Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Tribunalul Iasi. Suspendarea masurilor de protest
25.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Tribunalul Iasi:

„La data de 24 septembrie 2009, în urma solicitării adresate birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului de către Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, plenul Parlamentului a adoptat propunerea de înfiinţare a comisiei speciale pentru justiţie.

Din această comisie fac parte reprezentanţi ai tuturor partidelor reprezentate în Parlament, ceea ce ar trebui să constituie o garanţie că dezbaterile din cadrul comisiei se vor concentra pe găsirea de soluţii la problemele cu care se confruntă în prezent sistemul judiciar.

Tot la data de 24 septembrie 2009 au fost asumate (în urma dezbaterilor iniţiate de Alianţa pentru statul de drept – Active Watch, Transparency International, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice) principiile fundamentale pe care se va adopta Pactul pentru Justiţie asumat de cele trei puteri, Pact care va constitui documentul cadru pentru elaborarea şi adoptarea viitoarelor politici publice şi acte normative în domeniul justiţiei, precum şi măsurile de finanţare şi administrare a sistemului de justiţie. Principiile astfel elaborate urmează a fi transmise către comisia specială parlamentară pentru transpunerea lor în măsuri legislative.

În mod surprinzător, Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, a refuzat asumarea acestor principii, manifestând din nou lipsă de implicare în rezolvarea problemelor sistemului judiciar. De altfel, acesta a fost poziţia adoptată de toţi exponenţii puterii executive.

Constatăm astfel că s-au făcut unii paşi în direcţia soluţionării revendicărilor Adunărilor Generale, cel puţin prin iniţierea unui dialog şi recunoaşterea publică a existenţei unei crize a sistemului judiciar, generată de problemele ridicate de adunările generale ale judecătorilor.

Pe de altă parte, prin înfiinţarea comisiei parlamentare menţionate mai sus, s-a creat cadrul instituţional în care se pot dezbate aceste probleme ridicate de Adunările Generale. Aceasta în condiţiile în care Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, a refuzat în mod constant orice dialog cu reprezentanţii magistraţilor şi a încercat permanent să abată atenţia opiniei publice de la probleme reale ale sistemului judiciar, referindu-se doar la cele de natură salarială.

În aceste condiţii, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iaşi, a hotărât astăzi 25.09.2009, suspendarea acţiunii principale de protest stabilită prin Adunarea Generală din 31 august 2009, în sensul reluării activităţii de judecată  şi a funcţionării normale a tuturor celorlalte compartimente ale instanţeiîncepând cu data de luni, 28.09.2009, până la data semănării Pactului pentru Justiţie, dar nu mai târziu de data de 31.10.2009, când se va proceda la o reevaluare a stadiului soluţionării solicitărilor judecătorilor.

Ne cerem scuze justiţiabililor pentru faptul că Guvernul României nu a înţeles că magistraţii sunt obligaţi prin lege să apere independenţa justiţiei, precum şi dreptul cetăţeanului la un tribunal şi la un act de justiţie corect şi de calitate.

Mulţumim pentru înţelegere tuturor celor care ne-au sprijinit şi au înţeles ca numai această forma constituţională de protest era necesară pentru adoptarea măsurilor în vederea funcţionarii adecvate a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesionalism si eficienţă.

Purtător de cuvânt,

judecător Daniela AMANCEI”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.