Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Brasov. Se reia activitatea de judecata, protestul continua in ce priveste prezenta judecatorilor in birourile electorale si la Registrul comertului
25.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Corporate
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Curtea de Apel Brasov:

La data de 24 septembrie 2009, în urma solicitării adresate birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului de către Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, plenul Parlamentului a adoptat propunerea de înfiinţare a comisiei speciale pentru justiţie.

Din această comisie fac parte reprezentanţi ai tuturor partidelor reprezentate în Parlament, ceea ce ar trebui să constituie o garanţie că dezbaterile din cadrul comisiei se vor concentra pe găsirea de soluţii la problemele cu care se confruntă în prezent sistemul judiciar.

Tot la data de 24 septembrie 2009 au fost asumate (în urma dezbaterilor iniţiate de Alianţa pentru statul de drept – Active Watch, Transparency International, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice) principiile fundamentale pe care se va adopta Pactul pentru Justiţie asumat de cele trei puteri, Pact care va constitui documentul cadru pentru elaborarea şi adoptarea viitoarelor politici publice şi acte normative în domeniul justiţiei, precum şi măsurile de finanţare şi administrare a sistemului de justiţie. Principiile astfel elaborate urmează a fi transmise către comisiile speciale parlamentare pentru detalierea lor în măsuri legislative.

În mod surprinzător, ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, a refuzat asumarea acestor principii, manifestând din nou lipsă de implicare în rezolvarea problemelor sistemului judiciar.

Precizăm faptul că încă din data de 18 septembrie 2009 peste 100 de adunări generale ale judecătorilor au solicitat demiterea ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, pentru incapacitatea managerială de a gestiona problemele sistemului judiciar.

Constatăm astfel că s-au făcut unii paşi în direcţia soluţionării revendicărilor Adunărilor Generale.

Pe de altă parte, prin înfiinţarea comisiei parlamentare menţionate mai sus, s-a creat cadrul instituţional în care se pot dezbate aceste probleme ridicate de Adunările Generale. Aceasta în condiţiile în care ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, a refuzat în mod constant orice dialog cu reprezentanţii magistraţilor şi a încercat permanent să abată atenţia opiniei publice de la alte probleme ale sistemului decât cele salariale.

În aceste condiţii, Adunarea Generală a hotărât:

Suspendarea măsurilor privind restrângerea activităţii de judecată şi a programului de lucru cu publicul, adică reluarea activităţii normale, începând de luni 28.09.2009.

– Menţinerea hotărârii privind refuzul de desemnare a judecătorilor în birourile electorale.

– Recomandarea să se menţină restrângerea activităţii  judecătorului  delegat  la  Registrul  Comerţului.

Ne cerem scuze justiţiabililor pentru faptul că Guvernul României nu a înţeles că magistraţii sunt obligaţi prin lege să apere independenţa justiţiei, precum şi dreptul cetăţeanului la un tribunal şi la un act de justiţie corect şi de calitate.

Mulţumim pentru înţelegere tuturor celor care ne-au sprijinit şi au înţeles ca numai această forma constituţională de protest era necesară pentru adoptarea măsurilor în vederea funcţionarii adecvate a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesionalism si eficienţă.”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti