Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal » Dreptul penal al afacerilor
Dreptul penal al afacerilor
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Dreptul penal al afacerilor Flux informații

Progresele Romaniei in domeniul preveniri si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului

27 septembrie 2009 | Mihaela TOPA, Juridice.ro

Comunicat MJLC:

„Comitetul de experţi Moneyval al Consiliului Europei a adoptat, la 22 septembrie, în unanimitate primul raport de progres al României în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. Lichtenstein, desemnată ţară raportoare pentru România, a propus adoptarea raportului de progrese şi a apreciat că „România a făcut un progres semnificativ şi de succes în implementarea recomandărilor Grupului de Acţiune Financiară Internaţională privind spălarea banilor – FATF-GAFI ” în acest domeniu. Raportul a fost adoptat în cadrul celei de-a 30-a sesiuni plenare, de către Comitetul de experţi Moneyval al Consiliului Europei care se desfîşoară la Strasbourg, în perioada 21-24 septembrie 2009.

Raportul de progres al României, dezbătut în cadrul Plenarei Moneyval, cuprinde măsurile recent adoptate de instituţiile naţionale competente pentru a da curs recomandărilor făcute în cadrul raportului de tara adoptat in iulie 2008. În acest sens, delegaţia României a prezentat modificările substanţiale ale cadrului juridic şi instituţional în acest domeniu întreprinse în intervalul 2008 – 2009.

Astfel, s-au subliniat progresele legislative şi instituţionale înregistrate de România în intervalul de referinţă, cum ar fi: transpunerea completă a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 octombrie 2005 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului, precum si a Directivei 2006/70/CE a Comisiei din 1 august 2006 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte definiţia „persoanelor expuse politic” şi criteriile tehnice de aplicare a procedurilor simplificate de precauţie privind clientela, precum şi de exonerare pe motivul unei activităţi financiare desfăşurate în mod ocazional sau la scară foarte limitată, prin OUG nr. 53/2008 de modificare şi completare a Legii 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru prevenirea şi combaterea actelor de finanţare a terorismului, implementarea unor regulamente comunitare în domeniul transferurilor bancare şi al controlului transferurilor de numerar la nivel comunitar. De asemenea, au fost prezentate îmbunătăţirile aduse cadrului normativ intern prin OUG 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, din perspectiva modului în care transpune Recomandarea Specială nr. III a Grupului Internaţional de Acţiune Financiară (FATF) privind blocarea fondurilor pentru prevenirea finanţării terorismului.

Delegaţia română participantă la susţinerea raportului de progres al României a fost compusă din reprezentanţi ai principalelor instituţii implicate, respectiv Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care a asigurat şi conducerea delegaţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Banca Naţională a României, Ministerul Finanţelor Publice, Serviciul Român de Informaţii, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.”

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership