judecator Laura Andrei – Tribunalul Bucuresti

Judecator Valentina Gheorghe – Curtea de Apel Ploiesti”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.