Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Mesajul Presedintelui catre Parlament – prioritatile Romaniei pe termen mediu
27.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 627 din 22 septembrie 2009 a fost publicat Mesajul Preşedintelui României adresat Camerelor reunite ale Parlamentului României în data de 15 septembrie 2009.

În mesajul său către cele doua Camere reunite ale Parlamentului, preşedintele a enunţat priorităţile pe termen mediu pe care le va susţine cu argumente şi public, în relaţia cu partidele, dar şi în relaţia cu Guvernul, până la încheierea mandatului:

1. Reforma constituţională, necesară pentru trecerea la Parlament unicameral, clarificarea relaţiilor dintre puterile statului, precum şi stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice pentru clarificarea calităţii de mediator a Preşedintelui între puterile statului, dar şi între puterile statului şi societate. Preşedintele a arătat că odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, România va mai avea o Cameră la Bruxelles şi Strasbourg. Întrucât Parlamentul de la Strasbourg sau Bruxelles va deveni coparticipant la executarea puterii alături de Consiliul European şi de Comisia Europeană, aceasta va însemna că foarte frecvent sau de fiecare dată, conform Tratatului, ori de câte ori va trebui adoptată o decizie a Parlamentului European, va trebui consultat Parlamentul naţional, ceea ce va implica un parteneriat între Parlamentul de la Bucureşti şi Parlamentul European.

2. Reforma sistemului de pensii, pentru ca acesta să devină echitabil prin aplicarea principiului contributivităţii.

3. Elaborarea Codului asistenţei sociale. Preşedintele a precizat că acest cod este necesar deoarece în momentul de faţă există peste 202 drepturi de asistenţă socială, reglementate prin 179 de acte normative. De asemenea, există segmente importante de beneficiari care nu se află în categoria persoanelor care să necesite protecţie socială specială. Preşedintele s-a referit la faptul că şi oameni bogaţi care sunt cuplaţi la încălzire centrală, la Bucureşti, primesc subvenţia pentru încălzire, în mod indirect.

4. Introducerea standardelor de cost în administraţia centrală şi locală.

5. Accelerarea proceselor de descentralizare şi de creştere a autonomiei locale. Preşedintele a precizat că până când nu se va lăsa soarta comunităţilor în mâinile lor, va exista un ridicat nivel de insatisfacţie faţă de conducerea centrală.

6. Gestionarea politicilor fiscale, monetare şi a situaţiei macroeconomice astfel încât România să adere la zona euro în anul 2014.

7. Intrarea României în spaţiul Schengen în anul 2011.

8. Susţinerea dezvoltării agriculturii, a industriei alimentare şi a turismului, ca sectoare de activitate pentru care România are condiţii naturale excepţionale.

9. Accelerarea procesului de cadastrare şi intabulare a tuturor terenurilor agricole. Situaţia actuală a cadastrului face ca terenurile să nu poată fi vândute cu uşurinţă.

10. Numirile în funcţii de conducere în administraţia centrală şi locală să se facă în primul rând pe criterii de competenţă.

11. Adoptarea în regim de urgenţă a codurilor de procedură penală şi civilă, pentru ca justiţia să aibă instrumentele necesare soluţionării cauzelor într-un timp rezonabil.

12. Modificarea structurii Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât o treime din membrii CSM să fie reprezentanţi ai societăţii civile.

13. Adoptarea legii răspunderii fiscale.

14. Declanşarea unui proces vast de simplificare a legislaţiei în toate domeniile, inclusiv în domeniul fiscal. Preşedintele a arătat că datorită multitudinii de acte normative pe fiecare domeniu, atât justiţia, cât şi operatorii economici şi organele de control sunt frecvent puse în faţa interpretărilor diferite, datorită formulărilor neclare şi, de multe ori, contradictorii.

15. Utilizarea rapidă şi eficientă a fondurilor puse la dispoziţia României de Uniunea Europeană. Preşedintele a mai precizat că avem programe de 54 de miliarde, dintre care 32 de miliarde de la Uniunea Europeană; de asemenea, avem 4-5 miliarde de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială.

16. Dezvoltarea unui sistem naţional de colectare şi distribuire a producţiei de legume şi fructe, produse de micii fermieri. Având în vedere că aceştia nu au acces la hypermarket, se poate recurge la o iniţiativă legislativă care să stabilească 10-15 centre de colectare regionale, urmând ca măcar unul sau două să înceapă la anul.

17. Începerea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

18. Modificarea Codului muncii pentru flexibilizarea forţei de muncă.

19. Adoptarea de politici de stimulare a creşterii natalităţii, inclusiv prin acordarea de stimulente materiale şi fiscale pentru mame.

20. Promovarea identităţii naţionale în interiorul Uniunii Europene, dar şi la noi acasă. Preşedintele a arătat că sunt prea mulţi cei pe care îi vedem seara la televizor, fiindu-le ruşine că sunt români, din România, şi care ar vrea să plece; probabil că aceştia nu cunosc cultura poporului român, nu ştiu obiceiurile poporului român, nu ştiu istoria poporului român. Pornind de la aceste realităţi Preşedintele apreciază că România trebuie promovată şi în interior.

21. Consolidarea, în continuare, a parteneriatelor cu Statele Unite şi Franţa, precum şi a relaţiilor cu statele din Orientul Mijlociu, Zona Caspică şi Asia Centrală.

22. Reevaluarea relaţiilor cu Republica Moldova şi sprijinirea necondiţionată a acestei ţări pentru consolidarea statutului de aspirant la intrarea în Uniunea Europeană. Preşedintele a adresat o rugăminte specială Parlamentului României, de a urmări accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei române pentru cei care şi-au pierdut cetăţenia abuziv şi pentru familiile lor.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.