Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Opinii
5 comentarii

Invinsi sau invingatori?

28 septembrie 2009 | JURIDICE.ro, Petronela Nasaudean

Protestul, greva,  conflictul sau cum înţelege fiecare  să numească acţiunea magistraţilor din ultimele 3 săptămâni poate fi echivalat cu o veritabilă luptă pentru reformarea justiţiei şi recunoaşterea acesteia ca putere a statului în raport  de separaţie şi echilibru cu celelalte puteri.

Care  au fost armele magistraţilor?

Exuberanţa, energia, speranţa „lupilor tineri” bine armonizate cu experienţa şi înţelepciunea „dinozaurilor” într-o sublimă solidaritate. Aceasta din urmă a  fost pentru guvernanţi  bomba de la Hiroşima care, întocmai ca iarna, ploaia sau seceta i-a găsit nepregătiţi.

Şi atunci la ce s-au gândit ei? S-au gândit că ar fi foarte bine ca protestul să continue, să continue…  până când  minţile lor înfierbântate, într-o scânteie de inteligenţă ar fi generat modalitatea magică  prin care „s-ar scoate” .

Dar  raportul inteligenţelor a fost inegal. Dacă la început am crezut toţi că legea şi argumentele solide vor sensibiliza chiar şi urechile surzilor, mult nu ne-a trebuit pentru a realiza că  de fapt lătrăm cum latră câinii la lună. Astfel că,  dacă solidaritaea nostră i-a depăşit, hotărârea de a înceta protestul  i-a descumpănit şi mai mult, şi asta nu în bine, ci în rău.

De acum,  vrând-nevrând vor trebui să ne ofere dialogul mult promis de ei şi râvnit de noi pentru că încetarea protestului nu înseamnă în acelaşi timp şi rezolvarea problemelor mari de la ordinea zilei.

Protestul a încetat (suspendat) exact atunci când guvernanţii doreau cel mai mult ca el să continue, dar, aşa cum am spus, raportul inteligenţelor  a fost inegal. Fără un plan minuţios pregătit, ca la o comandă venită din interiorul fiecăruia dintre noi,  am decis  că trebuie să nu-i lăsăm să ducă în derizoriu un eveniment care, în justiţie, nu s-a întâmplat niciodată de la înfiinţarea Statului Unitar Român.

Noi nu am renunţat şi nici nu ne-am întors din drum ci doar ne-am retras, pentru ca, în voie, să stabilim o nouă strategie. O strategie care se va fundamenta pe reprezentarea noastră despre noi înşine. O strategie prin care vom atrage  de partea noastră pe mulţi  care gândesc la fel ca şi noi şi care sunt dispuşi să ne sprijine.

Această nouă strategie  nu va putea omite că în actuala etapă problemele noastre au ajuns acolo unde le era locul, unde ele pot fi evaluate ca gravitate şi dificultate şi unde chiar pot fi soluţionate. Au ajuns în Parlamentul României unde, o comisie comună specială a celor două camere  va decide, în cele din urmă, oportunitatea elaborării unui  Pact Naţional pentru Justiţie.

Avem acum, mai mult ca oricând, posibilitatea de a ne verifica perseverenţa, tenacitatea şi de a trece fără prea multă dificultate peste micile orgolii care ne-ar putea împiedica.

Abia acum a sosit momentul să spunem şi în acelaşi timp să susţinem cu tot ce avem mai bun şi mai performant în noi, că în România, justiţia trebuie pusă  pe un alt făgaş.

Acest nou făgaş va trebui să convingă cetăţenul că dorinţa lui de dreptate este şi dorinţa noastră de a i-o da, că până acum ceea ce ne-a mobilizat nu a fost corupţia, neprofesionalismul ori salariile de lux  nesimţite, că justiţia este o putere iar cei ce o reprezintă fac parte din ea.

Convinşi de toate aceste, sunt oare magistraţii învinşi, sau sunt ei învingători?

jud. Petronela  Năsăudean

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership