Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Comisia Europeana ia masuri pentru un transport urban ecologic
30.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Comisia Europeana: „Comisia Europeană a adoptat astăzi un Plan de acțiune global privind mobilitatea urbană. Planul de acțiune propune o serie de măsuri destinate să vină în ajutorul autorităților locale, regionale și naționale pentru îndeplinirea obiectivelor lor de mobilitate urbană sustenabilă.

Vicepreședintele Antonio Tajani, responsabil cu transporturile, a declarat: „Sunt fericit să prezint astăzi acest pachet global de măsuri în domeniul mobilității urbane. Pentru prima dată Comisia propune un set de acțiuni concrete menite să facă transportul urban mai ușor, mai ecologic și mai bine organizat. Măsurile propuse vor încuraja și vor ajuta orașele să facă față provocărilor cu care se confruntă. Totodată, ele vor fi mai bine informate și utilate.”

Planul de acțiune vine în continuarea Cărții verzi privind mobilitatea urbană adoptate la 25 septembrie 2007. Dezbaterea care a urmat adoptării cărții verzi a confirmat valoarea adăugată a acțiunii la nivelul Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane, cu respectarea, în același timp, a competențelor naționale, regionale și locale.

Congestia urbană, accidentele rutiere, poluarea aerului și consumul de energie, toate acestea au un impact negativ asupra economiei europene și asupra bunăstării tuturor cetățenilor europeni. Peste 70% din populația Europei trăiește în zone urbane, iar aproximativ 85 % din produsul intern brut al UE este generat în orașe. Aproximativ 40% din emisiile de CO2 și 70% din emisiile de alți poluanți provenite din transportul rutier se datorează traficului urban. Mai mult, unul din trei accidente rutiere cu urmări fatale se produce în zonele urbane.

Abordarea acestor provocări va răspunde preocupărilor cetățenilor. Nouă din zece cetățeni europeni cred că traficul din zona lor trebuie îmbunătățit. Totodată, abordarea acestor provocări este esențială pentru succesul strategiei globale a UE de combatere a schimbărilor climatice și de promovare a creșterii economice și a dezvoltării durabile.

Acțiuni

Planul de acțiune include un mix de propuneri. De exemplu, pentru îmbunătățirea drepturilor pasagerilor în transportul public urban, Comisia va colabora cu sectorul respectiv la elaborarea unui set de angajamente pe bază voluntară. În același timp, va continua să sprijine cercetarea și proiectele demonstrative, de exemplu în domeniul vehiculelor cu emisii reduse sau zero-emisii. În plus, se vor stabili legături practice între mobilitatea urbană și politicile existente ale UE în domeniul sănătății, coeziunii și în favoarea persoanelor cu handicap.

Alte acțiuni vor include o inițiativă menită să îmbunătățească informațiile cu privire la transport și prelungirea sprijinirii de către Comisie a campaniilor de informare cum ar fi Săptămâna europeană a mobilității. În scopul accelerării adoptării planurilor de mobilitate urbană sustenabilă de către autoritățile locale, Comisia va pregăti materiale de informare și va demara activități de formare și promovare. Comisia va produce, totodată, documente de orientare vizând aspecte importante ale acestor planuri cum sunt livrarea mărfurilor, precum și sistemele de transport inteligente pentru mobilitatea urbană. Comisia va îmbunătăți disponibilitatea datelor statistice, va facilita schimburile de informații, inclusiv cu vecinii Europei, și va crea o bază de date cuprinzând informații privind cele mai bune practici în materie de mobilitate urbană. În fine, Comisia va depune eforturi pentru a optimiza sursele de finanțare actuale la nivelul UE și va examina necesitățile viitoare de finanțare.

Acțiunile urmează să fie lansate în următorii patru ani. În 2012, Comisia va examina progresele înregistrate și va evalua nevoia de acțiune pe viitor.”

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti