Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații

Comisia Europeana critica tarifele bancare opace

23 septembrie 2009 | JURIDICE.ro

Comunicat Comisia Europeana:

„Conform unui raport al Comisiei Europene privind serviciile financiare de detaliu, dat publicitatii astazi, exista probleme pe scara larga in felul in care bancile isi informeaza si isi consiliaza clientii. Printre problemele specifice se numara informatii care in multe cazuri sunt greu de inteles, tarife bancare opace, probleme de consiliere si niveluri scazute de schimbare a furnizorului. Raportul descrie structurile de preturi ale conturilor curente drept „foarte opace. Clientilor le este aproape imposibil sa afle cat platesc si sa compare diferite oferte.” Pentru 66% dintre bancile cuprinse in studiu, tarifele bancare erau atat de neclare incat expertii care au realizat raportul au trebuit sa recurga la contacte explicative cu banca pentru a afla costurile reale ale unui cont. Austria, Franta, Italia si Spania au rezultate slabe in ceea ce priveste transparenta si sunt printre tarile cele mai scumpe in privinta conturilor bancare. Piata UE este fragmentata, iar clientii nu pot profita de avantajele unei piete interne a UE. Numai 9% dintre consumatorii UE au schimbat furnizorii de conturi curente in anii 2007 si 2008.

Comisarul european pentru consumatori, Meglena Kuneva, a declarat: „Bancile de detaliu ii dezamagesc pe consumatori. Exista dovezi extinse de violare a principiilor de baza ale relatiei cu consumatorii, problemele mergand de la preturi complexe pana la taxe ascunse si informatii neclare si incomplete. Bancile trebuie sa isi rezolve problemele printr-o schimbare de cultura in felul in care isi trateaza clientii. Iar autoritatile statelor membre trebuie sa isi indeplineasca obligatia de a controla aplicarea legislatiei UE pentru consumatori.

Comisarul pentru piata interna, Charlie McCreevy, a declarat: „Aceasta monitorizare a pietei de consum arata dificultatile cu care se confrunta consumatorii in relatia lor cu produsele si serviciile financiare de detaliu. Comisia este hotarata sa combata aceste probleme. Aceasta inseamna impunerea transparentei prin informatii inteligibile si comparabile si stabilirea unor norme de baza pentru desfasurarea procesului comercial. Aceasta operatiune a devenit cu atat mai importanta acum, cand cetatenii Europei continua sa simta efectele crizei economice.

Rapoartele

Pentru aprofundarea Graficului de performan ta a pietei de consum 2008, Comisia a publicat astazi un document de lucru al serviciilor Comisiei intitulat „Aprofundarea in privinta serviciilor financiare de detaliu a Graficului de performanta a pietei de consum”, impreuna cu un studiu independent al tarifelor bancare care analizeaza preturile conturilor la 224 de banci, reprezentand aproximativ 81% din piata UE.

Rezultatele

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

1. Tarife bancare opace

Structurile de tarifare ale conturilor curente sunt adesea opace. Aproape o treime dintre consumatorii inclusi in studiu nu pot compara ofertele de cont curent.

Informatia online privind preturile este incompleta. In doua cazuri din trei (66%), expertii care au alcatuit raportul privind tarifele bancare au avut nevoie de contacte suplimentare cu banca pentru a clarifica informatiile asupra modului in care se compuneau tarifele. Chiar in aceasta situatie, in mai multe cazuri bancile au oferit numai informatii orale privind tarifele si au refuzat sa trimita liste cu tarife. Aproximativ 10% dintre banci nu aveau deloc sau aveau doar putine informatii privind preturile pe site-urile lor web si 33% aveau informatii incomplete privind modul in care se compuneau tarifele.

In unele tari ale UE, consumatorii platesc considerabil mai mult pentru conturile curente decat in altele. Preturile conturilor cu folosire normala merg de la 253 EUR in Italia la 27 EUR in Bulgaria. Pentru utilizatorii „intensivi” diferenta este si mai clara: de la valoarea maxima de 831 EUR in Italia, la valoarea minima de 28 EUR in Bulgaria. Austria, Franta, Italia si Spania au rezultate slabe in ceea ce priveste transparenta si sunt printre tarile cele mai scumpe in privinta serviciilor bancare. Bulgaria, Țarile de Jos, Belgia si Portugalia se afla in partea de jos a clasamentului preturilor la conturile curente.

Consumatorii din tarile cu structuri opace ale preturilor tind sa plateasca mai mult pentru conturile bancare.

2. Informare si consiliere

Consumatorii considera, in multe cazuri, ca informa tia pre-contractuala este greu de inteles; informatia „ininteligibila” si „insuficienta” reprezinta un obstacol major in calea alegerii unor servicii financiare fara a se tine cont de frontiere.

79% dintre ceta tenii UE doresc o informatie standardizata clara si comparabila asa cum se prevede, de exemplu, in noua Directiva privind creditul de consum.

Adesea consumatorii nu primesc o consiliere corespunzatoare privind serviciile financiare si exista tot mai multe dovezi in acest sens. De exemplu, datele culese in Germania arata ca 50-80% dintre investitiile pe termen lung sunt intrerupte de catre consumatori inainte de termen din cauza consilierii neadecvate , ceea ce duce la pierderi anuale estimate de 20-30 miliarde de EUR.

Este posibil ca cei care vand produse financiare sa nu inteleaga suficient produsele pentru a da sfaturi eficiente consumatorilor. Angajatii bancari se pot confrunta adesea cu un conflict de interese inerent.

3. Schimbarea furnizorului

Pentru conturile bancare curente, ratele de schimbare a furnizorului raman scazute, la doar 9% pentru anii 2007 si 2008 , in comparatie, de exemplu, cu 25% in ceea ce priveste asigurarile pentru autoturisme.

Ce se intampla in continuare?

Constatarile raportului vor fi folosite in activitatea in plina desfasurare in domeniul serviciilor financiare de detaliu pe care a anuntat-o Comisia in Comunicarea „Stimularea redresarii economiei europene”, in martie 2009. Directiva UE privind practicile comerciale neloiale interzice deja practicile care ii insala pe consumatori si distorsioneaza alegerea, de exemplu omiterea de informatii legate de conturile bancare sau oferirea de informatii atat de ininteligibile incat consumatorul obisnuit nu isi poate da seama care este pretul. Statele membre au obligatia de a controla punerea in aplicare a acestor legi in privinta serviciilor financiare. De la 1 noiembrie 2009 se aplica principii comune pe industrie (voluntare) de facilitare a schimbarii furnizorului de cont bancar. Comisia va monitoriza cu atentie punerea in aplicare a acestora.”

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories