Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Lansarea publica a Proiectului PenalNet


25 septembrie 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Comunicat Baroul Bucuresti:

„Avocatii din Romania au de acum o noua modalitate de comunicare cu alti colegi ai lor din Europa.

Astazi s-a lansat la Madrid „PenalNet”, un proiect care permite transmiterea de informatii, prin intermediul internetului, avocatii inscrisi beneficiind de un sistem computerizat si de o semnatura electronica pentru a accesa baza de date.

De exemplu, in cazul in care clientul unui avocat din Romania este arestat in Spania, Franta, Italia sau Ungaria, acesta va fi aparat mai eficient daca avocatul roman are posibilitatea sa colaboreze, in conditii de maxima siguranta si confidentialitate, cu avocati din tara respectiva.

Proiectul, finantat de Uniunea Europeana, se adreseaza in special avocatilor specializati in drept penal, dar si celor care, lucrand in alte domenii precum civil sau comercial, au clienti implicati in infractiuni economice. Potrivit initiatorilor proiectului, acesta s-ar putea extinde si pentru alte domenii de activitate.

Datorita  unui sistem certificat bazat pe standarde europene aprobate de Consiliul Barourilor Uniunii Europene si pe certificare digitala (x509v3), PenalNet asigura certitudinea ca un avocat este in contact cu un alt coleg certificat in sistem, iar acesta este singurul care are dreptul de a accesa datele primite. (informatiile sunt transmise criptat si nu pot fi vazute de altcineva, nici macar de pe server). De asemenea, sistemul garanteaza faptul ca schimbul de informatii nu poate fi modificat sau refuzat.

Certificatele digitale identifica avocatii si acrediteaza statutul acestora, permitand comunicare si transmiterea datelor garantand siguranta si confidentialitate, certificare, integritate si liber acces.

In tara noastra Baroul Bucuresti este implicat in dezvoltarea acestui proiect si avocatii interesati sa se inscrie pot gasi informatii pe site-ul Baroului, sectiunea international.

Potrivit conducatorului de proiect pentru Romania, av. Flavia Teodosiu,  pentru avocatii romani acest proiect ar putea reprezenta o deschidere extraordinara, fiind un proiect unic, foarte important, cu atat mai mult cu cat „noi nu inca nu avem sistem smart card unde avocatii inscrisi in barouri pot colabora si transmite intre ei informatii confidentiale in scopul apararii intesului clientilor lor”.

PenalNet este o initiativa sustinuta si cofinantata de catre programul Criminal Justice 2007, initiativa a Directiei Generale Justitie, Libertate si Securitate a Comisiei Europene, de dezvoltarea careia se ocupa in prezent Consejo General de la Abogacía (Uniunea Barourilor din Spania), unde se afla in prezent serverul si de unde s-a facut astazi lansarea oficiala, in colaborare cu patru Barouri partenere: Conseil National des Barreaux (Franta), MAGYAR ÜGYVÉDI KAMARA (Ungaria), Consiglio Nazionale Forense (Italia) si BAROUL BUCURESTI (Romania).”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică