Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Comisia Europeana. Protectia investitorilor in cazul prospectelor de oferta publica de vanzare de valori mobiliare
25.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat CE:

„In conformitate cu principiile privind o mai buna legiferare, Comisia Europeana a prezentat astazi o propunere de revizuire a Directivei privind prospectul. Propunerea face parte dintr-un proces de simplificare care se inscrie in Programul de actiune al Comisiei Europene pentru reducerea sarcinilor administrative in Uniunea Europeana. Propunerea sporeste claritatea juridica si eficienta regimului prevazut de directiva privind prospectul si reduce sarcinile administrative pentru emitenti si pentru intermediari. De asemenea, aceasta tine seama de importanta unui nivel mai bun de protectie a investitorilor si a furnizarii de informatii suficiente si adecvate care sa satisfaca nevoile investitorilor de retail. Propunerea reflecta consultarea principalelor partilor interesate si este transmisa, in prezent, spre examinare, Parlamentului European si Consiliului de Ministri.

Comisarul pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy, a declarat: „Aceste noi norme vin in intampinarea emitentilor si a investitorilor si elimina toate sarcinile inutile care afecteaza intreprinderile. Noua reglementare tine seama de lectiile invatate in perioada crizei financiare si va garanta ca investitorilor li se pun la dispozitie toate informatiile de care au nevoie.”

Directiva privind prospectul stabileste normele care reglementeaza prospectul pus obligatoriu la dispozitia publicului in cazul in care are loc in UE o oferta publica de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzac t ionare pe o piata reglementata. Unul din principalele rezultate ale directivei respective este introducerea „pasaportului unic”; prospectul aprobat de autoritatea competenta intr-un stat membru este valabil in toata Uniunea Europeana pentru oferte publice de valori mobiliare si pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzac t ionare.

In pofida importantelor efecte pozitive asupra calita tii si a gradului de adecvare ale informatiilor puse la dispozitia investitorilor, cadru legal respectiv trebuia perfectionat in continuare in vederea sporirii claritatii juridice si a eficientei regimului prevazut de directiva privind prospectul si a reducerii sarcinilor administrative.

Noile norme vor duce la sporirea eficientei emisiunilor de valori mobiliare, facilitand intelegerea normelor (claritate juridica mai mare), reducand sarcinile administrative in cazul emitentilor si al intermediarilor, oferindu-le angajatilor institutiilor emitente acces la o gama larga de posibilitati de investire si ajutandu-i pe investitorii de retail sa analizeze mai eficient, inainte de a investi, perspectivele si riscurile pe care le comporta o valoare mobiliara.

Principalele modificari propuse sunt urmatoarele:

– vor exista mai pu tine cerinte de prezentare a informatiilor pentru unele tipuri de emisiuni de valori mobiliare (societatile mici, institutiile de credit mici, emisiunile de drepturi si sistemele de garantii guvernamentale);

– se amelioreaza formatul si continutul rezumatului prospectului;

– exista derogari mai precise de la obliga tia de a publica un prospect atunci cand societatile vand prin intermediari („retail cascades”) si in cazul sistemelor de atribuire de actiuni angajatilor;

– se vor anula cerin tele de prezentare a informatiilor care in prezent se suprapun cu prevederile Directivei privind transparenta;

– emiten tii de titluri, altele decat cele de capital isi vor putea determina statul membru de origine;

– definitia „investitorilor calificati” din Directiva privind prospectul se va armoniza cu cea a „clientilor profesionali” din Directiva privind pie t ele instrumentelor financiare.

Directiva privind prospectul

Directiva privind prospectul a intrat in vigoare la 31 decembrie 2003 la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene . Statele membre aveau obligatia de a o transpune in legislatiile lor pana la 1 iulie 2005 cel tarziu.

Articolul 31 din Directiva privind prospectul solicita Comisiei Europene sa evalueze aplicarea directivei la cinci ani dupa intrarea acesteia in vigoare si sa prezinte propuneri de revizuire, acolo unde este cazul.

Mai mult, in ianuarie 2007, Comisia Europeana a initiat Programul de actiune pentru reducerea sarcinilor administrative in Uniunea Europeana, destinat sa masoare costurile administrative generate de legislatie in UE si sa reduca sarcinile administrative cu 25% pana in 2012. S-a constatat ca Directiva privind prospectul face parte din documentele care contin multe obligatii impovaratoare pentru societati, unele dintre aceste probleme putand fi atenuate. In acelasi timp, luand de asemenea in consideratie criza financiara, s-a considerat oportuna revizuirea anumitor dispozitii ale Directivei privind prospectul in vederea sporirii eficientei acesteia, precum si pentru a ameliora protectia investitorilor In acest scop si in conformitate cu principiile privind o mai buna legiferare, Comisia Europeana a realizat o consultare publica. Prezenta propunere, impreuna cu evaluarea impactului, sunt rezultatul unui dialog amplu si continuu cu principalele parti interesate, incluzand organismele de reglementare a pietelor valorilor mobiliare, participantii pe piata financiara (emitenti, intermediari si investitori), si cu consumatorii. Aceasta acorda atentia cuvenita observatiilor si analizei cuprinse in rapoartele publicate de Comitetului autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare (CESR) si de Grupul european de experti in pietele valorilor mobiliare (ESME).”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.