Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Google AdWords. Concluziile avocatului general in cauza Google France, Google Inc./Louis Vuitton Malletier, Google France/Viaticum, Luteciel si Google France/CNRRH, Pierre-Alexis Thonet, Bruno Raboin, Tiger, beneficiar al francizei „Unicis”
23.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Cyberlaw, Media & Publicitate, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CJCE:

„Concluziile avocatului general in cauzele conexate C-236/08, C-237/08 si C-238/08

Google France, Google Inc./Louis Vuitton Malletier, Google France/Viaticum, Luteciel si Google France/CNRRH, Pierre-Alexis Thonet, Bruno Raboin, Tiger, beneficiar al francizei „Unicis”

AVOCATUL GENERAL POIARES MADURO CONSIDERA CA GOOGLE NU A INCALCAT DREPTURILE CONFERITE DE MARCA PERMITAND PERSOANELOR CARE FAC PUBLICITATE SA CUMPERE CUVINTE-CHEIE CARE CORESPUND UNOR MARCI INREGISTRATE.

Totusi, raspunderea Google poate fi angajata pentru prezentarea in AdWords a unui continut care implica incalcarea drepturilor conferite de marca

Conform reglementarilor comunitare privind marcile (Prima directiva 89/104/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 de apropiere a legislatiilor statelor membre cu privire la marci (JO 1989, L 40, p. 1, Editie speciala, 17/vol. 1, p. 92) si Regulamentul (CE) nr. 40/94 al Consiliului din 20 decembrie 1993 privind marca comunitara (JO 1994, L 11, p. 1, Editie speciala, 17/vol. 1, p. 146), titularul unei marci poate interzice utilizarea acesteia in scopuri publicitare de catre alte persoane.

Potrivit Directivei privind comertul electronic (Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societatii informationale, in special ale comertului electronic, pe piata interna (directiva privind comertul electronic) (JO L 178, p. 1, Editie speciala, 13/vol. 29, p. 257), in anumite conditii (Aceasta exceptie se aplica atunci cand: (i) este vorba despre un serviciu al societatii informationale, (ii) acest serviciu consta in stocarea de informatii furnizate de destinatarul serviciului, la cererea acestui destinatar, si (iii) furnizorul serviciului nu are cunostinta despre natura ilegala a informatiei sau despre fapte din care sa rezulte ca o asemenea informatie este vadit ilicita si actioneaza prompt pentru a o elimina din momentul in care ia la cunostinta ilegalitatea acesteia), furnizorii de servicii ale societatii informationale nu sunt responsabili pentru informatiile stocate la cererea unui destinatar al serviciului.

Google permite liberul acces al utilizatorilor internet la motorul de cautare Google. Prin introducerea unor cuvinte-cheie in acest motor de cautare, utilizatorilor le este prezentata o lista de rezultate selectate si ordonate in functie de relevanta acestora in raport cu cuvintele-cheie, stabilita in functie de criterii obiective.

Google gereaza de asemenea un sistem de publicitate denumit „AdWords”, care permite afisarea unor anunturi publicitare alaturi de rezultatele obisnuite, ca raspuns la cuvintele-cheie. Aceste anunturi publicitare constau de obicei intr-un scurt mesaj comercial si intr-un link catre site-ul persoanei care face publicitate; ele se disting de rezultatele obisnuite prin amplasare si prin design. Prin intermediul AdWords, Google permite persoanelor care fac publicitate sa selecteze cuvinte-cheie, in schimbul unei remuneratii, astfel incat anunturile lor publicitare sa fie afisate pentru utilizatorii internet ca raspuns la introducerea de catre acestia a cuvintelor-cheie respective in motorul de cautare Google. Google sustine motorul de cautare prin veniturile obtinute din utilizarea AdWords.

In Franta, titularii unor marci comerciale au initiat proceduri judiciare impotriva Google cu privire la legalitatea utilizarii, in sistemul de publicitate AdWords, a unor cuvinte-cheie care corespund unor marci. In cadrul acestor proceduri s-a stabilit ca introducerea anumitor marci in motorul de cautare Google determina afisarea unor anunturi publicitare referitoare la site-uri care ofera versiuni contrafacute ale produselor desemnate de marca sau ale unor produse identice ori similare ale concurentilor.

Cour de cassation, sesizata in ultima instanta, a intrebat Curtea de Justitie daca Google a incalcat drepturile conferite de marca prin punerea la dispozitie a unor astfel de cuvinte-cheie pentru persoane care fac publicitate si daca poate fi angajata raspunderea acestei societati pentru continutul prezentat in AdWords.

In concluziile prezentate astazi, avocatul general Poiares Maduro sustine ca Google nu a incalcat drepturile conferite de marca prin faptul ca a permis persoanelor care fac publicitate sa selecteze, in AdWords, cuvinte-cheie care corespund unor marci. Acesta subliniaza ca utilizarea marcilor se limiteaza la selectarea unor cuvinte-cheie in cadrul AdWords care priveste numai Google si persoanele care fac publicitate. Atunci cand se selecteaza cuvintele-cheie, nu are loc nicio vanzare a unui produs sau serviciu catre publicul larg. In consecinta, nu se poate considera ca o asemenea utilizare se realizeaza in relatie cu produse sau servicii identice sau similare cu cele desemnate de marci. De asemenea, nici persoanele care fac publicitate nu incalca drepturile conferite de marca prin selectarea in AdWords a unor cuvinte-cheie care corespund unor marci.

In schimb, avocatul general apreciaza ca Google, prin afisarea unor anunturi publicitare ca raspuns la cuvinte-cheie care corespund unor marci, stabileste o legatura intre aceste cuvinte-cheie si site-urile carora li se face publicitate si care vand produse identice sau similare cu cele desemnate de marci. Aceeasi legatura se creeaza intre cuvintele-cheie care corespund unor marci si site-urile afisate ca rezultate obisnuite.

Totusi, in opinia avocatului general, nici aceasta legatura nu constituie o incalcare a drepturilor conferite de marci. In sine, simpla afisare a site-urilor relevante ca raspuns la cuvinte-cheie nu este suficienta pentru a stabili existenta unui risc de confuzie din partea consumatorilor cu privire la originea produselor sau a serviciilor. Utilizatorii internet sunt constienti ca nu numai site-ul titularului marcii va aparea ca rezultat al cautarii cu motorul de cautare Google si este posibil ca uneori nici sa nu caute acel site. Acesti utilizatori vor face doar o evaluare a originii produselor sau serviciilor promovate pe baza continutului anuntului publicitar si prin vizitarea site-urilor carora li se face publicitate; evaluarea nu se va baza numai pe faptul ca anunturile publicitare sunt afisate ca urmare a introducerii unor cuvinte-cheie care corespund unor marci.

Prin urmare, avocatul general aminteste ca drepturile conferite de marca nu pot fi analizate ca drepturi de proprietate clasice in temeiul carora titularul marcii poate interzice orice alta utilizare. Asadar, accesul utilizatorilor internet la informatiile referitoare la marca nu ar trebui limitat la titularul marcii sau de catre acesta nici macar in cazul in care aceste informatii implica o marca de renume. Avocatul general arata ca multe dintre site-urile la care utilizatorii internet au acces prin introducerea unor cuvinte-cheie sunt perfect legitime si legale, chiar daca nu apartin titularului marcii.

De asemenea, domnul Poiares Maduro respinge ideea ca actuala sau potentiala contributie a Google la incalcarea de catre terti a drepturilor conferite de marca ar constitui o incalcare in sine.

Acesta considera ca, in loc sa fie autorizati sa interzica, prin intermediul protectiei conferite de drepturile asupra marcii, orice utilizare posibila – inclusiv numeroase utilizari legale si dezirabile –, titularii unor marci comerciale ar trebui sa indice exemple concrete in care poate fi angajata raspunderea Google in contextul unor prejudicii ilegale aduse marcilor lor.

In acest context, avocatul general apreciaza ca atat motorul de cautare Google, cat si AdWords sunt servicii ale societatii informationale. Acesta adauga ca furnizorii de servicii care doresc sa beneficieze de exceptia privind angajarea raspunderii lor prevazuta de Directiva privind comertul electronic trebuie sa ramana neutri in raport cu informatia pe care o transmit sau o stocheaza.

Totusi, in timp ce motorul de cautare este un vector de informatie neutru care aplica criterii obiective pentru a genera cele mai relevante site-uri in raport cu cuvintele-cheie introduse, nu aceasta este situatia in ceea ce priveste AdWords, caz in care Google are un interes pecuniar direct ca utilizatorii internet sa acceseze linkurile ce apar in anunturile publicitare.

In consecinta, exceptia de la raspunderea furnizorilor de servicii de stocare prevazuta de

Directiva privind comertul electronic nu ar trebui sa se aplice continutului prezentat in AdWords.

MENTIUNE: Opinia avocatului general nu este obligatorie pentru Curtea de Justitie.

Misiunea avocatilor generali este de a propune Curtii, in deplina independenta, o solutie juridica in cauza care le este atribuita. Judecatorii Curtii de Justitie a Comunitatilor

Europene urmeaza sa delibereze in aceasta cauza. Hotararea va fi pronuntata la o data ulterioara.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti