Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

450 de cauze finalizate de procurorii criminalisti in primele sase luni ale anului 2009


1 octombrie 2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comunicat Parchetul de pe langa ICCJ: „Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Din analiza datelor puse la dispoziţia Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică de către unităţile de parchet din teritoriu în baza Ordinului nr. 32/2009 al Procurorului General, pe primele 6 luni ale anului 2009 a rezultat că procurorii criminalişti din cadrul parchetelor din teritoriu au finalizat 450 cauze, prin întocmirea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată competente în domeniul  infracţiunilor contra vieţii  (cunoscut sub numele de mare violenta). Datele statistice relevă că aceste tipuri de infracţiuni exprimă degradarea relaţiilor interpersonale, creşterea gradului de conflictualitate şi au consecinţe majore asupra climatului social si individual. Comportamentul violent în cauzele instrumentate este foarte variat, iar actele de violenţă diferă ca motivaţie. Din conturarea specificităţii acestora a rezultat că profilul inculpaţilor trimişi în judecată, bărbaţi sau femei este conturat  printr-o serie de trăsături generale şi particulare de personalitate, motivul trecerii la actul violent fiind justificat de factori ca: tensiune familială, consumul de alcool, depresie.

Din ansamblul cauzelor exemplificăm trei în care actele de violenţă extremă au fost îndreptate împotriva familiei, după cum urmează:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ au dispus la data de 8 iulie 2009 trimiterea în judecată a inculpatei Damian Maria, sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de omor calificat.

În urma administrării probelor din dosar, procurorii au constatat următoarea situaţie de fapt: în cursul lunii august 2008, inculpata Damian Maria a rămas însărcinată, fapt pe care l-a ascuns cunoscuţilor, de asemenea nu s-a prezentat la medic pentru a fi luată în evidenţă sau pentru a face întrerupere de sarcină. În momentul în care sarcina a devenit vizibilă,   şi-a motivat starea prin existenţa unei infecţii determinate de un fibrom uterin.

La data de 25 aprilie 2009, în jurul prânzului când a simţit că se apropie momentul naşterii, s-a deplasat la toaleta aflată în curtea locuinţei unde a născut o fetiţă, pe care a lăsat-o acolo.  La scurt timp a revenit cu nişte haine şi o cutie de carton în care a pus copilul, abandonându-l în nişte tufe din spatele grădinii. Câteva ore mai târziu, la întoarcerea de la lucru, soţul inculpatei a observat schimbarea intervenită în starea acesteia, respectiv absenţa sarcinii, a căutat copilul şi negăsindu-l, a sesizat organele de poliţie. Fetiţa a fost găsită într-o stare generală bună şi transportată la spital. Inculpata a recunoscut fapta comisă şi a precizat că nu a realizat prezenţa sarcinii decât după aproximativ 3 luni când a decis sa nu mai facă avort.

Expertiza medico-legală psihiatrică efectuată în cauză a stabilit că inculpata prezenta  o tulburare depresivă, având discernământul critic uşor diminuat la momentul producerii faptei, situaţie faţă de care comisia medicală a recomandat obligarea acesteia la măsura de siguranţă a tratamentului medical.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Neamţ.

La data de 24.08.2009, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest a inculpatului Bîrlădeanu Gheorghe, sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de omor calificat, constând în aplicarea unor lovituri de mare intensitate într-o zonă vitală unei minore de 2 ani şi 7 luni.

Probele administrate în cauză au relevat faptul că inculpatul locuia de aproximativ 1 an în concubinaj cu numita J.C., fiecare dintre ei având câte un copil, cu vârste de până la 4 ani, proveniţi din relaţii anterioare. Cei doi aveau un comportament neglijent faţă de copii, în mod special, însă, inculpatul care obişnuia să o agreseze pe fiica concubinei sale.

Astfel, în după amiaza zilei de 11.06.2009, inculpatul, enervat de faptul că minora mesteca prea încet mâncarea, a prins-o de mână şi a aruncat-o în pat. Plânsul victimei a accentuat starea de furie a inculpatului care a aruncat-o din pat pe jos şi i-a aplicat acesteia mai multe lovituri în abdomen, lăsând-o într-o stare de inconştienţă. După executarea unor manevre de resuscitare nereuşite, mama minorei a apelat Serviciul de ambulanţă, victima fiind transportată la spital şi operată în regim de urgenţă.

Cu ocazia internării, mama minorei a declarat nereal că aceasta a fost lovită de un cal, de teama repercusiunilor ce le-ar fi putut suporta din partea inculpatului care o ameninţase anterior.

Intervenţiile medicilor au condus la salvarea vieţii minorei, însă cu consecinţa unei recuperări îndelungate.

Inculpatul a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Bacău, ulterior fiind emis mandat de arestare preventivă pe numele său, pentru o perioadă de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bacău spre competentă soluţionare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi au dispus, la data de 4 septembrie 2009, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului Mihai Vică sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat deosebit de grav.

În fapt, în seara zilei de 15.05.2009, inculpatul Mihai Vică, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi a unei stări tensionate intervenite în familia sa, şi-a ucis soţia şi socrii, plin aplicarea mai multor lovituri celor trei victime, cu o toporişcă, în special în zona capului şi cea cervicală.

Din probele administrate în cauză a rezultat că între inculpat şi socrii săi s-a iscat un conflict motivat de faptul că acesta, neavând nici o sursă de venit de o perioadă mai lungă de timp, trăia din veniturile soţiei şi ale socrilor, în a căror casă locuia. Acestui conflict s-a alăturat şi soţia inculpatului, care l-a agresat fizic, fapt ce a determinat căderea acestuia, sporindu-i astfel starea de nervozitate.

Aceste acumulări la nivel psihic l-au determinat pe inculpat să se înarmeze cu o toporişcă şi să aplice multiple lovituri celor trei victime, predilect în zone vitale, precum capul şi zona cervicală. Soţia inculpatului şi mama acesteia au decedat instantaneu, iar tatăl a decedat la spital, la scurt timp.

Inculpatul a acţionat cu o violenţă deosebită, fapt atestat de leziunile şi poziţia cadavrelor împrăştiate în curte şi locuinţă precum şi de bălţile de sânge formate în jurul victimelor. Trebuie menţionat că toate aceste scene s-au produs în prezenţa fiului minor al inculpatului.

După săvârşirea faptei, Mihai Vică s-a prezenta la poliţie unde s-a autodenunţat ca autor al triplului asasinat, context în care a fost reţinut şi arestat.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Ialomiţa.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro