Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tribunalul Vrancea. Reluarea activitatii de judecata


25 septembrie 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Comunicat Tribunalul Vrancea: Azi, data de 25.09.2009, a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor din circumscripţia Tribunalului Vrancea, pentru a lua în discuţie evoluţia evenimentelor privind criza din justiţie, respectiv înfiinţarea, prin Hotărârea din 24.09.2009 a Camerei Deputaţilor şi Senatului României, votată în unanimitate, a comisiei speciale pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei şi semnarea Principiilor Pactului pentru justiţie, semnat de partidele parlamentare, Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi ai Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale din România, aşa cum au rezultat ele din discuţiile mediate de societatea civilă în perioada 17-24 septembrie 2009.

Adunarea generală a judecătorilor salută înţelegerea de stabilire a principiilor Pactului pentru justiţie, precum şi constituirea de către Parlamentul României a Comisiei comune speciale pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei, apreciind că în sfârşit Puterea legislativă a dat dovadă de deschidere pentru cunoaşterea şi rezolvarea problemelor structurale grave ale sistemului judiciar. Judecătorii din judeţul Vrancea îşi exprimă speranţa că prin înţelegerea încheiată ieri s-a constituit o premisă a repunerii în normalitate a sistemului judiciar, rămânând ca prin încheierea într-un timp cât mai scurt a Pactului pentru justiţie, să se ajungă la identificarea de soluţii concrete, legislative şi administrative, care să asigure, să garanteze şi să consolideze Statutul constituţional al puterii judecătoreşti în ansamblu şi al fiecărui judecător şi procuror în parte.

Totodată, adunarea generală a constatat că, în mod surprinzător, ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, a refuzat asumarea acestor principii, manifestând din nou lipsă de implicare în rezolvarea problemelor sistemului judiciar. Precizăm faptul că încă din data de 18 septembrie 2009 peste 100 de adunări generale ale judecătorilor au solicitat demiterea ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, pentru incapacitatea managerială de a gestiona problemele sistemului judiciar.

Adunarea Generală, în raport cu aceste evenimente, ţinând cont că s-a deschis calea unui dialog instituţional cu puterea legislativă privind posibilitatea încheierii unui Pact naţional pentru justiţie şi pentru soluţionarea prin măsuri concrete a solicitărilor puterii judecătoreşti, a hotărât:

reluarea activităţii de judecată începând de luni, 28.09.2009 la instanţele din judeţul Vrancea;

continuarea protestului prin refuzul participării la birourile electorale. Urmează a se solicita, prin Preşedintele Tribunalului Vrancea, ca Biroul Electoral Central şi Consiliul Superior al Magistraturii să se pronunţe asupra refuzului de a fi desemnaţi judecătorii în birourile electorale;

menţinerea solicitării către Primul Ministru al României de a proceda la demiterea actualului ministru al justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, având în vedere că este principalul vinovat pentru actuala criză interinstituţională.

stabilirea datei de 15.12.2009 ca termen de reevaluare a stadiului de soluţionare a solicitărilor adunărilor generale şi a măsurilor de protest posibile.

Ne cerem scuze justiţiabililor pentru faptul că Guvernul României nu a înţeles că magistraţii sunt obligaţi prin lege să apere independenţa justiţiei, precum şi dreptul cetăţeanului la un tribunal şi la un act de justiţie corect şi de calitate. Mulţumim pentru înţelegere tuturor celor care ne-au sprijinit şi au înţeles că această forma constituţională de protest era necesară pentru adoptarea măsurilor în vederea funcţionarii adecvate a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesionalism si eficienţă.

PRESEDINTE,

Judecator Adrian Toni NEACSU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică